Image

Öppnar förskola på taket

Öresund Nu är det dags för inskolning i förskolan på taket på Atrium Ljungbergs Mobilia i Malmö.
Publicerad den 9 Mars 2016

Etableringen av förskolan kan ses som ett ytterligare steg att integrera Mobilia i staden och skapa ett naturligt, levande stadskvarter med handel, bostäder, restauranger och service.

Beslut om förskolan togs i mars 2015 och nu, ett år senare är det dags för de första inskolningarna.

– Spinneriets Förskola är Atrium Ljungbergs första projekt med förskola på taket till en handelsplats och ett bra exempel på hur stadskvarter kan förtätas. Lösningen skapar mervärde och en spännande miljö på en i vanliga fall relativt oattraktiv och dåligt utnyttjad takyta, säger Peter Svanberg, affärsutvecklare Atrium Ljungberg.

Den kommunala förskolan Spinneriet ligger i helt ombyggda lokaler på andra våningen i Mobiliakvarteret. Utifrån lokalernas och byggnadernas yttre förutsättningar, verksamhetens behov och krav har Atrium Ljungberg tillsammans med Malmö Stad skapat en unik miljö för barnen och personalen att vistas i. Med anledning av den stora svårigheten att hitta lämplig mark och förskolelokaler i de centrala delarna av Malmö ser förskolförvaltningen takförskolor som en möjlighet helt i linje med Malmös översiktsplanering kring en tät, grön och funktionsblandad stad.

Lisa Olsson är chef för lokalplanering vid förskolförvaltningen:
– Ja, det här är ett riktigt spännande projekt och många kommuner bland annat från Göteborgs- och Stockholmsområdet har visat intresse för förskolan. Precis som när vi projekterar förskolemiljöer i marknivå har taklösningen speciella förutsättningar. Grundprincipen som vi arbetar efter är att samtliga verksamheter och därmed alla förskolebarn ska ha tillgång till likvärdig kvalitet i sin utemiljö och Spinneriets förskola är ett bra exempel på hur man kan lyckas väl med detta.

På taket har en 2 000 kvadratmeter stor grön gård anlagts, fördelat på två etage med olika upplevelseplatser. Att gården ligger på ett tak är inget som oroar förskolechefen Anne Tomelius:

– Nej, jag tycker tvärtom det känns fantastiskt kreativt och tryggt. Vi har spännande lokaler och det här är dessutom vår egen utemiljö, det är bara förskolan som har tillgång till den och det är lätt att få en bra överblick över barnen.
Mycket arbete har lagts på takgårdens utformning. Det har krävts fler element än när det byggs direkt på marken för att konstruera en kreativ lekmiljö. Träd och buskar har valts för att förstärka gårdens olika delar och skapa variation.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige