Image
Riksdagens öppnande hösten 2023.

SD har inte svängt i frågan om marknadshyra

Bostäder Det vad 2021 som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet fällde den dåvarande regeringen för att man genom Januariöverenskommelsen ville gå fram med förslag om friare hyressättning vid nyproduktion, som V menade skulle innebära införandet av marknadshyra. I onsdagens partiledardebatt kom frågan upp då Moderaterna beslutat att börja driva frågan på nytt.


Maria Wallstam, doktorand i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, är en av de sex forskarna – tillika författarna bakom boken 'Kris i bostadsfrågan'.

Sannolikt med sprickande bostadsbubbla: "Politiken måste desarmera krisen"

Bostäder Hur måste eller bör bostadspolitiken förändras och vad är solidarisk bostadspolitik? Det har en grupp på sex forskare har kartlagt i boken "Kris i bostadsfrågan". Fastighetssverige ringde upp en av forskarna för att höra vad de kommit fram till.


Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Efter krismötet med branschen – (S) föreslår ny byggstimulans

Sverige I förra veckan höll Mikael Damberg, socialdemokraterna ekonomiskpolitiska talesperson ett eget krismöte med 18 representanter från branchen. Nu presenterar de förslag på byggstimulans, statliga byggkrediter och ett reformerat rotavdrag.


Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

"Det är inte jag som bostadsminister som ska sätta hyrorna"

Sverige Inför torsdagens regeringssammanträde så tog bostadsminister Andreas Carlson (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) plats bakom presskonferensens mikrofoner. Målet var att kort presentera det ekonomiska läget i ekonomin och samtidigt presentera två utredningar som ska underlätta läget på bostadsmarknaden.


Flera av partierna tycker att det finns anledning att se över presumtionshyran.

Ett år sen hovrättsdomen om presumtionshyror – här är partiernas ståndpunkt idag

Juridik 8 juni förra året föll en dom i hovrätten där man fastslog en slags modell för hur hyresökningen av nyproducerade hyresrätter skulle sättas. En dom som fått många aktörer i branschen att ropa efter lagstiftning som kan riva upp domslutet. Fastighetssverige har kartlagt var riksdagspartierna står i frågan.


Kent Persson, samhällspolitisk chef på Heimstaden.

Heimstaden: "Vi kanske slutar helt med nyproduktion av hyresrätter"

Bostäder Igår presenterade SCB ny och dyster statistik om bostadsbyggandet i Sverige, som har halverats under första kvartalet. Både Fastighetsägarna och Heimstaden kräver nu ett samtal med regeringen om hur de ska agera för att det inte ska bli allt för långtgående konsekvenser. "Vi kanske helt upphör med nyproducerade hyresrätter i Sverige" säger Heimstadens samhällspolitiska chef Kent Persson.


Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna och Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Bostadsministerns utredning om ägarlägenheter ratas

Bostäder Under fredagen presenterade Bostadsminister Andreas Carlson (KD) ett utredningsuppdrag där syftet var att se över möjligheten att göra det lättare att omvandla hyreslägenheter till ägarlägenheter i redan befintligt bostadsbestånd. Ett förslag som direkt ratades av Fastighetsägarna och Hyresgästförening. Det löser inte några problem på bostadsmarknaden menar båda parterna.


Oppositionen har lyssnat till branschen menar Anders G Johansson på Fastighetsägarna GFR.

Kritiserade kravet slopas i Göteborg

Göteborg Ärendet som gäller om markanvisningar av hyresbostäder till privata fastighetsbolag skulle medföra kravet på att bostäderna skulle förmedlas via Boplats slopas. Det rödgröna styret i Göteborg drar tillbaka sitt krav nu när Centerpartiet bytt sida i frågan och majoriteten i kommunfullmäktige försvinner. Fastighetsägarnas näringspolitiskt ansvarige Anders G Johansson säger att förslaget var tondövt till att börja med.


Illustration av det tilltänkta nya polishuset.

Göteborgs nya polishus på väg mot grönt ljus

Göteborg Igår skulle detaljplanen för bland annat ett nytt polishus mitt emellan nya och gamla Ullevi i Göteborg fått grönt ljus, men försenades av en bordläggning. Hur resultatet hade sett ut i kommunstyrelsen återstår att se, men allt tyder att detaljplanen snart kommer gå igenom. Fastighetssverige har tittat närmare på detaljplanen där både Wallenstam och Vasakronan har ett finger med i spelet.


Lars Göran Andersson, vd för HSB Göteborg.

HSB: Man vinner inga val på bostadspolitik

Bostäder HSB inleder nu sitt 100-årsfirande. Fastighetssverige fick ett samtal med deras Göteborgs-vd, Lars Göran Andersson, om hur medlemsföretaget har utvecklats, hur svår bostadspolitiken är att påverka och om vilka utmaningar som väntar när krisen står inför dörren.


Riksbyggens bostadspolitiska expert, Johanna Bjurskog.

Riksbyggens syn på regeringens bostadspolitik

Bygg/Arkitektur I veckan har regeringen både presenterat vårbudget och ett uppdrag om amorteringskrav och bolånetak. Riksbyggens bostadspolitiska expert Johanna Bjurskog ger Riksbyggens syn på saken.


Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras, menar regeringen som nu vill utreda amorteringskravet.

Amorteringskravet ska utredas

Sverige Regeringen har gett en kommitté i uppdrag att analysera hur låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder såsom bolånetak och amorteringskrav har fungerat hittills, och hur de kan utformas framöver för att hantera makroekonomiska risker och konsumentskydd på ett ändamålsenligt sätt. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.


Mikael Granath.

Därför ser Granath fortsatt status quo för bostadsfrågor

Bolag Mikael Granath fyller 65 i slutet av året och 2023 blir hans sista som vd för Willhem. I en intervju med Fastighetssverige berättar han om stoltheten över bolagets resa från 2010 till idag, sin starka tro på bolagets fortsatta stabilitet trots turbulenta tider och varför han inte har några stora förväntningar på den nye bostadsministern.


Irene Molina, professor i kulturgeografi på Uppsala universitet

"Risken är ingen bostadspolitik alls under mandatperioden"

Sverige Igår stod det klart att det är Andreas Carlson (KD) som axlar rollen som infrastruktur- och bostadsminister. Att han skulle vara rätt person för uppdraget gjorde Irene Molina, professor i kulturgeografi på Uppsala universitet, väldigt förvånad.


Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Lennart Weiss om nye bostadsministern: "Har sitt elddop första sex månaderna"

Bygg/Arkitektur Kristdemokraten Andreas Carlson blir ny infrastruktur- och bostadsminister i Ulf Kristerssons nya regering. Den bostadspolitiska profilen Lennart Weiss, kommersiell direktör för Veidekke Sverige, ser valet som överraskande och att den nya bostadsministern på kort tid måste sätta sig in i branschens många utmaningar. "Det är bråttom som sjutton", säger han bland annat till Fastighetssverige.


Andreas Carlson (KD) blir ny bostadsminister.

Här är alla ministrar i Kristerssons regering

Bolag Igår presenterade statsminister Ulf Kristersson sina ministrar. Kristdemokraternas Andreas Carlson blir ny infrastruktur- och bostadsminister. Här är hela ministerlistan.


Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna: Reformerna som den nya regeringen behöver genomföra

Bolag Fastighetsägarna välkomnar att det inom kort kommer finnas en ny regering på plats. Den tillträdande regeringen behöver snabbt hantera energikrisen, öka tryggheten och genomföra reformer som främjar ökade investeringar i bostäder. I ett pressmeddelande går Fastighetsägarna igenom de reformerna som den nya regeringen behöver genomföra inom fastighetsföretagande och bostadspolitik.


Nancy Mattsson.

Nancy Mattssons krav på nya regeringen – en samhällsbyggnadskommission

Bostäder Nästa vecka kan det bli klart vilken minister som får ansvar för bostadspolitiken. Men vilka frågor kommer denna person ha på sitt bord och vilka utmaningar kommer den få ta sig an? Nancy Mattson, chef för projektutvecklarna förvärv på JM och engagerad i Bostadsfrämjandet, gav sin analys om vad bostadspolitiken behöver vid Fastighetssveriges senaste event Stora Bostadsdagen.


Moderaternas ledare Ulf Kristersson och Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson.

Maktskifte efter rysarvalet – Andersson avgår som statsminister

Bolag Magdalena Andersson kommer idag att avgå som statsminister och konstaterade under en pressträff igår kväll att Ulf Kristerssons regeringsalternativ har fått en knapp majoritet. Enligt preliminära beräkningar får Ulf Kristerssons regeringsalternativ 176 mandat medan Magdalena Anderssons får 173 mandat.


Rysarval – högerblocket leder med ett mandat

Bolag Det är fortfarande oklart vilket block som kommer att ta hem segern i riksdagsvalet. Med närmare 95 procent av rösterna räknade leder dock högersidan med ett mandat, det rapporterar SVT. De skriver samtidigt att det skiljer 47 000 röster mellan blocken. Slutligt valresultat kan komma på onsdag.