Image

Ica säljer sina Maxi-anläggningar i Norge

Transaktioner Ica har nått en överenskommelse med Lagopus Eiendomsutvikling AS, ett konsortium bestående av fyra bolag, avseende överlåtelse av 22 hyresavtal och åtta fastigheter. Ica kommer att stänga samtliga Ica Maxi-butiker i Norge och därefter överföra hyresavtalen och fastigheterna till Lagopus.
Publicerad den 30 April 2012

Överenskommelsen följer beslutet som fattades 2011 om att avyttra Ica Maxi-butikerna i Norge samt tillhörande fastigheter.
- Det här är ett viktigt steg i renodlingen av vår verksamhet i Norge. Vi är mycket nöjda med affären och kan nu lägga all kraft på vår renodlade tvåsegmentsstrategi i Norge, säger Per Strömberg, nytillträdd vd för Ica.

Försäljningen beräknas preliminärt att generera en reavinst på fastighetsbeståndet om cirka 222 miljoner kronor samt en reaförlust på dryga 111 miljoner kronor efter försäljningen av hyresavtalen inklusive nedskrivning av goodwill och utrustning. Efter utförsäljning av varulager och omkostnader för återställande av lokalerna förväntas transaktionen ha en något negativ resultatpåverkan på Ica-koncernen. Affären kommer att redovisas i andra kvartalet 2012.

I samband med överlåtelserna, som förväntas ske under andra halvåret i år, övertar Lagopus befintliga hyreskontrakt och fastigheter utan att överta den löpande driften. Avtalet är avhängigt samtycke från 14 hyresvärdar. Åtta Ica Maxi-hyresgäster finns i Icas egna fastigheter.

Ambitionen är att samtliga 1 100 anställda i Ica Maxi i Norge ska erbjudas ny anställning. Av dessa kommer minst två tredjedelar att erbjudas arbete i Norgesgruppens butiksverksamhet och andra företag inom Lagopus-grupperingen. För de personer som inte omedelbart får ny anställning kommer Ica Norge i samarbete med berörda fackföreningar att arbeta för att finna tillfredsställande lösningar.

Det nybildade bolaget Lagopus Eiendomsutvikling AS ägs till 35 procent av Norgesgruppen, 25 procent av Profiér, 25 procent av Solist och 15 procent av Guardian Capital.

ABG Sundal Collier Norge ASA och Advokatfirman Thommessen AS har rådgivit Ica vid försäljningen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige