Image

Fastighetsmarknadsdagen Skåne - 20 oktober 2021

20 oktober 2021

Framtida affärsmöjligheter i en expansiv region. Ett heldagsseminarium om marknadsläget i Skåneregionen som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.


Program Fastighetsmarknadsdagen Skåne 2021

Du kan ladda ner programmet som PDF-dokument här.

09.00 Välkommen!
Cecilia Nebel, moderator
Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige, lokalnytt.se, Nordic Property News

09.10 Makroanalys – vart är världen på väg?
Världsekonomin och dess svängningar påverkar i hög grad den svenska ekonomin, det svenska näringslivet och därmed fastighetsmarknaden i Sverige och Skåne. Hur ser de viktigaste trenderna i makrovärlden ut? Går återhämtningen som planerat och vilka hot ser vi framför oss?
Christina Nyman, chefsekonom, Handelsbanken

09.35 Analys: Fastighetsmarknaden i dag
Kraftigt uppåt för logistik, bostäder och samhällsfastigheter – neråt för retail och ett osäkert läge för kontor. Så har trenderna på fastighetsmarknaden sett ut den senaste tiden. Hur ser de ut framåt? Hur påverkar post corona-landskapet den svenska fastighetsmarknaden?
Per Svensson, vd, Croisette Real Estate Partner

10.00 Näringslivet i regionen – nuläge och framtid
  
Vi är mitt i en återstart efter en av de värsta och märkligaste kriserna landet och världen har genomlevt. Hur har näringslivet i regionen påverkats och hur ser framtiden ut?
Annette Melander Berg, näringslivsdirektör, Helsingborg
Per Persson, näringslivschef, Lund
Micael Nord, näringslivschef, Malmö

10.30 Fika- och mingelpaus

11.00 Juridik: Cementa-fallet, vad var det som hände egentligen? 
Cement spelar en nyckelroll i skapandet av nya bostäder, infrastruktur etc. Samtidigt nekades Cementa möjlighet att ta fram cement i slite på Gotland, Sveriges största cementfabrik. Här hör du om de häpnadsväckande turerna i målet och vilka effekter avgörandet kan få i praktiken.
Oskar Frankki, advokat/partner, Advokatfirman Delphi
Elisabeth Werner, advokat/partner, Advokatfirman Delphi 

11.20 Post corona: Den fysiska platsen som konkurrensmedel 
Efter ett och ett halvt år med hemarbete har många vant sig och tycker att det är ganska bekvämt. Och att arbetslivet post corona kommer att vara mer flexibelt är de flesta överens om. En av kontorets viktigaste uppgifter blir därför att vara så attraktivt att medarbetarna väljer att komma dit. Så hur utvecklar man konkret hälsosamma och kreativa miljöer – som hjärnan faktiskt behöver, vad som på riktigt ger positiv effekt på välmående, kreativitet och produktivitet? Vad händer om vi möts eller faktiskt inte gör det? Det finns tydlig statistik och forskning på positiva och negativa konsekvenser.  Här ges inspiration, fakta, forskning och en konkret checklista för att bibehålla och locka nya talanger till arbetsplatserna.  
Tina Lindh, affärsutvecklare, Kungsleden

11.45 Intervju: Patrik Hall – den makalösa tillväxtresan
Heimstaden Bostad ägde 115 000 lägenheter till ett värde om 180 miljarder kronor – när nyheten om jätteförvärvet från Akelius kom i slutet av september; ytterligare 30 000 lägenheter och 90 miljarder i värde läggs till när Heimstaden har tillträtt.
Patrik Hall har varit vd för bolaget – som kontrolleras av Ivar Tollefsen – sedan 2003 och lett den makalösa tillväxtresan, från huvudkontoret i Malmö.
Patrik Hall, vd, Heimstaden

12.10 Lunch- och mingelpaus

13.10 Analys: Hur höga blir bostadstongångarna i valdebatten?
Ett år kvar till valet. Bostadspolitiken brukar inte prioriteras speciellt högt men den här gången har de i och med debatten (med efterföljande parlamentarisk kris) om ”marknadshyror” nått nya höjder. Vad händer med tonläget i bostadsfrågan nu och fram till valet? Hur blir det med kreditrestriktioner och ränteavdragsrätten, reavinstskatten och allt annat? Sveriges kanske mest initierade bostadsdebattör ger sin syn på situationen.
Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke


13.35 Nyfiken på: Malmös nya stadsarkitekt
I somras tillträdde Malmös nya stadsarkitekt. Finn Williams är brittisk medborgare och utbildad i arkitektur vid Royal college of art i London. Han har arbetat som urban designer och landskapsarkitekt. I nio år har han verkat inom offentlig sektor i London och 2017 blev han vd för Public Practice, ett företag med uppdrag att bygga upp den offentliga sektorns kapacitet för proaktiv stadsplanering. Hur ser han på sitt nya uppdrag och framtidens Malmö?
Finn Williams, stadsarkitekt, Malmö


14.00 Stadsutveckling: Oceanhamnen, Helsingborg
Den nya stadsdelen Oceanhamnen, byggd på öar, växer fram i Helsingborg – bostäder, restauranger, kontor och handel i vattennära läge och med tydligt fokus på miljö och hållbarhet. Hur ser erfarenheterna ut så här långt och hur ser planerna ut framåt?
Dennis Kerkhof, projektledare, H+ 

14.25 Fika- och mingelpaus

14.55 Varvsstaden: Fokus Återbruk
 
Återbruk är ett av 2021 års buzzword. Peab- och Balderägda Varvsstaden i Malmö är ett exempel på detta. Det gamla Kockums-området saneras och förvandlas till en spännande stadsdel med bostäder, kontor, parker, kultur och handel. Stort fokus läggs på återbruk. ”Ju bättre vi bevarar, desto bättre kan vi förnya” – det är mottot för hur Varvsstaden ska ta form: En hållbar stadsdel där det historiska arvet lever, men där siktet är inställt mot framtiden. 
Hanne Birk, utvecklingschef, Varvsstaden
Monika Pitura, kontorschef, Wingårdhs, Malmö

15.20 Från grus till hus – att äga hela produktionen
K-Fastigheter är ett ungt bolag – på bara tio år har Hässleholmssonen Jacob Karlsson byggt bolaget från noll till 14 miljarder kronor, från noll till 10 000 lägenheter inklusive projektutveckling. Ambitionen är att om några generationer vara världens största bolag och långsiktigheten speglas av viljan att äga hela produktionen, från ax till limpa, eller som i K-Fastigheters fall – från grus till hus. 
Jacob Karlsson, vd, K-Fastigheter

15.45 Avslutningspanel: Framtidens Skåne
 
Vilka är de viktigaste frågorna för dagen och framöver – för näringslivet, för fastighetsägarna för de som bor, arbetar eller lever i Skåne? En bred panel avslutar seminariet.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S), Malmö
Carina Centrén, regionchef, Svenskt Näringsliv
Ulrika Hallengren, vd, Wihlborgs
Anna Nordström Carlsson, marknads- och kommunikationschef, Malmö FF
Per Tryding, vVD och policychef, Sydsvenska industri- och handelskammaren

Fastighetsmarknadsdagen Skåne 2021

Var: Malmö Live

När: 20 oktober 09.00–16.00

Pris:   5495 kronor exkl. moms (fysiskt deltagande)

4995 kronor exkl. moms (digitalt deltagande)

Du anmäler dig till seminariet här.
(Din anmälan är helt ombokningsbar fram till midnatt dagen innan eventet)


Fastighetsmarknadsdagen Skåne är ett heldagsseminarium om fastighetsmarknad, näringslivsutveckling och framtiden i Skåne.

Under seminariet avhandlas ett stort antal aktuella ämnen om den kommersiella fastighetsmarknaden som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här presenterar vi nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Nicklas Tollesson
0705-841402
nicklas@fastighetssverige.se
 

Partners:


 

Se filmen från tidigare event här: