Image

Kalmaraffär för 420 miljoner kronor

TRANSAKTIONER Sveafastigheter säljer en del av det nyutvecklade handelsområdet Hansa City i Kalmar, omfattande en uthyrbar area om 27 000 kvadratmeter, baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 420 miljoner kronor.
Publicerad den 5 December 2008

Köpare är en tysk fastighetsfond förvaltad av AXA Investment Managers Deutschland GmbH.

Sveafastigheter köpte markområdet 2005 som en del av förvärvet av Kalmar Tech Park från Volvo och har sedan dess i samarbete med P&E Förvaltning i Kalmar arbetat med utvecklingen av det nya handelsområdet i anslutning till Ikeavaruhuset som invigdes 2006.

Hyresgäster i den nu sålda delen av handelsområdet är Bauhaus, Elgiganten, Rusta, Hemtex, Sova, Mairo och Plantagen varav samtliga utom Plantagen har flyttat in. Plantagen beräknas öppna i mars 2009.

Detaljplanen för området möjliggör ytterligare byggnation inom de delar som fortfarande ägs av Sveafastigheter motsvarande omkring 13 000 kvadratmeter uthyrbar area. Sveafastigheter förbereder för närvarande bygget av en galleria för kläder och skor med cirka 25 hyresgäster.

I och med försäljningen har Sveafastigheter under 2008 genomfört fyra avyttringar, varav två – den nu aktuella och försäljningen av en del av handelsområdet Mölnvik på Värmdö – utgör den absolut största delen, med ett totalt fastighetsvärde om 800 miljoner kronor och en direktavkastning på under sex procent i snitt.

– Det är oerhört glädjande att kunna genomföra en försäljning på, för våra investerare, attraktiva nivåer i rådande marknadsläge. Det visar att vi genom vår modell, att i samarbete med vårt breda nätverk av partners utnyttja affärstillfällen på de lokala marknaderna, kan skapa värden även i ett tuffare klimat. Våra innehav levererar enligt plan och vi ser fram emot spännande år framöver då vår tro är att det kommer att finnas ypperliga tillfällen till värdeskapande förvärv inom alla våra delmarknader, säger Simon de Château, vd på Sveafastigheter.

Jones Lang LaSalle var rådgivare åt säljaren Sveafastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige