Image
Frösundavik.
Frösundavik. Bild: Mengus

Mengus först i Sverige att Fitwel-certifiera

Bolag Det är nu klart att Frösundavik är det första huset i Sverige som blir wellness-certifierat enligt Fitwel. Huset får två stjärnor av tre möjliga, vilket är extremt bra för ett befintligt hus.
Publicerad den 4 November 2019
Daniel Eriksson och Astrid Berglund. Bild: Mengus
Daniel Eriksson och Astrid Berglund. Bild: Mengus
Bild: Mengus

– Vår satsning på Fitwel ligger helt i linje med vårt långtgående miljö- och hälsoarbete. Vi var bland de absolut första i Sverige att erbjuda våra hyresgäster Gröna Hyresavtal redan för 15 år sedan. Därefter har vi miljöklassat Frösundavik enligt Breeam och erhållit betyget Very Good, säger Daniel Eriksson, fastighetschef på fastighetsägaren Mengus.

Astrid Berglund, miljökonsult på WSP och Sveriges första Fitwel-ambassadör, har varit med och arbetat med certifieringen av Frösundavik.
– Vi människor spenderar uppemot 90 procent av våra liv inomhus. Fitwel gör att bygg- och fastighetsbolag får bättre möjligheter att skapa bra arbetsplatser med fokus på människors välbefinnande, säger hon.

Att certifiera Frösundavik har varit ett väldigt tacksamt jobb tycker både Daniel och Astrid. Läget är perfekt, inbäddat i grönskan i Hagaparken precis intill Brunnsviken. Och huset har så många inneboende kvaliteter, som exempelvis de ljusa kontorsplanen, de generösa gemensamma utrymmena med bland annat en stor ljusgård, kafé/bistro, restaurang, gym, sporthall osv. Mycket av detta kan vi tacka arkitekten Niels Torp för som ritade huset för cirka 30 år sedan.
– Det är som om hela huset var anpassat för välmående och trivsel från dag ett. Han var verkligen före sin tid och ritade hållbara hus innan det ens fanns ett ord för det, säger Daniel. Två stjärnor är verkligen ett fantastiskt resultat för en befintlig byggnad, 14 procent av alla hus som ansöker får inte ens en stjärna. Men så är Frösundavik också ett hus med ovanligt mycket star-quality.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige