Image
Kaminsky och Västprojekt utvecklar fastigheten Kniven i Partille.
Kaminsky och Västprojekt utvecklar fastigheten Kniven i Partille. Bild: Kaminsky

Kaminsky och Västprojekt tar sig an destination Kniven

Bygg/Arkitektur Partille kommun inleder ett samarbete med Kaminsky Arkitektur och Västprojekt om utvecklingen av fastigheten Kniven till en attraktiv destination i Göteborgsområdet. Kommunen och de två aktörerna har tecknat ett markanvisningsavtal som antogs av kommunstyrelsen i Partille den 26 oktober. Kommunstyrelsen gav samtidigt samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram ett detaljplaneförslag för Kniven.
Publicerad den 3 November 2022

– Vår vision är att Kniven ska vara en självklar besöks- och upplevelsedestination och är väldigt glada att välkomna Kaminsky Arkitektur och Västprojekt till Partille och äntligen kunna sätta igång arbetet, säger Marith Hesse, kommunstyrelsens ordförande i Partille. Att aktörerna är lokalt förankrade och kan marknaden i regionen känns extra kul och öppnar förhoppningsvis för spännande lösningar.

Kaminsky Arkitekturs och Västprojekts gemensamma förslag valdes ut bland elva intresserade aktörer i en markanvisningstävling som kommunen höll 2021.
– Kaminsky Arkitekturs och Västprojekts förslag utgår från Knivens visuella uttryck och historiska värden och bygger vidare från det. Deras tanke är även att bygga på höjden för att ge rum åt allt det som vi vill att Kniven ska vara och ladda platsen med ny energi, säger Kristina Englund, mark- och exploateringschef i kommunen.
– Det ska bli mycket intressant att utveckla en plats med så stor potential som Kniven. Vi vill väcka liv i de gamla byggnaderna och fylla dom med liv och rörelse. Kniven ska bli den självklara platsen att vara på, säger Robert Eriksson, vd för Västprojekt AB som har god erfarenhet av fastighetsutveckling i Göteborgsregionen och att driva stora projekt genom delägarskap med investerare och byggentreprenörer.
– Arkitektoniskt vill vi tillvarata de vackra industri-byggnadernas charm och materialitet och kombinera dem med moderna tillägg. Att arbeta hållbart med återbruk av byggnader, byggnadsdelar och material känns självklart, säger Joakim Kaminsky, ägare och arkitekt på Kaminsky Arkitektur som ser arkitektur som ett kraftfullt verktyg för att rita byggnader med minimalt ekologiskt fotavtryck.

Fastigheten Kniven, med Ecks gamla elektriska fabrik från 1900-talets början, ligger naturskönt vid Säveån mitt i Partille centrum och bara ett stenkast från Partilles pendeltågsstation. Målet är att blåsa liv i den åldrade fastigheten och lyfta Kniven som en mötesplats för konsert-, kultur- och matupplevelser, mässor, konferenser och hotellvistelser.
– Vi tillåter oss att tänka brett om Kniven inledningsvis, säger Kristina Englund. Med Kaminsky Arkitektur och Västprojekt på plats kan vi påbörja detaljplanearbetet och den långsiktiga utvecklingen av destination Kniven.

Att ta fram ett detaljplaneförslag kan ta två till tre år. Först ska en hel del utredningar och analyser göras för att se vilken utveckling Kniven tål och vad som krävs för att skapa en destination som är hållbar och attraktiv över tid.

Men Kniven bubblar redan av liv. Kommunen har skapat en tillfällig mikrodestination i Kniven i samarbete med unga kreatörer och eventmakare för konserter, café, kvartersodling, matmarknad, återbruk och kreativ verkstad. Just nu tar man sats för firandet av Halloween och mexikanska Dia de Muertos i Kniven.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige