Image
Detaljplanen för Oxbackens centrum i Västerås har vunnit laga kraft.
Detaljplanen för Oxbackens centrum i Västerås har vunnit laga kraft. Bild: Archus

Grönt ljus för nya bostäder i Oxbackens centrum i Västerås

Bygg/Arkitektur Archus har tagit fram den nu lagakraftvunna detaljplanen för nya Oxbackens centrum som bland annat innebär tillskapandet av 160 nya bostäder, men också utveckling av befintlig vårdcentral, kyrka, torg och gröna ytor i området.
Publicerad den 9 November 2020

Oxbackens centrum är ett mindre stadsdelscentrum i centrala Västerås, precis utanför cityringen. Archus har på uppdrag av Imperia Fastigheter, som äger delar marken i planområdet, tagit fram de bebyggelseförslag som ligger som underlag för detaljplanen, samt ritat 160 nya bostäder med centrumverksamhet i bottenvåningarna. Lägenheterna blir yteffektiva citybostäder i varierad byggnadshöjd med flera takterrasser och fokus på sociala ytor.

Trafikmiljön är enligt planen avsedd att fungera på fotgängarnas villkor och inne i området föreslås därför ett torg med en gångpassage mellan vårdcentralen och parkeringshuset.

Fler gröna ytor tillskapas genom ett nytt mobilitetshus som samlar områdets parkering på ett yteffektivt sätt och minskar trafiken genom området.

Den nya detaljplanen vann laga kraft den 29 oktober.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Archus på Branschguiden

Archus är en nytänkande, engagerad rådgivare och utvecklingspartner inom samhällsbyggnad, fastighetsutveckling, projektutveckling, arkitektur och design.
Idag består Archus av fyra olika bolag som verkar enskilt och tillsammans formar en stark helhet;

Archus Arkitektur
Av utmaningar inom projektutveckling skapar vi hållbar arkitektur med spets och finess. Genom idé och initiativ är vår utgångspunkt att skapa goda affärer för våra kunder, bland våra kunder.

Archus Development
Archus Development erbjuder kunder affärsutvecklingskompetens genom att driva fram projekt från...

Läs mer om Archus på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige