Image

Balticgruppen inleder upprustningen av varmbadhuset i Umeå

Bygg/Arkitektur Under januari inleder Balticgruppen arbetet med att restaurera Umeås gamla Varmbadhus nere vid Strandgatan. Varmbadhuset har genomgått många förändringar under 1900-talets olika decennier. Restaureringen innebär att huset kommer att återfå det utseende det hade 1894.
Publicerad den 9 Januari 2017
Varmbadhuset i Umeå. Bild: Balticgruppen
Varmbadhuset i Umeå.

Exteriören på bottenvåningen i tegel, där badhusverksamheten höll till, kommer att bevaras och dess fasad kommer att restaureras till ursprungligt utseende. De övre våningarna i trä är så nedgångna och förändrade att de kommer att rivas och byggas upp igen, med modern stomme och bra isolering, men med hög ambition att exteriören ska återställas till det utseende den hade när huset var nybyggt. Huset kommer att målas med linoljefärg i en ljus kulör som förr i tiden. Den tillbyggda länken mellan Varmbadhuset och Borgmästarvillan kommer att rivas så att husen återfår sin status som friliggande och unika byggnader längs Strandgatan.

– Vi vet att varmbadhuset betyder mycket för många umebor och det känns bra att vi nu kommer igång med det här projektet, men det är också en utmaning eftersom exteriören ska återställas till sitt ursprungliga utseende. Därför känns det väldigt bra att vi har knutit till oss bästa möjliga kompetens när det gäller byggnadsvård, säger Jonas Olsson, Balticgruppens vd.

I projektet medverkar byggnadsantikvarie Lena Tengnér, som är certifierad sakkunnig för kulturvärden. Hon menar att Varmbadhuset är ett enkelt hus, men att det har en speciell historia som gör det intressant och att det är ett viktigt inslag i den sammanhållna miljö av gamla byggnader som efter stadsbranden 1888 uppfördes utmed älven.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige