Image
Skanska bygger kontor åt Länsförsäkringar i Umeå.
Skanska bygger kontor åt Länsförsäkringar i Umeå. Bild: Skanska

Skanska bygger kontor åt Länsförsäkringar i Umeå

Bygg/Arkitektur Skanska har fått i uppdrag av Länsförsäkringar Västerbotten att bygga ett nytt miljöcertifierat kontor längs Rådhusesplanaden i centrala Umeå. Kontraktet, som även innefattar rivning av befintliga byggnader samt ombyggnadsarbeten, är värt cirka 190 miljoner kronor.
Publicerad den 10 September 2015

Det nya kontoret omfattar cirka 9 000 kvadratmeter bruttoyta, fördelad på sju våningar. Under huset ska Skanska dessutom bygga ut befintligt garage med cirka 1 500 kvadratmeter. Därtill rivs en garagebyggnad på tomten och smärre ombyggnationer utförs i angränsande byggnader.

– Vi är väldigt glada och hedrade över att få uppdraget att bygga det nya kontoret åt Länsförsäkringar Västerbotten. Det är ett prestigeprojekt för oss som innebär spännande utmaningar. Dels ställs hårda krav på utformning och byggnation intill en gata som är klassad som riksintresse, dels ska byggnaden bli ett föredöme inom hållbarhet, säger Nicklas Hagervall, distriktschef på Skanska Sverige AB.

Avsikten är att certifiera kontoret enligt det brittiska miljöcertifieringssystemet Breeam, nivå Very Good. För att nå dit ska höga krav inom en rad områden uppnås, som energieffektivitet, låg vattenförbrukning, låga koldioxidutsläpp, bra inomhusmiljö med mera.

– Det här ska bli en byggnad att vara stolt över och trivas i för våra cirka 140 anställda som kommer att ha sin arbetsplats här. Vi delar också kommunens strävan att göra Rådhusesplanaden till Umeås paradgata. Vi bidrar genom att omvandla kontorslokaler i markplan till butikslokaler, säger Göran Spetz, vd, Länsförsäkringar Västerbotten.

Förutsatt att detaljplanen vunnit laga kraft kan rivningsarbeten och förberedelser för byggnation inledas i november i år. Avsikten är att det nya kontoret ska stå färdigt att tas i bruk under hösten 2017.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige