Image

Hög investeringsvolym i industrifastigheter inom EMEA

Transaktioner Investeringsvolymen inom i industri- och logistikfastigheter inom EMEA-området fortsätter att öka. Volymerna ökade med 4,6 procent under tredje kvartalet 2013 och med nästan 40 procent jämfört med samma period förra året, enligt de senaste siffrorna från CBRE.
Publicerad den 4 December 2013

Hittills under 2013 har drygt tio miljarder euro investerats i den europeiska industri- och logistiksektorn, den högsta nivån på fem år. Än en gång genomfördes en betydande del av transaktionerna i Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Avkastningen på primära fastigheter har minskat på vissa marknader, främst i Storbritannien.

James Markby, Head of European Industrial and Logistics Investment på CBRE, säger:
- Tillströmningen av framför allt nordamerikanska private equity-fonder har ökat likviditeten på en marknad som ger en attraktiv riskjusterad avkastning, säkerställd mot diversifierade intäktsströmmar. Vi ser också att institutionella investerare återvänder till marknaden för fastigheter inom lättindustri för att öka sin totala avkastning. De tydligt ökande värdena på sekundära industrifastigheter utnyttjas av investerare på de stora europeiska marknaderna.

Den ekonomiska situationen i Europa fortsätter att bromsa beslutsprocessen för byggandet av industri- och logistikfastigheter. Det pressar upp hyrorna i prime-segmentet på vissa marknader och håller uthyrningsgraden för attraktiva lagerfastigheter uppe. Konsekvensen är att de nya ytor som tillförs på marknaden i Central- och Östeuropa (CEE) absorberas direkt. I Moskva tillkom under tredje kvartalet i år 526 000 kvadratmeter lager, och ytterligare 207 000 kvadratmeter förväntas färdigställas under fjärde kvartalet 2013 varav uthyrningsgraden är 90 procent. Prag hade också den högsta nivån av nya lagerytor sedan andra kvartalet 2009.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Gotlandshem saknar besked om bostadsrätter: "Det var bättre än ett nej i alla fall"

Bostäder Stora eftersatta fastighetsunderhåll som kommer kosta Gotlandshem minst två miljarder kronor. Samtidigt som tillförseln av nya hyresrätter är låg. Lösningen som Gotlandshem landat i är att i samband med förtätningen av ett område samtidigt bygga bostadsrätter för att till viss del finansiera nyproduktionen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige