Stora Bostadsdagen Göteborg 24 april

Stora Bostadsdagen Göteborg

Onsdag 24 april kl. 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15)

Bostadsmarknaden har länge varit en säker hamn för fastighetsinvesterare. Samtidigt svajar nyproduktionsmarknaden betänkligt. Vad händer på den svenska och den göteborgska bostadsmarknaden? Det här seminariet ger dig svaren.Stora Bostadsdagen – program

Du kan ladda ner en bild på programmet här.

Du kan ladda ner programmet som PDF-dokument här.

8.15 Registrering och frukostmingel
Kom i tid, träffa branschkollegor och knyt nya kontakter innan själva seminariet börjar.

9.00 Välkommen!
  
Eddie Ekberg, chefredaktör, lokalnytt.se, Fastighetssverige och Nordic Property News, Erik Blix, moderator

9.10 Analys – det makroekonomiska läget
Internationella handelskonflikter, Trump-twitter, Brexit, motsättningar inom EU, inhemsk politik, ränteutveckling – och kanske en och annan svart svan. Det händer oerhört mycket intressant i den makroekonomiska världen. Hur påverkar detta den svenska ekonomin och fastighetsmarknaden? 
Andreas Wallström, prognoschef och biträdande chef för Makroanalys, Swedbank

9.40 Analys – nyproduktion och marknaden för bostadsfastigheter
Hyresbostäder har länge varit en trygg hamn för fastighetsinvesterare, men nyproduktionsmarknaden har som bekant skakat ordentligt en tid och bostadsproducenterna har fått se sina aktiekurser störtdyka på börsen. Hur ser marknaderna ut, i Sverige och i Göteborg, och vad kommer att hända framöver?
Peter Wiman, analyschef, Savills

10.05 Panel – läget på nyproduktionsmarknaden
    
Sedan en tid tillbaka går nyproduktionsmarknaden mycket trögare än tidigare. Köparna är mer försiktiga och börskurserna för de noterade utvecklingsbolagen har mer eller mindre kraschat. Hur ser de ledande utvecklarna i Göteborg på den lokala marknaden? Hur går trenderna här och vad kommer att hända framöver?
Lars Göran Andersson, vd, HSB Göteborg
Charlotta Nilsén, regionchef, Veidekke Bostad
Marcus Cyrillus, partner Bjurfors Nyproduktion

10.30 Fika- och mingelpaus

11.00 Här ska Göteborg växa
Bostadsmarknaden har svalnat av, men bostadsbristen är ändå lika stor som tidigare. Det planeras för tusentals bostäder i Göteborg de kommande åren. Stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant berättar om de pågående och framtida bostadsplanerna. Hur tänker staden kring kommande utveckling? Hur och var ska staden växa? Och hur ser utmaningarna ut?
Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör, Göteborgs stad

11.25 Gör vi samma misstag igen? – Likheter med 1990-talet
Byggboom hand i hand med en kraftig kreditexpansion. Regleringar för att kyla ner – och en kraftigt minskad efterfrågan. En enkel beskrivning av nuläget – och av tiden som föregick bostadskrisen i början av 1990-talet. Håller vi på att bygga upp en ny kris?
Robert Boije, chefsekonom, SBAB

11.50 Den nya bostadspolitiken
En ny regering och en ny bostadsminister är på plats. Januariöverenskommelsen innehåller en hel del som påverkar bostadssituationen. Vad kommer att hända framöver, vilka åtgärder kommer att genomföras och vilka dras i långbänk? Vilka vägval står nu svensk politik inför och hur bör branschen hantera situationen?
Kent Persson, samhällspolitisk chef, Heimstaden, fd partisekreterare för Moderaterna

12.15 Lunch- och mingelpaus

13.15 Viva – Sveriges mest innovativa BRF?
Med BRF Viva i Guldheden testar Riksbyggen ett flertal olika lösningar inom hållbarhet och nytänkande – allt från koldioxidoptimerad betong och smarta mobilitetslösningar som gör att boendeparkeringar inte behövs till den nya boendeformen ungdomsettor, som möjliggör för unga utan stort kapital att skaffa sig ett första boende.
Charlotta Brolin, hållbarhetsspecialist, Riksbyggen

13.35 Demografiska utmaningar – hur ska vi tänka nu?
Större delen av Göteborgs befolkningsökning utgörs av utrikes födda med låg betalningsförmåga. Men när bostadsbristen bekämpas byggs det mesta för att tillfredsställa den övre medelklassen. Hur bör branschen tänka framöver för att få bäst avkastning? Vilka politiska reformer ska till för att förbättra bostadssituationen?
Maria Pleiborn, demograf och bostadsmarknadsexpert, WSP

14.00 Hur vill vi bo i framtiden?
    
Delningsekonomi, smart living, hållbart, co-living, yteffektivitet – eller något helt annat. Hur kommer vi att bo i framtiden? Hur påverkar nedgången på bostadsmarknaden hur bostäderna kommer att ritas de närmaste åren? Hur ser framtidens bostäder ut?
Hilda Esping Nordblom, vice vd, Liljewall, Magnus Månsson, koncernchef, Semrén & Månsson och Alexandra Hagen, vd, White

14.25 Fika- och mingelpaus

14.55 Hur kan fastighetsägare få de boende att leva klimatsmart?
Nudging är ett buzzword som används i allt fler sammanhang. I bostadshuset/forskningsanläggningen HSB Living Lab har man undersökt hur man med enkla åtgärder kan "pusha" de boende i en riktning som leder exempelvis till ett mer klimatsmart beteende. Hur går detta till och hur kan det utvecklas?
Emma Sarin, projektledare, HSB Living Lab

15.20 – 16.00 Fastighetskungarna om bostadsmarknaden
  
Hur tänker Göteborgs fastighetskungar Erik Selin och Hans Wallenstam kring läget på bostadsmarknaden i Sverige och i Göteborg? Var finns de bästa affärsmöjligheterna i det nya marknadsläget? 
Erik Selin, vd, Balder och Hans Wallenstam, vd, Wallenstam


Stora Bostadsdagen Göteborg 2019

Var: Clarion Hotel Post, Drottningtorget 10, 411 03 Göteborg​

När: Onsdag 24 april, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15).

Pris: 4995 kronor exkl. moms


Du anmäler dig till seminariet här

Efter en lång uppgång har bostadsmarknaden saktat in betänkligt de senaste åren. Bostadsutvecklarna går kräftgång på börsen och framtiden ser oviss ut – samtidigt som det råder en stor bostadsbrist. Vad kommer att hända framöver? Stora Bostadsdagen Göteborg är ett brett seminarium om bostäder och bostadsmarknad.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Nicklas Tollesson
0705 - 84 14 02
nicklas@fastighetssverige.se

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie@fastighetssverige.se

Partner:Film från eventet 2019: