Image
Utopia Arkitekter och ED Byggs förslag, Åkerholmen, intill det planerade torget i Djurgården.

Utopia och Söderstaden vinner på Djurgården

Bygg/Arkitektur Det blir Utopia Arkitekter som tillsammans med Söderstaden i Östergötland, en del av ED Gruppen, får bygga bostäder vid torget intill Hertig Johans allé i Djurgården i Linköping. Förslaget som vann kommunens markanvisningstävling i konkurrens med tolv andra bidrag innehåller 63 hyresrätter och lokaler med en sammanlagd yta på cirka 7 000 kvadratmeter. Allt gestaltat som ett trähus med vackra material och detaljer.


Vy över Körsbärsallén mot trygghetsboendets punschveranda och radhusen i en våning.

Utopia vinner med ätbart förslag i Kumla

Bygg/Arkitektur Tillsammans med Innobo har Utopia Arkitekter vunnit Kumla kommuns markanvisningstävling för rad- och flerbostadshus. Teamets klimatsmarta förslag där gårdarnas grönska består av uteslutande ätbara växter står som vinnare efter tävlingen som lockade 14 deltagare. Efter sommaren påbörjas arbetet med målsättningen om byggstart under 2023.


Emma Jonsteg.

Ett år av saknad – så förvaltar Utopia arvet efter Emma Jonsteg

Bolag Den 29:e februari 2020 somnade Emma Jonsteg in efter en längre tids kamp mot cancer. Hon lämnade ett stort tomrum efter sig i arkitekt-Sverige men hennes ande lever fortsatt vidare hos Utopia. Mattias Litström, kreativt ansvarig och medgrundare av Utopia Arkitekter, berättar om sin vän och kollega, sorgen efter hennes bortgång och om arbetet med att förvalta arvet efter henne.
– Emma är en ytterst levande figur även fast hon är borta, säger han.


Göran Cars till Utopia Projektutveckling

Karriär Göran Cars, professor i samhällsbyggnad vid KTH och ansvarig för stadsflytten av Kiruna, går till Utopia Arkitekters nystartade projektutvecklingsverksamhet.


Utopia presenterar S:t Eriks inomhuspark

Bygg/Arkitektur Utopia Arkitekter presenterar nu S:t Eriks inomhuspark, en inglasad parkbyggnad på S:t Eriksplan i centrala Stockholm.


"Inte särskilt likt Karlatornet"

Bygg/Arkitektur Arkitektbyrån om det som kan bli Nordens högsta byggnad – i Stockholm – och omedelbart gå om Göteborgs motsvarighet.


Utopia vinner pris för Nya Hovås

Bygg/Arkitektur Utopia Arkitekter har med sitt förslag till stadsplan för utvecklingen av Nya Hovås, Göteborg, utsetts till vinnare i kategorin Regeneration and Masterplanning i Architectural Review Future Project Awards.


Utopia får unik markanvisning i Örebro.

Utopia Arkitekter får makten i Örebro

Bygg/Arkitektur Örebro kommun har valt Utopia Arkitekter som samarbetspartner i projektet ”Vi ger arkitekten makten”. Projektet innebär att kommunen markanvisar en centralt belägen tomt som medger kontor och hotell till ett arkitektkontor istället för en byggherre. Utopia Arkitekter valdes ut bland sammanlagt 13 arkitektkontor.


Kokillen i Fagersta.

Sex svenska arkitekturprojekt är finalister i WAN Future Projects Awards

Bygg/Arkitektur Sex svenska arkitekturprojekt har utsetts till finalister i fem olika kategorier av den internationella arkitekturutmärkelsen WAN Future Projects Awards. Projekt från hela världen tävlar i sju olika kategorier och de svenska projekten finns representerade i kategorierna bästa publika byggnad, kommersiella fastighet, transport, skola och två förslag i bästa bostadsarkitektur.


”Bidraget slår några flugor i en smäll”

Bygg/Arkitektur Arkitektbyrån Utopia har tagit fram ett av de sex svenska arkitekturprojekt som utsetts till finalister i den internationella arkitekturutmärkelsen WAN Future Projects Awards. – Vore jättekul att vinna, säger Jesper Lövqvist på Utopia.


Kicki Westberg blir ny kontorschef på Utopia Arkitekter

Bolag Utopia Arkitekter har anställt Kicki Westberg som kontorschef. Hon kommer närmast från tjänsten som kontorschef på Wingårdhs stockholmskontor och tillträder den nya tjänsten i januari.


Wåhlin bygger i Hallonbergen

Bygg/Arkitektur Wåhlin Fastigheter har med hjälp av Utopia Arkitekter tagit fram ett förtätningsförslag för hyresrätter i Hallonbergen, Sundbyberg. Sex stycken hus i tre byggnadskroppar om sammanlagt 170 lägenheter blir ett lekfullt tillägg som bryter av mot den stora skalan och likformigheten hos områdets äldre bebyggelse.


Galären utvecklar nytt stadsdelscentrum i Luleå

Bygg/Arkitektur Galären har tillsammans med Luleå kommun tagit fram ett samverkansavtal där man gemensamt ska utreda utvecklingen av det nya stadsdelscentrumet på Kronan.


Första spadtaget för Juvelen i Uppsala

Bygg/Arkitektur På måndag tas det första spadtaget för Skanskas Juvelen vid Uppsala station.


Nu byggstartar Skanska Juvelen i Uppsala

Bygg/Arkitektur Skanska byggstartar kontorshuset Juvelen i Uppsala. Investeringen ligger på 340 miljoner kronor och avsikten är att huset ska vara inflyttningsklart före utgången av 2018.


Stockholmsprojekt nominerade i internationell arkitekttävling

Event Veidekke och Utopia Arkitekter står bakom två projektidéer för bostadshus i Stockholm som nominerats i World Architecture Festival.


Två arkitekter bland kultur–Sveriges mäktigaste

Event Emma Jonsteg och Gert Wingårdh med på tidningen Focus lista över kultur-Sveriges 75 mäktigaste personer.


Hamburgerrestaurang öppnar i Utopia

Uthyrning Restaurangen Pure Fastfood öppnar den 12 september i Utopias Foodcourt i Umeå.


Skanskas Juvelen nominerad till arkitekturpris

Bygg/Arkitektur Skanskas nya kontorsbyggnad, ritad av Utopia Arkitekter, börjar byggas vid Uppsala station i höst. Nu nomineras byggnaden i World Architecture Festival.


Detaljplan antagen för Kopparhusen i Norrköping

Bygg/Arkitektur Det nya kvarteret med sammanlagt 15 000 kvadratmeter byggrätter samt garage ligger vid Kungsgatan och St Persgatan. Här planerar Klövern student- och forskarbostäder, kontor, restauranger och kaféer.