Image

Lantmännen bygger bostäder i silo

Bygg Ett unikt boende uppförs i Nyköpings hamn när Lantmännens siloanläggning byggs om till bostäder.
Publicerad den 30 Juli 2012
En gammal silo blir nya bostäder i Nyköping. Bild: Sweco. Bild: Sweco
En gammal silo blir nya bostäder i Nyköping. Bild: Sweco.

Sweco var konstruktör när betongsilorna uppfördes på 1960-talet och när verksamheten lades ner 2006 fick företaget i uppdrag att utreda vad man skulle göra med anläggningen och det kringliggande området.

- En idé var att riva allt och bygga ett högt torn, men läget nära medeltidsslottet Nyköpingshus är känsligt och området är både natur- och kulturskyddat, säger Annika Palmborg, uppdragsledare och ansvarig arkitekt.

Lösningen blev att behålla nio av de 18 cylindrarna. Resultatet är tre funktionella och rymliga lägenheter per plan – samtliga med balkong. Ovanpå de befintliga cylindrarna har ytterligare två våningar med topplägenheter och terrasser placerats.

– Det har varit roligt att få skapa de här lägenheterna med fantastisk utsikt mot fjärden och Nyköpingshus. Nu ritar vi vidare på bostäder i resten av kvarteret, säger Annika Palmborg.

Inflyttning är beräknad till 2013.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Årets hittills tuffaste börsmånad över – endast två bolag steg

Lista Nästan samtliga fastighetsbolags kurser lös rött under juni och för ett antal bolag föll kursen dramatiskt med över 40 procent. Här presenterar Fastighetssverige en lista över hur bolagen presterade på börsen under juni.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige