Image

Stockholms första passivhus

BYGG Nu ska Stockholms första passivhus byggas. Det kommer att sakna traditionella värmesystem men i stället effektivt ta tillvara på den naturliga energi som alstras. Inflyttning beräknas ske under hösten 2009.
Publicerad den 5 Februari 2008

Passivhus kännetecknas av att de saknar traditionella värmesystem. Med extra välisolerade väggar och effektiv värmeåtervinning ur ventilationsluften skapas förutsättningar för ett minimalt energibehov.

- Allt fler vill ha ett miljöanpassat boende med låga driftkostnader. Genom att bo i passivhus får man dessutom ett slags försäkring mot stigande energipriser, säger Jenny Carlsson, miljösamordnare på NCC Boende.

- Att NCC väljer att bygga passivhus i egen regi är dels ett sätt att värna miljön, dels en möjlighet att kunna utveckla ännu bättre metoder för att bygga energisnåla hus. Det är också ett sätt för oss att möta efterfrågan på miljöanpassade boendeformer.

Värmebehovet i passivhus täcks till största delen av de boendes egen kroppsvärme, elektriska apparater och belysning, men de kallaste dagarna behövs en extra värmekälla.

Husen utformas som stadsvillor med inspiration från Gärdet i Stockholm. Lägenheterna får mellan tre och fyra rum och kök, ytor på mellan 74 och 132 kvadratmeter och minst en terrass eller balkong. Preliminär byggstart blir i maj/juni 2008 och inflyttning sker under hösten 2009.

NCC har tidigare byggt passivhus i Värnamo, Storfors och Göteborg.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige