Image

Stora Bostadsdagen Göteborg - 2 juni 2022

Torsdag 2 juni kl. 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15)

Marknaden för bostadsfastigher är glödhet och rekordåret 2021 stod bostadsfastigheter, mestadels hyresrätter, för hela 40 procent av transaktionsvolymen på 300 miljarder kronor. Hur kommer investerarintresset att utvecklas framöver; vad händer med nyproduktionsmarknaden, yielderna, bostadspolitiken och ränteutvecklingen? Det här är ett högaktuellt seminarium om bostäder och marknaden för bostadsfastigheter i Göteborgsregionen. Dagen är fylld av analys, inspiration och nätverkande.


Program Stora Bostadsdagen Göteborg 2022

09.00 Välkommen!

Anna Bellman
, moderator
Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige, lokalnytt.se, Nordic Property News

09.10 Makroanalys – vart är världen på väg?
QE ersattes av QT, inflationen rusar, räntorna är på väg upp, energikris och komponentbrist – och ett obeskrivligt hemskt krig i Ukraina. Hur mår världen och Sverige den 2 juni 2022?
Maria Wallin Fredholm, ekonom, Swedbank

09.40 Analys – den svenska fastighetsmarknaden

Efter två år av pandemi hamnade världen i en ny situation med krig, inflation och stigande räntor. Hur har den svenska fastighetsmarknaden påverkats? Vilka segment står emot den nya verkligheten bäst och hur ser det ut framåt?
Maryrose David, analyschef, Savills

10.05 Analys: Göteborg – bostadsfastigheter och byggrätter

Efter de övergripande analyserna borrar vi ner oss i den göteborgska marknaden för bostadsfastigheter och byggrätter. Hur ser trenderna ut? Hur utvecklas yielder och priser? Vilka är mest aktiva på marknaden.
Alexander Steen, partner och chef för Fastighetsrådgivning, Catella Göteborg

10.30 Fika- och mingelpaus

11.00 Hur länge står privatbostadsmarknaden emot?

I flera decennier har det varit lönsamt att äga sin bostad på de flesta håll i Sverige – inte minst i Göteborgsregionen. Men nu kan vi stå inför en ny verklighet. Hur kommer bostadspriserna att utvecklas framåt? Och vilka nyckeltal är egentligen viktigast – börsen, lönerna, arbetslösheten, ränteutvecklingen?
Robert Boije, chefekonom, SBAB

11.25 Panel: Ny teknik – nya möjligheter
Att allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras börjar allt mer bli en sanning – och det sägs också att digitaliseringsresan framåt kommer att gå allt snabbare. Vilka är fokusfrågorna för dagen och hur ser möjligheterna ut framåt? Ledande aktörer på ägar- och leverantörssidan diskuterar.
Henrik Hansen, IT-arkitekt, Stena Fastigheter
Josefine Skoglund, Sverigechef, HomeRun
Anton Eriksson, systemansvarig App, Wallenstam

11.50 Karlatornet – att bygga något som inte liknar något annat
Karlatornet blir med sina 245 meter och 73 våningar Nordens högsta byggnad. Det mesta med byggnationen är unikt: Allt från två meter i diameter-grävpålar som borrats genom den beryktade Göteborgsleran, via den 4000 kubikmeter stora bottenplattan i betong till utriggarvåningar, stålnoder – och Sveriges bästa utsikt. Hur går byggnationen till? Vilka har varit och är de största utmaningarna?
Patrik Lindström, vice vd, Serneke Invest

12.15 Lunch och mingelpaus

13.15 Panel: Nyproduktionsmarknaden i Göteborg

Hur påverkas marknaden för nyproduktion av de oroliga tider vi befinner oss i? Fyra personer med örat mot rälsen ger sin bild.
Regina Svantesson, försäljningschef nyproduktion, Bjurfors
Robert Pemaj, regionansvarig, Fastighetsutveckling, Balder
Henrik Orrsjö, regionchef, JM, region Väst


13.45 Vad kan vi vänta oss av politiken?

Bostadsfrågorna tar sällan stor plats på den politiska kartan, men förra året tvingades ju faktiskt regeringen att avgå på grund av en bostadsfråga -fri hyressättning i nyproduktion. Många anser att bostadspolitiken hade mått bra av ett rejält omtag, men istället präglas den av lappande och lagande - och snabba svängar som när investeringsstödet försvann över en natt. Hur ser förutsättningarna inför höstens val ut? Vad har vi att vänta oss av politiken framöver?
Kent Persson, samhällspolitisk chef, Heimstaden

14.10 Att hantera en kris – explosionen hos Ernst Rosén
Vi alla förskräcktes över nyheten om den stora explosionen på Övre Husargatan i höstas – en person avled och hyresgästerna flydde för sina liv. Reparationerna är nu i full gång, i en av uppgångarna kunde hyresgästerna flytta tillbaka i april och till vintern beräknas byggnaden vara helt återställd. Ernst Roséns vd Linda Pettersson berättar här om hur man hanterade händelsen och vilka lärdomar man tar med sig.
Linda Pettersson, vd, Ernst Rosén

14.35 Fika- och mingelpaus

15.05 Lyfter utsatta områden

Göteborgs utsatta områden domineras av hyresrätter från miljonprogrammet. Länge undvek bostadsrättsutvecklare de här områdena, beroende på invånarnas ofta skrala ekonomiska förutsättningar. Numera höjs allt fler röster för att möjliggöra för fler bostadsrätter och småhus i de här områdena, och de projekt som byggs blir ofta framgångsrika -de blir ett lyft för områdena i och med att boende kan göra boendekarriär utan att behöva lämna området och en mer köpstark kundgrupp än den traditionella hyresgästen flyttar till områdena. Kommunala Egnahemsbolaget har stor erfarenhet av att utveckla ägt boende i utsatta områden – nyligen har man sålt slut i projekt i Gårdsten och Länsmansgården och man bygger nu i Lövgärdet och Hammarkullen. Hur ser erfarenheterna ut? Vilka är nycklarna för att lyckas i utsatta områden?
Erik Windt Wallenberg, vd, Egnahemsbolaget

15.30 Hur vill vi bygga framtidens Göteborg?

Göteborg har stora framtidsplaner och en ny organisation för hur dessa ska kunna förverkligas håller på att mejslas fram. Men hur ser visionerna på längre sikt ut? Hur bör man prioritera i tillväxten. Några av stadens mest engagerade – och ansvariga – diskuterar.
Hampus Magnusson (M), kommunalråd
Jonas Attenius (S), kommunalråd 
Björn Siesjö, stadsarkitekt, Göteborg
Gunilla Grahn Hinnfors, ansvarig stadsutveckling, Västsvenska Handelskammaren
Maria Meyer Martins, vd, Boplats Göteborg

Stora Bostadsdagen Göteborg 2022

Var: Elite Park Avenue Hotel, Kungsportsavenyen 36, Göteborg

När: 2 juni, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15).

Pris: 5995 kronor exkl. moms
(Digitalt deltagande: 5495 kronor exkl. moms)


Du anmäler dig till seminariet här senast  27 maj!

Marknaden för bostadsfastigher är glödhet och rekordåret 2021 stod bostadsfastigheter, mestadels hyresrätter, för hela 40 procent av transaktionsvolymen på 300 miljarder kronor. Hur kommer investerarintresset att utvecklas framöver; vad händer med nyproduktionsmarknaden, yielderna, bostadspolitiken och ränteutvecklingen? Det här är ett högaktuellt seminarium om bostäder och marknaden för bostadsfastigheter i Göteborgsregionen. Dagen är fylld av analys, inspiration och nätverkande.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:
Nicklas Tollesson
0705 - 84 14 02
nicklas@fastighetssverige.se

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie@fastighetssverige.se


Film från tidigare event:


Partners: