Image

Nytt Linnéuniversitet byggs i Kalmar

Bygg/Arkitektur Ett stadsintegrerat universitet och en ny attraktiv mötesplats i staden. Det är visionen för det nya Linnéuniversitet som Tengbom arkitekter ritat och som nu fått klartecken att byggas av Kalmar kommun.
Publicerad den 23 November 2015
Vy över det nya universitetet. Bild: Tengbom
Vy över det nya universitetet. Flygvy. Bild: Tengbom
Flygvy.

Det nya Linnéuniversitetet blir ett av Sveriges största högskoleprojekt och är även det största statliga byggprojektet i Kalmar sedan Ölandsbron i början av sjuttiotalet.

Universitetet ligger i dag utspritt över staden. Genom att samla all verksamhet på kajen till det som i dag är gästhamnen i centrala Kalmar blir det nya Linnéuniversitetet mer stadsintegrerat och studenter och näringsliv kommer närmare varandra.

- Vår ambition är att förändra och förhöja platsen. Vi vill skapa nya mötesplatser i staden, både mellan studenter och Kalmarbor. Vår vision har varit en snäcka med en pärla i, där Snäckan, som är en lite mer robust tegelbyggnad omger portalbyggnaden Pärlan som byggs i de klassiska småländska materialen trä och glas. Portalbyggnaden inrymmer information, bibliotek och café och kommer att bli en fin mötesplats, säger Linda Camara på Tengbom arkitekter, som är ansvarig arkitekt tillsammans med Krister Bjurström för den östra delen av det nya Linnéuniversitetet.

Universitetet beräknas vara klart 2020.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige