Image
Eva Rosengren och MKB i Malmö har tagit krafttag mot olovlig andrahandsuthyrning.
Eva Rosengren och MKB i Malmö har tagit krafttag mot olovlig andrahandsuthyrning. Bild: MKB

MKB: Arbetet mot olovlig andrahandsuthyrning ger resultat

Bolag I höstas startade MKB Fastighets AB en riktad insats mot oriktiga hyresförhållanden. Sedan dess har fler än 150 lägenheter lämnats tillbaka till bostadskön. Den stora merparten av hyresgästerna har sagt upp sig själva.
Publicerad den 24 Juli 2019

– Vi är mycket nöjda med resultatet så här långt. Det känns bra att lägenheterna nu förmedlas på ett rättvist sätt till de som står i bostadskön, säger Eva Rosengren, projektledare för oriktiga hyresförhållanden hos MKB Fastighets AB.

Lägenheterna som har frigjorts finns över hela Malmö. Det vanligaste är att MKB får in tips mestadels från egen personal, men ibland också från grannar, om misstankar om olovlig andrahandsuthyrning. Tipsen går vidare till en grupp hos MKB som utreder ärendet vidare. Om misstanken stämmer tar de kontakt med hyresgästen. Anledningarna till varför man hyr ut olovligt varierar.

– Det kan vara att man vill göra någon en tjänst eller tjäna pengar, eller båda samtidigt. De allra flesta säger självmant upp sitt kontrakt, medan ett litet antal avgörs i hyresnämnden, säger Eva Rosengren.

Att arbeta mot olovlig andrahandsuthyrning bidrar till trygghet för de boende och en rättvis bostadsmarknad. När efterfrågan på bostäder är så stor som idag är det extra viktigt att MKB:s lägenheter kommer ut på marknaden på rätt sätt till dem som står i bostadskö.

Det finns möjlighet att hyra ut sin lägenhet i andra hand under en begränsad period, till exempel om man ska studera eller arbeta på annan ort. Det krävs ett godkännande från MKB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige