Image

Stora Bostadsdagen Stockholm - 20 Februari 2019

Onsdag 20 februari kl. 09.00-16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15)

Kris eller möjlighet? Eller både och? Vart är bostadsmarknaden på väg? Vad händer med nyproduktionsmarknaden, yielderna, bostadspolitiken och ränteutvecklingen? Ett högaktuellt seminarium om bostäder och marknaden för bostadsfastigheter.


Stora Bostadsdagen – program

Du kan ladda ner en bild på programmet här.

Du kan ladda ner programmet som PDF-dokument här.

8.15 Registrering och frukostmingel
Kom i tid, träffa branschkollegor och knyt nya kontakter innan själva seminariet börjar.

9.00 Välkommen!
    
Eddie Ekberg, chefredaktör, lokalnytt.se, Fastighetssverige och Nordic Property News, Anna Bellman, moderator, Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och expertkommentator/sidekick under dagen.

9.15 Inledning: Stockholms nya bostadsborgarråd
30-årige Dennis Wedin är nytt bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm. Tidigt gick han ut med att han vill se ombildningar i ytterområdena. Hur kommer den grönblåa majoriteten att sätta sin prägel på Stockholms bostadsmarknad framöver?
Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd

9.35 Makroanalys – hur påverkas vi av omvärlden?
Handelskonflikter, räntepolitik, Trump-utspel, internationella kriser, Brexit – och en annalkande lågkonjunktur? Hur ser trenderna ut och hur påverkas landet, bostadssituationen och invånarna av de stora skeendena? Sveriges kanske mest välrenommerade ekonom ger sin syn på läget.
Annika Winsth, chefekonom, Nordea

10.05 Analys – bostadsfastigheter och byggrätter
Intresset för hyresbostäder har stigit snabbt och den senaste tiden har även internationella investerare klivit in stort i segmentet. Hur ser trenderna ut? Hur påverkas marknaden av den turbulenta privatbostadsmarknaden? Hur utvecklas priserna på mark och byggrätter?
Arvid Lindqvist, analyschef, Catella

10.30 Fika- och mingelpaus

11.00 Panel: Nyproduktion – hur djup är krisen?
Marknaden för nyproducerade bostadsrätter har svalnat betänkligt, bostadsutvecklarnas aktiekurser har fallit kraftigt. Hur ser ledande bostadsutvecklare på marknadsläget och framtiden?
Mattias Roos, vd, SSM, Anette Frumerie, vd, Besqab, Peter Svensson, vd, Peab Bostad, Patrik Mellgren, tf vd, Tobin Properties

11.30 Vad krävs för att avtal ska vara bindande?
Advokat Jörn Liljeström på Creo Advokater företräder ett stort antal köpare som inte vill gå vidare och köpa en nyproducerad bostadsrätt. Bland motparterna finns bostadsrättsföreningar från flertalet av de större bostadsproducenterna. Han inleder med att ge sin syn på hur avtalen borde skrivas och intervjuas sedan om sin syn på det juridiska läget. Tid för frågor och diskussion med publiken.
Jörn Liljeström, advokat, Creo Advokater

11.55 Lunch- och mingelpaus

12.55 Gör vi samma misstag igen? – Likheter med 1990-talet
Byggboom hand i hand med en kraftig kreditexpansion. Regleringar för att kyla ner – och en kraftigt minskad efterfrågan. En enkel beskrivning av nuläget – och av tiden som föregick bostadskrisen i början av 1990-talet. Håller vi på att bygga upp en ny kris?
Robert Boije, chefsekonom, SBAB

13.20 Segregation – Invandring och flyttmönster
Sverige har under lång tid haft ett stort flyktingmottagande. Men vad händer på lokal nivå när flyktingar flyttar in? Tre nationalekonomer verksamma i Uppsala och Stockholm har studerat flyttströmmarna som uppkommer bland inrikes födda när antalet utrikes födda ökar. Vilka lämnar bostadsområdena och varför?
Henrik Andersson, forskare, Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala Universitet

13.45 Använd Big Data – sätt rätt priser
Schabloner, gamla tankemönster eller brist på alternativ gör att nyproduktionsobjekt ofta prissätts fel – eller rättare sagt; man gör som man alltid har gjort. Men genom att använda tillgänglig data på rätt sätt kan man få ett bättre grepp om hur kunderna tänker, vad de undviker och vad de värdesätter mest.
Rebecca Lagerkvist, Rebla

14.05 Inspiration – bättre flow i smartare hem
Med den digitala tekniken utvecklas många lösningar som gör livet och boendet enklare. Med Kone Residential Flow behöver du ingen nyckel, inte vänta på hissen eller trycka på knappar – allt sköts av smartphones och artificiell intelligens. Hundratusentals hissar är redan i dag uppkopplade mot molnet. Mer än 200 parametrar övervakas och analyseras i varje hiss vilket ger bättre flöde i fastigheterna. När datan används intelligent skapas värde för både fastighetsägare och slutanvändare. Hur kan du använda AI för att skapa värde i dina fastigheter?
Lennart Strandman, People Flow expert, Kone

14.25 Fika- och mingelpaus

14.55 Coliving – delad bostad är dubbel bostad?
Sverige är det land i världen som har störst andel singelhushåll. Samtidigt brottas storstäderna med en svårartad bostadsbrist. Kan coliving vara ett sätt för unga att få en bostad? Här presenteras tre olika exempel på coliving-lösningar, följt av ett panelsamtal om framtidens sätt att bo tillsammans:

# Tech-kollektivet på Östermalm
På kollektivet K9 på Östermalm bor cirka 50 personer – många entreprenörer, många verksamma inom techindustrin –  på 800 kvadratmeter i allt från små sovpoddar till familjerum på 25 kvadratmeter. Nu vill Tech Farm expandera konceptet
Maja-Stina Skarstedt, COO, Tech Farm

# Hagsätra Hub
Hagsätra Hub, framtaget av Belatchew Arkitekter och Sveafastigheter Bostad, ska bli ett spektakulärt landmärke med väldigt blandat innehåll: Bland annat kontor, bio, cykelverkstad – coh 130 hyresbostäder med ungdomsboende, kollektivhus och kompislägenheter vid sidan av de vanliga lägenheterna. Vilka arkitektoniska fallgropar finns i utvecklingen av coliving-bostäder?
Rahel Belatchew, vd, Belatchew Arkitekter

# Storbolaget som satsar på coliving
Rikshem har tecknat en avsiktsförklaring med Colive som tillhandahåller ett modernt koncept för kollektivt boende. Tanken är att inleda med ett projekt i Uppsala för att sedan ta det vidare i landet.
Petter Jurdell, chef för affärs- och hållbarhetsutveckling, Rikshem

# Panel: Coliving
  
Hur stort kommer coliving att bli i framtiden? Hur ser möjligheterna ut för fastighetsbolagen? Vilka vill – eller behöver – bo tillsammans i dag och i framtiden?
Maja-Stina Skarstedt, Tech Farm, Rahel Belatchew, Belatchew Arkitekter, Petter Jurdell, Rikshem

15.40 Avslutning: Bostadspolitiken – vad händer nu?
Den politiska kartan har ritats om. Vad betyder den nya politiska situationen för bostadspolitiken och möjligheten att få bostadspolitiska reformer på plats?
Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke
Stora Bostadsdagen Stockholm 2019


Var: Spegelsalen, Grand Hotel, Södra Blasieholmshamnen 8

När: Onsdag 20 februari, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15).

Pris: 4995 kronor exkl. moms


Du anmäler dig till seminariet här. Anmälan stänger den 14 februari!

Efter en lång uppgång har bostadsmarknaden saktat in betänkligt de senaste åren. Bostadsutvecklarna går kräftgång på börsen och framtiden ser oviss ut – samtidigt som det råder en stor bostadsbrist. Vad kommer att hända framöver? Stora Bostadsdagen är ett brett seminarium om bostäder och bostadsmarknad.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Nicklas Tollesson
0705 - 84 14 02
nicklas@fastighetssverige.se

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Läs om förra årets event här

Partner:

 

Film från eventet 2019: