Image

Lokalmarknadsdagen - 18 mars 2021

18 mars

Ett klassiskt heldagsseminarium med fokus på fastighetsmarknad, nuläge, framtida affärsmöjligheter och näringslivsutveckling i Göteborgsregionen. Seminariet arrangeras av Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News tillsammans med Business Region Göteborg. Genomförs som en digital mötesplats våren 2021.


Program – Lokalmarknadsdagen 18 mars 2021


9.00 Välkommen!
   
Eddie Ekberg, chefredaktör, lokalnytt.se, Fastighetssverige och Nordic Property News, Henrik Einarsson, etableringschef, Business Region Göteborg och Anna Bellman, moderator


9.15 Makroekonomi – vart är världen på väg?
Pandemi, vaccinhopp, Brexitproblematik, handelskonflikter, låga räntor, en ny president i USA. Det händer mycket på den makroekonomiska scenen – hur ska man sovra i allt? Hur påverkas den svenska ekonomin och därmed fastighetsmarknaden i Sverige och Göteborg?
Andreas Wallström, prognoschef, Swedbank9.45 Analys – läget i Göteborgsregionen
Hur påverkas Göteborgsregionen av pandemin och restriktioner? Hur påverkas de viktiga lokala näringarna? Business Region Göteborg presenterar rykande färsla siffror och analyserar läget för näringslivet i regionen
Henrik Einarsson, etableringschef, Business Region Göteborg


10.10 Analys – fastighetsmarknaden, nationellt och regionalt
De senaste årens trender har snarast stärkts av pandemin – logistik, hyresbostäder och samhällsfastigheter ses som trygga hamnar medan retailsektorn brottas med e-handelskonkurrensen. Och kontorets framtid ifrågasätts. Här analyseras trenderna på fastighetsmarknaden, nationellt och regionalt.
Erik Norrman, affärschef, Värdering och Analys, Svefa

10.40 Digital mingelpaus

11.10 Panel – läget på Göteborgsmarknaden
  
Hur har den göteborgska fastighetsmarknaden lyckats hantera pandemin? Vilka är de största trenderna och hur ser investeringsintresset ut? Ledande aktörer ger sin bild av läget på marknaden för dagen.
Kristina Pettersson Post, regionchef, Vasakronan, Mariette Hilmersson, vd, Castellum Väst, Martin Filipsson, franchisetagare/vd, Svensk Fastighetsförmedling Göteborg

11.35 Hotell – hur djup är krisen?
Hotell är det segment som har drabbats allra hårdast av coronapandemin, med kraftigt sjunkande beläggningssiffror och eventintäkter. Hur är läget för dagen? Hur är intresset för hotellfastigheter ut – och hur ser framtiden ut?
Björn Arnek, chefsekonom, Annordia

12.00 Vd-intervjun – I huvudet på Erik Selin
Erik Selin har med sin unika affärsnäsa – och en hel del tur, enligt honom själv – utvecklat Balder till Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. Investeraren Erik Selin är ständigt aktuell, han har inga begränsningar när det kommer till segment eller geografi, utan investerar i det han tror mest på för tillfället, utifrån de möjligheter som dyker upp. Varför agerar han som han gör? Hur ser han på marknaden, inte minst i Göteborg, för dagen?
Erik Selin, vd, grundare, huvudägare, Balder

12.25 Lunchrast och digital mingelpaus

13.25 Hållbarhet – här är spjutspetsarna på marknaden
  
Hållbarhetsfrågorna kommer allt högre upp på dagordningen för varje dag som går och betraktas numera dels som hygienkrav och dels som allt viktigare för affären. Vasakronan och Castellum är två av de ledande i branschen när det kommer till hållbarhet. Här presenterar de sina spjutspetsprojekt och diskuterar de främsta trenderna inom hållbarhet – i dag och i framtiden?
Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan, Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum

13.55 Kontorsmarknaden – hur har hyresgästernas syn förändrats?
 
Pandemin har påverkat synen på kontoret och dess roll och ingen vet egentligen hur det kommer att användas i framtiden. Tenant & Partner står på hyresgästernas sida i förhandlingar med fastighetsägarna och ligger därmed med örat mot rälsen när det kommer till trender kring hyresgästernas önskemål och efterfrågan. Hur har företagens syn på kontoret förändrats den senaste tiden? Hur ser efterfrågan ut och hur utvecklas hyresnivåerna? Vad händer framöver?
Tomas Götesson, arbetsplatsstrateg och förändringsledare, Tenant & Partner och Magnus Hagström, fastighetskonsult, Tenant & Partner

14.20 Pandemins avtryck på arkitekturen
  
Pandemin har påverkat vårt sätt att leva, vara och arbeta. Hur ser det ut på längre sikt? Kommer effekterna från Covid-19 påverka hur hem, arbetsplatser och stadsrum utformas framöver? Tre framstående arkitekter diskuterar hur arkitekturen påverkas, på kort och lång sikt
Magnus Månsson, vd, Semrén & Månsson, Joakim Kaminsky, vd Kaminsky Arkitektur, Janica Wiklander, vd, Okidoki Arkitekter

14.45 Digital mingelpaus

15.15 Stadsutveckling – hur får vi ihop Göteborg?
I höstas röt stadsarkitekt Björn Siesjö till och "sågade sin egen arbetsplats". Han menade att stuprörstänkande leder till att de stora visionerna för Göteborg uteblir. Hur står det till med stadsplaneringen i Göteborg i ett läge där staden står inför enorma investeringar de kommande decennierna? Hur ska visionerna förverkligas?
Björn Siesjö, stadsarkitekt, Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör, Lena Andersson, vd, Älvstranden Utveckling, Jan Jörnmark, ledamot, byggnadsnämnden, Demokraterna, Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande, Moderaterna


15.40 Sista ordet: Hans Wallenstam – författaren!
Mitt i coronakrisen släppte Hans Wallenstam en bok om – 90-talskrisen. 29-årige Hans Wallenstam tog över det anrika familjeföretaget precis innan kraschen slog till – och aktiekursen föll från 220 till 9 kronor. När krutröken lagt sig var Wallenstam i princip det enda större västsvenska fastighetsbolaget som hade överlevt. Här minns Hans Wallenstam tillbaka på krisen, berättar om sina nya erfarenheter som författare och drar paralleller till dagens situation.
Hans Wallenstam, vd och storägare, Wallenstam

16.05 Avslutning


Lokalmarknadsdagen 2021

Var: Digital mötesplats

När: 18 mars, 09.00–16.00

Pris: 4995 kronor exkl. moms.

Du anmäler dig till seminariet här.

Som besökare på vår digitala mötesplattform kommer du kunna göra mycket mer än bara ta del av seminarieprogrammet.

Du kan:

• Mingla och boka möten med andra deltagare.
• Ställa frågor till talarna och moderatorn.   
• Delta i publikfrågor.
• Videochatta med andra deltagare.
• Besöka utställarnas montrar och ta del av filmer och mycket annat material.
• Kommunicera direkt med utställarna.


Lokalmarknadsdagen är ett klassiskt heldagsseminarium med fokus på fastighetsmarknad och näringslivsutveckling i Göteborgsregionen.

Lokalmarknadsdagen är en viktig mötesplats och arena, kanske årets självklaraste, för Göteborgs fastighetsbransch. Här blir man uppdaterad på fastighetsmarknadens centrala trender samtidigt som man knyter nya affärskontakter.

Lokalmarknadsdagen lockar varje år till sig flera hundra personer från fastighetsbranschen, varav många på chefsnivå.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Lokalmarknadsdagen arrangeras av Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News tillsammans med Business Region Göteborg.

Här kan du läsa om eventet våren 2020.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Nicklas Tollesson
0705-841402
nicklas@fastighetssverige.se

Partners:


 

Film från Lokalmarknadsdagen 2019: