Image
Jens Engwall.

Engwall: Det kan bli branschens stora problem under krisen

Bolag Nyfosa redovisar ett starkt första kvartal och står stadigt under coronakrisen enligt vd:n Jens Engwall – men han räknar med negativ påverkan på verksamheten under den närmsta tiden. Dessutom berättar han för Fastighetssverige om sin oro för något som han tycker det pratas lite om i branschen, men som kan bli ett stort problem framöver.


Jens Engwall.

Nyfosa: Substansvärde upp tio procent sedan årsskiftet

Bolag Nyfosas substansvärde (EPRA NAV) är uppe i 71,18 kronor per aktie i Q1-rapporten, att jämföra med 56,55 i Q1 2019 och 65,37 vid årsskiftet.
Av hyresfordringar för det andra kvartalet pågår hyresgästdialog, relaterad till coronapandemin, om fyra procent av kvartalets hyresintäkter, skriver Nyfosa.


Randviken har delat ut samtliga aktier i Nyfosa till sina ägare. Vd:n Tobias Emanuelsson förklarar varför.

Därför delade Randviken ut alla aktier i Nyfosa

Bolag I samband med Randvikens miljardförsäljning till Nyfosa i slutet av 2019 erhöll bolaget över tio miljoner nyemitterade Nyfosa-aktier som en del av betalningen – nu har samtliga aktier delats ut till Randvikens ägare. Fastighetssverige berättar mer om bolagets ovanliga tilltag och varför man genomförde utdelningen.


Ikano Bostad köper fastigheter i det tidigare sjukhusområdet S:t Lars i Lund.

Ikano köper fastigheter i Lund

Transaktioner I det tidigare sjukhusområdet S:t Lars i Lund växer ett nytt bostadsområde fram. Här har Ikano Bostad förvärvat två fastigheter med möjlighet att bygga både radhus och lägenheter.


Jens Engwall.

Exklusivt: Så gick Nyfosa från megaaffär till avhopp

Transaktioner "Det är en extremsituation att vi drar oss ur en sådan stor affär faktiskt, det har aldrig hänt", säger Nyfosas vd Jens Engwall.
För Fastighetssverige talar han ut om händelseutvecklingen som ledde fram till det historiska beslutet att avbryta miljardaffären med SBB – och hur relationen är med Ilija Batljan och hans bolag efter det oväntade beskedet.


Jens Engwall och Ilija Batljan.

Nyfosa hoppar av megaaffär med SBB

Transaktioner Den 17 januari ingick Nyfosa en avsiktsförklaring med SBB avseende förvärv av fastighetsportföljer med ett totalt fastighetsvärde om cirka åtta miljarder kronor. Nyfosa har beslutat att tills vidare avvakta med genomförandet av transaktionen med anledning av att marknads­förutsättningarna har förändrats.


Jens Engwall.

Nyfosa uppdaterar om påverkan från coronaviruset

Bolag Med anledning av den rådande situationen med coronavirusets påverkan på samhället och fastighetsmarknaden gör Nyfosa en generell uppdatering samt kommunicerar andelen av kontrakterade hyresintäkter från hyresgäster inom handel, hotell och restaurang.


Jens Engwalls Nyfosa och David Mindus Sagax, som äger Söderport, skjuter upp sakutdelningen av aktier i Torslanda Property Investment.

Nyfosa och Sagax skjuter på Torslanda-utdelning

Bolag Mot bakgrund av osäkerheten på aktiemarknaden väljer Nyfosa och Sagax att skjuta på den planerade sakutdelningen av aktier i Torslanda Property Investment.


Niklas Andersson och hans Sizes hyr OP Kuverts gamla fabrik i Oskarshamn.

Därför står Sizes rustade för marknadens turbulens

Bolag Sizes vd Niklas Andersson berättar för Fastighetssverige om hur bolaget kommer växa tack vare den nya anläggningen i Oskarshamn – och varför man står väl rustade för en långvarig turbulens på marknaden.


Niklas Andersson och hans Sizes hyr OP Kuverts gamla fabrik i Oskarshamn.

Nyfosa gör stor uthyrning till Sizes i Oskarshamn

Uthyrning Industriella flerbostadshustillverkaren Sizes expanderar med ytterligare en produktionsanläggning i Oskarshamn. Tidigare kuvertfabriken OP Kuvert, ägd av Nyfosa, kommer att husera cirka 1200 kvadratmeter kontor och 14 400 kvadratmeter produktionsyta för Sizes tillverkning av hållbara flerbostadshus.


Jens Engwall.

Nyfosa presenterar nytt finansiellt mål och utdelningspolicy

Bolag Nyfosa har fastställt nytt finansiellt mål och ny utdelningspolicy samt uppdaterad affärsidé och vision. Utgångspunkten är fortsatt att bolaget ska skapa värde och hållbara kassaflöden med en transaktionsintensiv verksamhet och ett opportunistiskt förhållningssätt. Minst 40 procent av kassaflödet ska framöver distribueras till aktieägarna.


De shoppade mest 2019

Bolag En aktör trampade onekligen hårdare än någon annan på förvärvspedalen under 2019. Här är hela listan.


Rekordår för oljefonden – så förändrades ägandet i svenska fastighetsbolag

Ekonomi/Finansiering Fastighetssverige har kartlagt den norska oljefondens innehav i svenska noterade fastighetsbolag under 2019. Läs om hur ägandet förändrats från 2018 och se vilka nya bolag som fonden har ett innehav i från och med 2019.


Jens Engwalls Nyfosa tar in 600 miljoner kronor genom en riktad nyemission.

Nyfosa tar in 600 miljoner i riktad emission

Bolag Nyfosa tog efter börsens stängning på måndagen in 601 miljoner kronor i en riktad nyemission. Priset fastställdes till 93 kronor genom ett accelererat book building-förfarande och motsvarar en rabatt om cirka tre procent mot stängningskursen på måndagen.


Jens Engwall.

Nyfosa: Återkommer om nästa steg

Bolag I början av 2020 nådde Nyfosa över sitt kommunicerade tillväxtmål om ett fastighetsvärde om 25 miljarder. I bokslustkommunikén kommunceras inga uppdaterade mål eller inriktningar.
– Vi kommer att utvärdera och kommunicera nästa steg för Nyfosa, säger vd Jens Engwall.


Sagax vd David Mindus.

Därför utnyttjar Sagax sin "ovanliga möjlighet"

Bolag Söderport, som ägs till lika delar av Nyfosa och Sagax, planerar att dela ut en del av sina aktier i Torslanda Property Investment. För Fastighetssverige berättar Sagax vd David Mindus om varför man hoppade på en "ovanlig möjlighet" och hur han ser på TPI:s framtid som bolag.


Söderport, ägt av Jens Engwalls Nyfosa och David Mindus Sagax planerar att dela ut en del av sina aktier i Torslanda Property Investment.

Sagax och Nyfosa delar ut Torslanda-aktier

Bolag Sagax och Nyfosa planerar att dela ut en del av sina aktier i Torslanda Property Investment sin aktieägarna. Torslanda planerar därför att splitta aktien 10:1.


Här är branschens bästa aktier – januari

Lista Fastighetssverige har tittat närmare på hur de noterade bygg- och fastighetsaktierna presterat under fastighetsårets första månad. Här är hela listan.


Stina Lindh Hök, operativ chef på Nyfosa.

Nyfosa öppna för samhällsfastigheter: "Säger inte nej till en bra affär"

Bolag För Fastighetssverige berättar Stina Lindh Hök mer om snabbväxarens planer efter jätteaffären med SBB: "Kommer att se över strategin".


Lars Thagesson och Jens Engwall, två gamla parhästar från Kungsleden och Hemfosa. Nu säljer Thagessons SBB stort till Engwalls Nyfosa.

SBB på väg att sälja för elva miljarder – Nyfosa tar största delen

Transaktioner SBB deltar för närvarande i förhandlingar avseende försäljningar av ett flertal fastigheter och fastighetsportföljer till ett sammanlagt värde om cirka elva miljarder kronor. Nyfosa är köpare i affärer för åtta miljarder kronor.