Image

Kville Saluhall nominerad i världskänd arkitekturtävling

Bygg/Arkitektur Kville Saluhall på Hisingen i Göteborg har nominerats till ett av världens mest prestigefyllda arkitekturpriser.
Publicerad den 4 December 2014
Kville Saluhall har nominerats till ett av världens mest prestigefyllda arkitekturpriser. Bild: Älvstranden Uutveckling
Kville Saluhall har nominerats till ett av världens mest prestigefyllda arkitekturpriser.

European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award delas ut vartannat år till ett europeiskt byggnadsverk. Priset belönar arkitekturprojekt som uppförts under de två senaste åren och representerar europeisk arkitektur av hög kvalitet.

– Vi är otroligt stolta över att Kville Saluhall nominerats till ett av Europas bästa byggnadsverk. Sedan saluhallens invigning 2013 har byggnadens design väckt mycket uppmärksamhet och bland annat belönats med Yimbypriset och en nominering i Kasper Salin-priset, säger Emma Hedenryd, projektledare för Kville Saluhall på Älvstranden Utveckling.

Kvillebäckens saluhall är utformad av Gustav Appel Arkitektkontor som vann en allmän arkitekttävling om saluhallens gestaltning 2011. I sin design är byggnaden enkel men originell och karaktäriseras bland annat av öppna ljusa rum och terrasser i söder och öster.

Saluhallen har dessutom blivit en viktig mötesplats i Kvillebäcken. Här huserar i dag 15 butiker och restauranger som tillsammans bidrar med ett brett utbud och en härlig atmosfär.

Priset, som instiftades 2001, administreras av Europeiska kommissionen och stiftelsen Mies van der Rohe Foundation som ansvarar för nomineringarna och själva prisceremonin.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige