Image

Slättö köper för fem miljarder av Magnolia

Transaktioner Magnolia Bostad har tecknat ramavtal med Slättö. Samarbetet innebär att Slättö förvärvar bostadsprojekt av Magnolia Bostad till ett värde av minst fem miljarder, vilket succesivt kan komma att öka till 14 miljarder kronor. Projektportföljen är koncentrerad till Stockholm, Uppsala och Öresundsregionen. 
Publicerad den 28 November 2016

Projektportföljen omfattar 13 projekt om 450 000 kvadratmeter ljus BTA, motsvarade cirka 7 000 lägenheter. Samarbetet baseras på byggnation av hyresrätter samtidigt som parterna har en gemensam intention att cirka 25 procent av byggrätterna ska upplåtas som bostadsrätt. Avtalet innebär ingen omedelbar vinstavräkning, utan vinstavräkning kommer ske i takt med att projekten realiseras.

Drygt hälften av projekten finns redan i Magnolia Bostads existerande portfölj och resterande är ej ännu förvärvade potentiella byggrätter. Detta medför att Magnolia Bostad får en ökad säkerhet vid försäljning av existerade projektportfölj samt säkrar köpare till framtida potentiella projekt.

Magnolia Bostad ska tillse att samtliga projekt uppförs som nyckelfärdiga flerbostadshus huvudsakligen avsedda för bostadsändamål. Mot bakgrund av ovanstående har parterna ingått avtal i syfte att så långt som möjligt fastställa ekonomiska, juridiska och byggnadstekniska villkor avseende projekten.

Ramavtalet sträcker sig till den 31 mars 2020 med möjlighet till förlängning och är villkorat av att Slättö erhåller erforderlig finansiering.

Pangea Property Partners har agerat finansiell rådgivare och Wistrand Advokatbyrå har agerat legal rådgivare åt Slättö. Wigge & Partners har agerat legal rådgivare åt Magnolia Bostad.

– Avtalet gynnar vår fortsatta expansion och förstärker vår position som en av Sveriges ledande samhällsutvecklare. Vi har sedan tidigare ett väl fungerande samarbete med Slättö och ser framemot en fördjupad relation, säger Fredrik Lidjan, verkställande direktör, Magnolia Bostad.

– Slättö avser att långsiktigt äga och förvalta portföljen. Bostäder inom portföljen utvecklas i enlighet med Slättös hållbarhetsprogram och ambitiösa tekniska standard, vilket bland annat innebär krav för Miljöbyggnad Silver. Ramavtalet med Magnolia Bostad passar väl in i vår strategi för fortsatt utveckling och tillväxt, säger Johan Karlsson, verkställande direktör, Slättö. 

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige