Image
Patrik Hall.
Patrik Hall. Bild: Lasse Åkerström

Bomben: Heimstaden köper Akelius-bestånd i jättelik rekordaffär

Transaktioner Heimstadens dotterbolag, Heimstaden Bostad, förvärvar 599 fastigheter med 28 776 hyresrätter i Berlin, Hamburg, Stockholm, Malmö och Köpenhamn från Akelius för 92,5 miljarder kronor. Det är den största fastighetsaffären i Norden genom tiderna.
Publicerad den 26 September 2021
Donaustrasse. Bild: Heimstaden
Donaustrasse. Aroser Allee. Bild: Heimstaden
Aroser Allee. Utrechter Strasse. Bild: Heimstaden
Utrechter Strasse.

I ett pressmeddelande på söndagskvällen offentliggör Hemstaden den massiva fastighetsaffären som alltså har ett transaktionsvärde på 92,5 miljarder kronor, den största affären på den nordiska marknaden någonsin. Bolaget summerar affären såhär:
Heimstadens dotterbolag, Heimstaden Bostad, förvärvar 599 fastigheter med 28 776 hyresrätter i Berlin (14 050), Hamburg (3 592), Stockholm (5 934), Malmö (4 107) och Köpenhamn (1 093).
Transaktionsvärdet uppgår till SEK 92,5 mdkr (EUR 9,1 mdkr) och hyresvärdet uppgår till SEK 2,8 mdkr.
Heimstaden Bostad kommer att genomföra en emission om SEK 24,8 mdkr, varav Heimstaden AB kommer att teckna minimum SEK 8,5 mdkr.
Portföljens storlek och geografiska fördelning medför positiva synergier och operativa skalfördelar.
Transaktionen förväntas slutföras tidigt december 2021, efter konkurrensmyndigheternas godkännande.

Patrik Hall, vd Heimstaden, kommenterar transaktionen:
– Vi är glada över att få berätta om förvärvet vi gör i fem attraktiva europeiska städer, som alla har en kulturell historia, stark ekonomisk tillväxt och passionerade invånare med engagemang för både stad och samhället i stort.
– Volym leder till förbättringar i hela värdekedjan och möjliggör effektivare förvaltning, bättre kundupplevelse och större påverkan på samhälls- och klimatutmaningarna genom investeringar i hållbara åtgärder och lösningar. Senaste åren har Heimstaden Bostad framgångsrikt integrerat fastigheter och organisationer på nya och befintliga marknader genom stora förvärv i Danmark, Nederländerna, Tjeckien och Tyskland.
– Som hållbart och värderingsstyrt bolag är våra kunder och visionen om Friendly Homes hjärtat i tillväxtstrategin, och tillsammans med nya kunder och kollegor kommer vi bidra till omtänksamma boende och trivsamma områden i Hamburg, Berlin, Stockholm, Malmö och Köpenhamn.

Patrik Hall möter du dessutom i en intervju på Fastighetsmarknadsdagen Skåne på Malmö Live den 20 oktober. Anmäl dig till seminariet här!

Akelius vd Ralf Spann kommenterar transaktionen så här:
– Det tog 27 år i Sverige och 15 år i Tyskland av hårt arbete att skapa fastighetsportföljen. Tack till att personal som byggt och förvaltat denna portfölj med enastående kvalitet, låg risk och stor långsiktig potential. Ni ska känna er stolta.

Innehavet:
Portföljen omfattar 599 fastigheter och 28 776 hyresrätter i Sverige, Danmark och Tyskland där Heimstaden redan idag har en fullt integrerad värdekedja med lokal förvaltning. I 27 år har Akelius successivt byggt upp portföljen med kontinuerlig utveckling och förbättring. Portföljen har en uthyrning om cirka 98 procent och mer än 99 procent av hyresintäkterna kommer från reglerade hyresrätter.

Finansiering
Heimstaden Bostad finansierar transaktionen med befintlig kassa, SEK 24,8 mdkr i nytt kapital och SEK 65,7 mdkr bryggfinansiering med en löptid på två år. Heimstaden Bostad kommer, i linje med sin finansiella policy, att bibehålla en belåningsgrad om 44-55 procent.

Heimstaden AB är majoritetsägare och förvaltare av Heimstaden Bostad, som man äger tillsammans med de institutionella investerarna Alecta, Folksamgruppen, svenska Pensionsmyndigheten samt Ericsson och Sandviks pensionsstiftelse.

CBRE, Linklaters Advokatbyrå, Accura Lawfirm, Luther Rechtsanwaltsgesellschaft mbH, Pangea Property Partners och PWC var rådgivare till Akelius i affären.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige