Image

Stora Bostadsdagen Göteborg - 26 mars 2020

Torsdag 26 mars kl. 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15)

Bostadsmarknaden har länge varit en säker hamn för fastighetsinvesterare. Samtidigt svajar nyproduktionsmarknaden betänkligt. Vad händer på den svenska och den göteborgska bostadsmarknaden? Det här seminariet ger dig svaren.


Stora Bostadsdagen Göteborg – program!

Du kan ladda ner programmet som PDF-dokument här.

8.15 Registrering och frukostmingel
Kom i tid, träffa branschkollegor och knyt nya kontakter innan själva seminariet börjar.

9.00 Välkommen!
Eddie Ekberg, chefredaktör, lokalnytt.se, Fastighetssverige och Nordic Property News, och Karin Klingenstierna, moderator

9.15 Makroanalys – läget för dagen
Coronaviruset ställer det mesta på ända. Plötsligt känns det amerikanska presidentvalet, handelskonflikterna och Brexit inte lika allvarliga... Hur är det makroekonomiska läget för dagen, vad ska man fokusera på?
Helena Bornevall, senior ekonom, Handelsbanken

9.45 Analys: Fastighetsmarknaden i Sverige – fokus bostäder
2019 var ett rekordår på den svenska transaktionsmarknaden. Intresset för bostadsfastigheter är fortsatt högt och från att ha varit en inhemsk angelägenhet har flera stora internationella aktörer tagit en stor del av bostadskakan. Hur ser marknadsläget för dagen ut, när coronakrisen har dragit in och vad kan vi vänta oss framöver?
Mikael Söderlundh, analyschef, Pangea Property Partners

10.15 Analys: Göteborgsmarknaden – fokus bostadsfastigheter
Hur ser trenderna ut på fastighetsmarknaden i Göteborg? Hur utvecklas yielder, byggrättspriser och intresset för att investera i bostäder? Vilka affärer har gjorts och till vilka nivåer?
Erik Norrman, affärschef, Värdering och Analys, Svefa

10.40 Fika- och mingelpaus

11.10 Analys – privatbostadsmarknaden
Hur kommer coronakrisen att påverka det allmänna ränteläget och bostadsräntorna? Hur påverkas privatbostadsmarknaden när människor blir varslade, permitterade och uppsagda? Hur ser den svenska privatbostadsmarknaden ut för dagen och vad ska vi tro om framtiden?
Robert Boije, chefsekonom, SBAB


11.35 Juridik: Förhandsavtal – vad gäller?
Hösten 2017 bromsade marknaden för nyproducerade bostadsrätter in och vände starkt nedåt. Till följd av nedgången har ett antal tvister uppstått mellan bostadsrättsföreningar å ena sidan och förhandstecknare som velat komma ur sina ingångna förhandsavtal å den andra. Mäklarsamfundets förbundsjurist Niklas Rollgard redogör här för aktuell praxis på området och resonerar kring vilka slutsatser som kan dras av de aktuella avgörandena.
Niklas Rollgard, förbundsjurist, Mäklarsamfundet

12.00 Panel – nyproduktion
 
Efter många år av uppgång bromsade marknaden för nyproducerade bostadsrätter och småhus in betänkligt under 2017. Göteborg klarade sig dock bättre än till exempel Stockholm. Hur ser marknadsläget, efterfrågan och betalningsviljan ut för närvarande? Hur har den senaste månaden sett ut, med coronaspöket hängande över oss?
Erik Lavehall, regionansvarig fastighetsutveckling, Balder, Regina Svantesson, försäljningschef nyproduktion, Bjurfors 

12.25 Lunch- och mingelpaus

13.25 Storsatsar på coliving
Coworking är numera en självklarhet på kontorssidan. Kan även motsvarigheten på bostadssidan bli en succé som dessutom kan vara en av lösningarna på bostadsbristen? Stena Fastigheter satsar hårt på coliving och ambitionen är att skapa 500 coliving-boenden de kommande fem åren. Det handlar både om att göra om befintliga ytor och att skapa colivingboenden i nyproduktion.
Emmelie Sjögren, projektledare, Stena Fastigheter

13.50 Prisvärda hyresrätter med hög kvalitet – så här kan det gå till
 
Bostadsbristen i Göteborg är skriande. Debatten handlar ofta om att höga mark- och byggkostnader gör att branschen inte klarar av att bygga lägenheter där folk har råd att bo. Robert Dicksons stiftelse har i snart 200 år byggt och förvaltat hyreslägenheter ämnade för personer med normal och lägre inkomst. I stadgarna står det att Dicksons ska "skapa möjligheter för arbetande personer i Göteborgsområdet, med vanliga och låga inkomster, att bo med god standard och skäliga hyror". Hur går det till i praktiken? Dicksons och White exemplifierar med Flatås Park om hur effektiva processer och tillitsfullt samarbete kan ge god boendekvalitet inom snävare ekonomiska ramar.
Mikael Jansson, vd, Robert Dicksons stiftelse och Johan Lundin, arkitekt och kontorschef, White

14.15 Tufft politiskt läge försvårar utvecklingen
   
Göteborg står inför enorma stadsutvecklingsprojekt. Men samtidigt som de stora planerna ska förverkligas ställer det parlamentariska läget i staden till med stora problem för politikerna. I Byggnadsnämnden har M+D+L majoritet med 5 av 9 ledamöter. Men i Förvaltnings AB Framtidens styrelse har S+MP+V majoritet med 5 av 9 ledamöter. Hur ser politikerna på läget och hur hanterar de situationen?
Jan Jörnmark (D), ledamot, Byggnadsnämnden och Framtiden, Johan Zandin (V), 2:e vice ordförande, Byggnadsnämnden, Carl Otto Lange (M), ledamot, Byggnadsnämnden, Johannes Hulter (S), ersättare, Framtiden

14.40 Fika- och mingelpaus

15.10 PANEL: Digitaliseringens påverkan på bostadssektorn
   
Digitaliseringen påverkar och utvecklar samhället varje dag och mantrat som verkar gälla är att allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Hur påverkas bostadsutvecklingen och våra bostäder? Vad kommer framöver?
Petter Bengtsson, vd, Zynka Group, Monika Pirslin, grundare, Nya Boendet, Henrik Svanqvist, vd och grundare, TMPL Solutions

15.35–16.00 Vd-intervjun: Hans Wallenstam
Med över 3 000 lägenheter i pågående produktion, varav 1 300 i Göteborg, är Wallenstam en av marknadens största bostadsproducenter, av både hyres- och bostadsrätter. Wallenstam går även i bräschen för nya lösningar och har nyligen tecknat avtal om colivinglägenheter i det stora utvecklingsområdet Kallebäcks Terrasser och har även investerat i proptech-bolaget TMPL.
Hans Wallenstam är en av de största profilerna i den svenska fastighetssektorn. Under hans snart 30 år som vd för Wallenstam har aktien varit nere och vänt på motsvarande 28 öre – som högst före coronakrisen stod den i 135 kronor. Hur ser Hans Wallenstam på bostadsmarknaden, Göteborg, dagsläget och framtiden?
Hans Wallenstam, vd och huvudägare, Wallenstam


Stora Bostadsdagen Göteborg 2020

Var: Clarion Hotel Post, Drottningtorget 10, Drottningporten 3

När: 26 mars, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15).

Pris: 4995 kronor exkl. moms


Du anmäler dig till seminariet här senast 20 mars!

Efter en lång uppgång har bostadsmarknaden saktat in betänkligt de senaste åren. Bostadsutvecklarna går kräftgång på börsen och framtiden ser oviss ut – samtidigt som det råder en stor bostadsbrist. Vad kommer att hända framöver? Stora Bostadsdagen Göteborg är ett brett seminarium om bostäder och bostadsmarknad.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:
Nicklas Tollesson
0705 - 84 14 02
nicklas@fastighetssverige.se

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie@fastighetssverige.se


Film från eventet 2019:


Partners: