Image

Axa säljer för 550 miljoner

Transaktioner Axa Real Estate säljer fyra fastigheter till två olika köpare, för sammanlagt knappt 550 miljoner kronor.
Publicerad den 6 Mars 2013
Elite Park Hotel i Växjö. Bild: Åke Gunnarsson
Elite Park Hotel i Växjö. Växjö konserthus. Bild: Åke Gunnarsson
Växjö konserthus.

Det är Axas fond Alternative Property Income Venture (APIV) som säljer konserthuset och Elite-hotellet i Växjö samt polisstationerna i Västervik och Kalmar.

Köpare är Nordika som i sin tur omedelbart sålde vidare fastigheterna i Västervik och Kalmar till Vacse, som ägs av sju svenska företags pensionsfonder.

- Man kan se det som en affär, men båda köparna har varit med en längre tid, säger Andreas Lönberg på Leimdörfer, som var rådgivare åt säljaren Axa Real Estate.

Fastigheterna är fullt uthyrda och cirka 90 procent av hyresintäkterna kommer från offentliga hyresgäster. Den genomsnittliga återstående kontraktstiden är 13 år.

Axa köpte fastigheterna av Sveafastigheter 2010, konsert- och kongressanläggningen i Växjö för 139 miljoner kronor och polisstationerna för 348 miljoner kronor.

Försäljningen nu innebär att affären ger investerarna i APIV en vinst på cirka 50 procent på de investerade pengarna.

- Det finns en stor efterfrågan bland investerare I Sverige för vällokaliserade fastigheter med stabila hyresgäster och långa kontrakt, vilket den här affären visar. Yieldnivåerna för den här typen av fastigheter har sjunkit de senaste åren, säger Henrik Bastman, Nordenchef för Axa Real Estate.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige