Image
Drömmen om drönaren flyger högt i Stockholm

Drömmen om drönaren flyger högt i Stockholm

Teknik Stockholm har tillsammans med Helsingfors och Hamburg tilldelats en ledande roll i ett EU-projekt som ska identifiera, testa och utvärdera lösningar länkade till urbana drönartjänster i Europas städer. Det kallas för urban luftmobilitet, eller Urban Air Mobility – användningen av drönare i städers luftrum som ett sätt att möjliggöra olika leverans- och övervakningstjänster. Det kan till exempel handla om trafikövervakning, medicintransporter eller polisspaning.


Virtual reality, VR, är datateknik som simulerar verkliga eller inbillade miljöer och vår närvaro och interaktion i dem.

Unik studie visar stor potential för VR i fastighetsutveckling

Teknik I ett gemensamt forskningsprojekt har NREP:s samhällsfastighetsgren Altura tillsammans med Spinview och Tobii utvärderat om ett digitalt VR-verktyg kan ersätta verkligheten när det kommer till att studera hur vi känslomässigt upplever miljöer.


Nya Ikea Kållered invigs 25 maj.

Än är vägs ände inte nådd för Ikeas robotlager

Teknik Ikeas nya satsning på Kållered har blivit kraftigt försenat. Till stor del på grund av det robotlager som skulle lanseras i och med färdigställandet av det nya varuhuset. Mattias Hennius som är pressansvarig för Ikea Sverige berättar att systemet inte höll den nivå man hade önskat. Ändå finns det hopp för ett robotlager i framtiden.


Framtidsforskaren: "Kostsamt att bygga om hus när tekniken väl kommer"

Teknik Hur ska egentligen framtidens städer se ut? Enligt omvärldsanalytikern Anna Frankzen Starrin är trenderna många, men aktörerna behöver göra mer för att staka ut vägen fram och skapa förutsättningarna. Hållbarhet, elektrifiering och infrastrukturens digitalisering är några av de punkterna Anna Frankzen Starrin lyfte fram under Boverketdagarna.


Mikael Karlsson är vd för MW Group som börjat använda drönare utrustade med sensorer så som värmekameror för att lokalisera värmeläckage, skador och brister i fastigheter, för att på så sätt hjälpa fastighetsägare att undvika onödigt dyra elräkningar.

Råd & Drön: Tekniken som kan hjälpa branschen att energispara

Teknik Militär teknik kan användas av fastighetsägare för att spara in på elkostnader – säkerhets- och försvarsbolaget MW Group har börjat använda drönare utrustade med sensorer så som värmekameror för att lokalisera värmeläckage, skador och brister i fastigheter. För Fastighetssverige berättar bolagets vd Mikael Karlsson om hur tekniken fungerar och hur branschen kan dra nytta av den.


Per Löfström.

Ny chef för affärsområde VVS-design på PE Teknik & Arkitektur

Karriär Den 1 november tillträder Per Löfström som chef för PE Teknik & Arkitekturs affärsområde VVS-design. Han har arbetat på PE i Uppsala sedan 2007, senast som sektionschef VVS. Han tar plats i ledningsgruppen för PE och kommer leda affärsområdet med 100 medarbetare.


Lundbergs Fastigheter tecknar avtal om boendeplattform och app med Avy-Tmpl

Lundbergs Fastigheter inleder samarbete med apputvecklare

Teknik Lundbergs Fastigheter tecknar avtal med Avy-Tmpl om boendeplattform och app. Samarbetet inleds med ett pilotprojekt där appen kommer testas i mindre skala under våren 2023. Förhoppningen är att över tid kunna erbjuda appen till merparten av Lundbergs Fastigheters drygt 7 000 hyresgäster.


Senaste releasen av VD Pro – nu blev ditt fastighetsliv plötsligt ännu enklare

Teknik Värderingsdatas verktyg VD Pro har länge varit det bredaste och mest moderna analysverktyget för fastighetsbranschen. Nu tar men ytterligare ett steg i utvecklingen med fler tids- och pengabesparande funktioner.


Jonathan Hall.

Så mycket gör ett långsiktigt partnerskap för driftnettot

Teknik Genom varsam renovering har förlaget Natur & Kultur minskat sin fastighets energiförbrukning och koldioxidutsläpp och gjort stora driftbesparingar – allt medan arbetet kunnat pågå som vanligt i huset. Tillsammans med den långsiktiga partnern Fastighetsägarna Service har de nu förberett fastigheten för en framtid av hållbar drift.


Parakey tar plats i Gårda Vesta

Teknik Under hösten 2021 färdigställs Göteborgs första WELL-certifierade kontorsfastighet, Platzer Fastigheters Gårda Vesta som med sina två huskroppar med 25 respektive 14 våningar kommer bli en del av Göteborgs skyline. I huvudentré, hisshall, på garageport samt in till hyresgäster installeras mobil access från Parakey.


Stockholmshem satsar på delningskultur i bostadsområden

Teknik Att dela, låna eller hyra av varandra är smarta sätt att minska konsumtionen – och avtrycket på miljön. Det vill Stockholmshem bidra till och har därför testat delningslösningar för hyresgäster i sin egen testbädd Gröna Solberga. Nu hoppas man kunna bredda arbetet även till andra områden – och inspirera andra bostadsbolag att haka på.


Jonas Linde.

Uppstickare vill få fart på branschens hållbarhetsarbete

Teknik Genom att realtidsanalysera fastighetsdata med AI-teknik vill Jonas Linde och nystartade R8 Technologies hjälpa fastighetsbolagen att effektivisera arbetet med de befintliga bestånden. "Vissa lever kvar i det analoga samhället".


Skärholmen Centrum.

Grosvenor först med digitalt mätverktyg för undvikande av trängsel och köer

Teknik Grosvenor Europe har tillsammans med mätanalysföretaget Meltspot utvecklat ett digitalt verktyg för besöksstatistik i realtid och för identifiering av köer eller trängsel. Verktyget har implementerats i Skärholmen Centrum, som Grosvenor Europe äger och förvaltar.


Heba skriver avtal med Avy om boendeapp

Teknik Heba Fastighets AB tecknar avtal med Avy, gällande en boendeapp med digitala tjänster för ökad service och tillgänglighet till hyresgästerna. Efter en lyckad pilot i vintras implementeras boendeappen, med start hösten 2021, successivt i hela beståndet om 3 500 lägenheter.


Kristina Andersson är global analyschef på Datscha.

Datscha: Fortsatt drastisk nedgång på våra shoppinggator

Teknik Efter ett år med pandemin rör sig fortfarande betydligt färre personer längs landets kända shoppingstråk. På Drottninggatan i Stockholm är nedgången mest markant med en minskning på hela 69 procent i februari – respektive 49 procent i mars månad jämfört med samma period föregående år visar färska siffror från Datscha.


Så hanterar du hoten som kommer med digitaliseringen

Teknik Det finns mängder av vinster med en digitaliserad samhällsbyggnadssektor. Samtidigt har de senaste årens it-attacker och bristande rutiner gjort att cybersäkerhet hamnat alltmer i fokus. För Fastighetssverige berättar Joachim Elevant från Enheten för säkerhet i cyberfysiska system på MSB mer om vilka de faktiska riskerna är och hur vi skyddar oss.


Parakey landar ramavtal med Sigillet

Teknik Göteborgsbolagen Parakey och Sigillet Fastighets AB har tecknat ett ramavtal för implementering av mobil access i fastighetsbolagets hela bestånd.


Matthias Kettelhoit och Logicenters tar ett rejält kliv på hållbarhetsfronten.

Kettelhoit om nya jättesatsningen: "Tror det kommer att bli standard"

Teknik För Fastighetssverige berättar Matthias Kettelhoit mer om varför Logicenters trampar på gasen gällande hållbarhetsarbetet just nu: "Just nu är den främsta barriären skattereglerna".


Logicenters i ny uthyrning i Eskilstuna Logistikpark.

Logicenters hyr ut 6 000 kvadratmeter till Teknikmagasinet

Uthyrning Nu står det klart att retailföretaget och e-handlaren Teknikmagasinet flyttar in i Logicenters anläggning i Eskilstuna Logistikpark. Det mångåriga avtalet gäller en 6 000 kvadratmeter stor yta av logistikfastighetsaktörens anläggning. Samtidigt fortsätter Logicenters att utveckla fastigheten för att kunna inrymma ytterligare hyresgäster.


Jennifer Andersson.

Niam satsar på öppen 5G-teknik

Teknik Niam och Netmore initierar en omfattande satsning som inleds med en pilot i Niams fastigheter i den nya stadsdelen Värtahamnen i Stockholm samt i utvalda fastigheter i de övriga nordiska länderna. Därefter är ambitionen att etablera den öppna 5G-tekniken i stora delar av Niams fastighetsbestånd i Norden.