Image

Nordika säljer till Tosito

Transaktioner Nordika avyttrar Domherren 23 till den lokala fastighetsutvecklaren Tosito. Fastigheten köptes från Saab AB i augusti 2014, då Saab skulle samlokalisera sina verksamheter till Huskvarna. Under ägarperioden har Nordika drivit en förändring i detaljplanen för att tillåta konvertering av fastigheten från industriell användning till bostäder, kontor och detaljhandel.
Publicerad den 26 Oktober 2018
Domherren 23. Bild: Nordika
Domherren 23.

Nordika förvärvade fastigheten Domherren 23 i centrala Jönköping från Saab i augusti 2014 i en sale and leaseback transaktion. Saab förhyrde fastigheten under tre år samtidigt som de färdigställde en ny fastighet i Huskvarna för samlokalisering av sina olika verksamheter där.

Under perioden, arbetade Nordika med att ta fram en ny flexibel detaljplan för att ge fastigheten bästa möjliga förutsättning efter Saabs utflytt. Ett arbete som skedde i nära samarbete med Jönköpings kommun för att säkerställa bra möjligheter för fastigheten och största möjliga flexibilitet. Detaljplanen vann laga kraft i april 2018 och medger att fastigheten nyttjas för boende, kontor, handel och/eller hotell. Totalt medgav den nya detaljplanen upp till 27 000 kvadratmeter bostadsbyggrätter.

I ett tidigt skede styckade Nordika fastigheten i två delar och sålde Saabs tidigare parkeringsplats till den lokala utvecklaren Tosito. Försäljningen var villkorad av en ny detaljplan som medgav drygt 10 000 kvadratmeter bostadsbyggrätter. Parterna fortsatte dialogen kring huvuddelen av fastigheten som Nordika ägde. I samarbetet tog parterna fram ett förslag till en stor samhällsnyttig aktör som kommer förhyra merparten av kvarvarande ytor på ett långt hyresavtal. Tosito står för konverteringen och har för avsikt att äga fastigheten långsiktigt när hyresgästen flyttar in. Förhyrningen skapar bra förutsättningar för Jönköping att fortsätta vara en attraktiv stad.

I samband med förvärvet från Saab, strukturerade Nordika transaktionen så att den miljösanering som krävdes för att kunna konvertera de gamla industriytorna till ett modernt boende skedde under innehavsperioden. En sådan lösning var en central del i att få förvärvet och utvecklingen av fastigheten att fungera.

– Fastigheten vi förvärvade var i ett mindre attraktivt läge, hade kända framtida stora vakanser och ett bekräftat miljöproblem. Genom ett aktivt utvecklingsarbete där vi jobbat nära kommunen med att skapa en flexibel lösning har vi nu lyckats få ordning på fastigheten. Att få vara en del i en aktiv samhällsutveckling är något vi går igång på och älskar att få genomföra. Det är med varm hand vi lämnar över ägandet till Tosito som vi lärt känna som en mycket duktig och framåtlutad aktör, säger Jonas Grandér, vd för Nordika.

– Vi är mycket glada över att ha förvärvat en central fastighet med flexibel detaljplan. Då redan merparten av fastigheten är kontrakterad för inflyttning om ca 1 år, kommer nu Tosito omgående påbörja konvertering av den gamla industribyggnaden så det skapas liv och innehåll. Vår dialog med Nordika som gjorde att vi kom fram till affären har varit mycket kompetent, och trevlig. Vår bekantskap med Nordika hoppas vi ökar i framtiden, och leder till nya gemensamma affärer, säger Tommy Fritz, vd för Tosito.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Baldertopparna häktade – insiderhärvan växer i omfång

Bolag Under fredagen hölls häktningsförhandlingar mot Baldertopparna Marcus Hansson och Magnus Björndahl som misstänks för grovt insiderbrott. Båda männen nekar till brott men häktades på sannolika skäl efter förhandlingarna. Totalt är hela elva personer misstänka i insiderhärvan bekräftar åklagaren för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY