Image
Brf Prostkvarnen i Jönköping.
Brf Prostkvarnen i Jönköping. Bild: Riksbyggen

Smarta lösningar i grundutförandet hos Riksbyggen i Jönköping

Bostäder I Riksbyggens Brf Prostkvarnen i Jönköping testas nya idéer som gör vardagen enklare för de boende.
Publicerad den 9 April 2019

Byggandet av de 54 bostadsrätterna i Riksbyggens Brf Prostkvarnen på Dalvik i Jönköping startade i mars 2018. Det blir lägenheter med en teknisk standard utöver det vanliga.

– I Brf Prostkvarnen har vi "Smarta hem" som grundutförande. Ett enkelt och användarvänligt system som ska passa både den som är väldigt intresserad av teknik, den som är helt ointresserad och alla däremellan, berättar Maria Kjellgren, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Väst.
Det "Smarta hemmet" hjälper den boende att digitalt styra saker i hemmet genom en app i mobilen, till exempel belysning och vatten.

– Det blir en enklare vardag och ökad komfort. Säkerheten ökar också, om man lämnat diskmaskinen igång och åkt hemifrån går det att slå av både vatten och eluttag när maskinen är klar.

Om man inte vill styra sin belysning genom en app så kan man göra tillval på en extra så kallad scenariolampknapp som monteras på väggen. Med den knappen styrs lamporna efter olika scenarion för vad man vill göra.

– Exempelvis kan man använda "hej-då-knappen" i hallen. Då ställs belysningen i lägenheten in så som köparen har bestämt att det ska vara när ingen är hemma. Man behöver alltså inte springa runt i alla rum för att släcka lampor och dra ur sladdar.

När man sedan kommer hem finns en "jag-är-hemma-knapp" och lägenhetens belysning tänds upp så som du önskar att den ska lysa när du är hemma och allt sätts igång igen. I appen kan ett antal olika scenarion ställas in, exempelvis ett scenario för "myskväll med vänner" eller ett för "städning av lägenheten".
Inflyttningen i Brf Prostkvarnen är planerad till våren 2020.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige