Image
På onsdagsmorgonen tecknades ett letter of intent i Kina om Geelys jättesatsning på Lindholmen i Göteborg.
På onsdagsmorgonen tecknades ett letter of intent i Kina om Geelys jättesatsning på Lindholmen i Göteborg. Bild: BRG

Geely bygger stort innovationscenter på Lindholmen

Bygg/Arkitektur Den kinesiska fordonsjätten Geely bygger en 70 000 – 80 000 kvadratmeter stor innovationsanläggning med plats för mer än 3 500 personer på Lindholmen i Göteborg.
Publicerad den 28 Juni 2017

På onsdagsmorgonen svensk tid signerade Zhejiang Geely Holding Group och Göteborgs stad ett Letter of intent om etableringen av Geely Innovation Center Europe.

Det är första gången Geely bygger en anläggning av det här slaget utanför Kina.

Geely Groups ordförande Li Shufu uttrycker uppskattning för den svenska regeringens och Göteborgs stads stöd i ansträngningarna för att skapa förutsättningar för koncernens forskning och utveckling.

- Vi gör ett åtagande om långsiktig investering i Geely Innovation Center in Europe. Genom att dra nytta av kompetensen i Göteborg, speciellt det planerade centret för elektromobilitet på Lindholmen, strävar vi efter att utveckla Geely Innovation Center till en av Europas mest avancerade innovationshubbar, säger Li Shufu.

Vid mötet på Geelys huvudkontor i Hangzhou representerades den svenska regeringen av statsminister Stefan Löfvén och Göteborgs Stad av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, kommunalrådet Maria Rydén och Business Region Göteborgs vd Patrik Andersson.

- Etableringen av Geelys innovationscenter är ett kvitto på kompetens och innovationsförmåga när det gäller att utveckla framtidens hållbara transporter. Göteborg håller världsklass på det området, säger Ann-Sofie Hermansson.

Li Shufu:
- Vi gör ett åtagande om långsiktig investering i Geely Innovation Center in Europe. Genom att dra nytta av kompetensen i Göteborg, speciellt det planerade centret för elektromobilitet på Lindholmen, strävar vi efter att utveckla Geely Innovation Center till en av Europas mest avancerade innovationshubbar.

BRG:s Patrik Andersson:
- Göteborgsregionens fordonskluster har haft en anmärkningsvärd tillväxt under senare år där flera nya aktörer tillkommit. Geelys etablering blir ytterligare en stor och viktig pusselbit i denna utveckling och vi är glada att kunna erbjuda goda förutsättningar för en så stor satsning.

Geelykoncernen har tecknat en avsiktsförklaring med Älvstranden Utveckling AB om förvärv av en 24 500 kvadratmeter stor tomt. Där ska en eller flera byggnader uppföras för flera olika verksamheter inom Geelykoncernen. Totalt planeras 70 000 till 80 000 kvadratmeter vilket i yta kan jämföras med Karlatornet, en av Nordens högsta byggnader som planeras strax bredvid.

Geely planerar även för att andra kinesiska aktörer inom fordonsområdet ska kunna bedriva forskning och utveckling i det nya innovationscentret.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige