Image
Hyresmarknaden för kontorslokaler i Malmö har stärkts den senaste tiden, enligt CityMark Analys senaste kartläggning.

Färre vakanser på Malmös kontorshyresmarknad

Uthyrning Hyresmarknaden för kontorslokaler i Malmö har stärkts den senaste tiden, enligt CityMark Analys senaste kartläggning. Vakansgraden har minskat på de flesta delmarknader och uthyrningen har återhämtat sig efter tre svaga år. Den kommande lågkonjunkturen och ett relativt stort inflöde av nyproducerade kontorsytor innebär dock att utsikterna är osäkra.


Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling avyttrar Aqua i Malmö för 600 miljoner kronor till egen fastighetsportfölj.

Skanska avyttrar Aqua i Malmö till egen fastighetsportfölj

Transaktioner Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling har sålt kontorsfastigheten Aqua i Malmö till Skanska Förvaltningsfastigheter för cirka 600 miljoner kronor. Den interna transaktionen har ingen kassaflödespåverkande effekt och kommer att bokföras i det fjärde kvartalet 2022. Tillträdet sker omgående.


En tidigare skiss på en möjlig utformning av Stadionområdet i framtiden. Nu ska kommunen inleda detaljplanearbetet för idrottskvarteret.

Så vill kommunen lyfta stadionområdet i Malmö

Bygg/Arkitektur Malmö stad vill bland annat att det byggs multihall, nya kontor och boenden inom det nya idrottskvarteret som ska växa fram inom stadionområdet, i nära anslutning till Malmö FF:s hemmaplan Eleda Stadion. Fastighetssverige berättar mer om planerna.


Corem säljer fastigheten Malmö Kajen 37 i Malmö.

Corem säljer en fastighet i Malmö för 135 miljoner kronor

Transaktioner Corem har tecknat avtal om att sälja fastigheten Malmö Kajan 37 till ett underliggande fastighetsvärde om 135 miljoner kronor.


Specialfastigheters nya polishus i Vintrie kan komma att stoppas.

Chockbesked om nytt polishus – Specialfastigheter tagna på sängen

Bygg/Arkitektur Det planerade polishuset i Vintrie i Malmö, som ska byggas av Specialfastigheter, kan komma att stoppas. Detta efter att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet gick samman på torsdagens kommunfullmäktigesammanträde och yrkade på en återremiss av fastighetsförsäljningen, vilken är avgörande för etableringen av polishuset. För Specialfastigheters vd kom beskedet som en "total överraskning", det skriver hon till Fastighetssverige.


Några av storstädernas mest värdefulla fastigheter.

De äger storstädernas mest värdefulla fastigheter

Lista Fastighetssverige listar de 20 dyraste fastigheterna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den dyraste finns inte i huvudstaden.


Position Green flyttar till Varvsstaden.

Hållbarhetsaktör flyttar till Varvsstaden

Uthyrning Globala hållbarhetsaktören Position Green väljer Varvsstaden i Malmö för nytt kontor och powerhouse.


Dogman etablerar sig i fastigheten Erik Menved 37.

Dogman öppnar citybutik i Wihlborgsfastighet

Uthyrning Dogman utökar sitt citynära koncept med hundspa och aktivitetsyta i Erik Menved 37 i centrala Malmö.


Specialfastigheter ska bygga en ny polisstation i de södra delarna av Malmö nära Hyllie.

Specialfastigheter får sänkt pris för nytt polishus

Bygg/Arkitektur Förvärvet av marken ska nu genomföras och bolaget lyckades förhandla ner köpesumman som de ansåg oskälig på grund av inflationen. Fastighetssverige berättar mer.


Det kommer dröja några år innan Trekantstomten i Hyllie får en klar användning och kan markanvisas.

Markanvisningstävling för "Trekantstomten" ligger flera år bort

Bygg/Arkitektur I expansiva Hyllie har det kommersiella utbudet växt för varje år, men det finns en central tomt som är öronmärkt för mer offentlig verksamhet. Ett medborgarförslag vill se ett kulturhus på platsen där den potentiella användningen stötts och blötts fram och tillbaka i snart tio år. Kommunens besked är att tomtens framtid lär sväva i ovisshet ett antal år till.


Operatör för Hyllie Terrass blir Compass Group.

Skanska tecknar hyreskontrakt med operatör för Hyllie Terrass

Uthyrning Skanska har tecknat ett hyresavtal med Compass Group i kontorshuset Hyllie Terrass, Malmö, för ett restaurang- och servicekoncept. Compass Group är en ledande operatör inom matupplevelser och service.


Malmö.

Brf-köp hävs efter utebliven betalning

Transaktioner En bostadsrättsförening i Malmö skulle betala närmare 36 miljoner kronor för att friköpa en tomträtt från kommunen – men nu blir förvärvet inte av. Fastighetssverige berättar mer.


Peab bygger bostadsrätter i Malmö

Peab bygger bostadsrätter i Malmö

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga 78 lägenheter i Limhamn i Malmö. Beställare är HSB Projekt i Malmö HB och kontraktssumman uppgår till 194 miljoner svenska kronor.


Michael Carlsson, vd på HSB Malmö.

Eon höjer fjärrvärmepriset med 20 procent – HSB Malmö tar avstånd

Bostäder HSB Malmö fick under tisdagen den 13 september information från Eon att de planerar att höja fjärrvärmepriset med 20 procent för fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar i Malmö och Burlöv. Höjningen ska träda i kraft från den 1 januari 2023.


WTC på Skeppsgatan i Malmö.

Ny hyresgäst till WTC i Malmö

Uthyrning Freudenberg Home and Cleaning Solutions flyttar in Grantors World Trade Center på Skeppsgatan i Malmö.


Nu startar bygget av Docks.

Nu byggs Docks – Malmös nästa spektakulära bostadstorn

Bygg/Arkitektur Nu startar bygget av Docks i Malmöstadsdelen Västra hamnen. Två avsmalnande torn om 26 respektive 18 våningar som Fojab ritat åt JM.


Mikael Granath.

Willhem köper i Malmö

Transaktioner Willhem utökar sitt fastighetsbestånd genom förvärv av en fastighet med 21 lägenheter i Malmö. Överenskommet fastighetsvärde är 44,2 miljoner kronor och säljare är Lifra Fastigheter i Malmö AB.


Flow Hyllie.

NCC utvecklar nytt kontorsprojekt i Malmö

Bygg/Arkitektur Nu startar NCC kontorsprojektet Flow Hyllie med cirka 10 000 kvadratmeter kontor och service i Hyllie i södra Malmö. Hyllie har blivit en naturlig nod i Öresundsregionen, och kontorets placering i kombination med service och butiker i närområdet ska bidra till att förenkla vardagen och skapa flow i arbetslivet för medarbetarna.


Nordr får anvisning i Kävlinge.

Nordr får direktanvisning om 100 bostäder i Kävlinge

Bygg/Arkitektur Nordr fortsätter att befästa sin position i södra Sverige. I en direktanvisning tilldelas bolaget 100 byggrätter – 90 lägenheter och tio radhus – i centrala Kävlinge.


Bilden till vänster föreställer Ikeas första ”Home experience of tomorrow varuhus” som öppnade i i Shanghai för lite över ett år sedan. Näst på tur är varuhuset i Malmö som också håller på att omvandlas till ett center för livet hemma. Utvecklingen är del i en större satsning i Malmö där Ikea även planerar att bygga nya arbetsplatser och ytor för innovation, utveckling och kreativa möten i anslutning till varuhuset. Den delen av utveckling ska nu ut på samråd.

Ikeas Malmö-satsning på samråd

Bygg/Arkitektur Ikea meddelade förra året att man gör en större satsning på varuhuset i Malmö, där man bland annat planerar att bygga nya arbetsplatser samt ytor för innovation, utveckling och kreativa möten i anslutning till varuhuset. Detaljplanen som håller på att tas fram ska nu ut på samråd – Fastighetssverige berättar mer om hur planerna håller på att utvecklas.