Image
Två män döms för penningtvättsbrott.

Domen om tvättade pengar i lägenhetsköp – ville köpa i Karlatornet

Juridik Igår kom domen i ett mål som behandlats av Borås Tingsrätt. Ett stort åtal där gärningsmännen bland annat åtalades för grovt narkotikabrott, så väl som penningtvätt. Mest spektakulärt är kanske att de hade planer på att använda pengarna från försäljningen av en renoverad lägenhet till att köpa en trerummare i Karlatornet för 7,2 miljoner.


Mäklaren Niklas Berntzon.

Mäklaren om vägen fram till rekordavtalet i Karlatornet

Bostäder "Vi har samarbetat med Serneke sedan start" berättar toppmäklaren Niklas Berntzon från Ekelund Stockholm New York, ESNY för Fastighetssverige. Läs mer om hur intresset varit för Karlatornets topp och vad han beskriver som ett drömupplägg.


Överenskommen bashyra är 35 miljoner kronor per år

Avsiktsförklaring tecknad för observationsdäck och två penthouse-lägenheter i Karlatornet

Uthyrning Karlatornet AB och eventbolaget Bottaccio har tecknat en avsiktsförklaring gällande uthyrning av observationsdäcket i Karlatornet. Avsiktsförklaringen omfattar även försäljning av de två resterande penthouse-lägenheterna i toppen av tornet. Bottaccio har för avsikt att driva besöks-, event- och restaurangverksamhet i lokalerna.


Den andra av de två topplägenheterna i Karlatornet är nu såld.

Topplägenhet i Karlatornet såld till rekordpris

Bostäder Den andra av Karlatornets två topplägenheter är nu såld. 365 kvadratmeter fördelat på tre våningar på 245 meters höjd är vad köparen får för köpesumman 66 miljoner kronor.


Michael Berglin.

Serneke skiftar fokus och skalar av sig kostnader

Bolag "Jag är definitivt inte nöjd" säger Michael Berglin, vd på Serneke, om den senaste delårsrapporten. Uteblivna transaktioner och en konkurs hos en underleverantör har drabbat det högt siktande bolaget hårt. Förändring kommer ske, redan nu flyttas fokus från bostäder till samhällsfastigheter. Inom kort väntas ytterligare besked om hur Serneke ska bli mer kostnadseffektivt.


Karlatornet har nått 193 meter fördelat på 60 våningar

Karlatornet i Göteborg – nu högst i Norden

Bygg/Arkitektur Karlatornet når nu 60 våningar och trots att det är 13 våningar kvar till full höjd är byggnaden redan, inte bara högst i Sverige utan också i Norden. Medan Karlatornet fortsätter att växa på höjden pågår färdigställande av bostäderna längre ner i tornet och om knappt ett år startar inflyttningen.


Karlatornet.

Serneke utrustar Karlatornets lägenheter med smart hemsystem

Bostäder Schneider Electric ingår ett exklusivt samarbete med Serneke och Bravida när bostäderna i den 245 meter höga flaggskeppsbyggnaden Karlatornet utrustas med smart funktionalitet.


Stora Bostadsdagen Göteborg
Patrik Lindström kommer berätta om hur bygget av Nordens högsta hus, Karlatornet, går till på Stora Bostadsdagen GBG nästa torsdag den 2 juni på Elite Park Avenue Hotel.

Stora Bostadsdagen GBG: Karlatornet – hur går bygget egentligen till?

Stora Bostadsdagen Göteborg Nästa torsdag, den 2 juni, är det dags för Stora Bostadsdagen GBG – mötesplatsen för alla som i tjänsten kommer i kontakt med marknaden för bostadsfastigheter. Under dagen får vi, bland mycket annat, lyssna till ett initierat föredrag om Karlatornet och hur bygget egentligen går till.
Anmälan stänger nu på fredag – säkra din plats idag!


Karlatornet.

Sernekes besked om Karlatornet efter prisökningarna

Bolag Prestige-skrapan som ska bli 245 meter hög passerade halvvägs i byggnationen i början på mars. De senaste veckorna har den mer utmanande delen av byggnationen inletts då man ska få till den så kallade "twisten" i fasaden som täcker 20 våningar. För Fastighetssverige berättar Sernekes vd Michael Berglin mer om arbetet, tidsplanen och kostnaderna samt hur Serneke parerar ökade byggkostnader.


Karlatornet.

Ovanligt insideråtal i samband med Karlatornet-affären: "De gick med förlust"

Bolag Två män har åtalats av Ekobrottsmyndigheten misstänkta för insiderbrott kopplat till Karlatornet-affären mellan Serneke och Balder i december 2020. De misstänkta ska ha handlat aktier för cirka 400 000 kronor vardera dagen innan Balder köpte in sig i projektet. Fastighetssverige kan berätta att ingen av de misstänkta har någon koppling till något av de berörda bolagen. "Det är första gången jag har ett insidermål där de misstänka gått med förlust", säger åklagaren i målet till Fastighetssverige.


Serneke erbjuder nu digitalt besök i en av Karlatornets topplägenheter.

Serneke erbjuder digitalt besök i en av Karlatornets topplägenheter

Bolag I en digital modell kan alla som vill nu uppleva en av topplägenheterna i Karlatornet på nära håll, trots att den ännu inte är byggd. Besökare kan vandra runt fritt i lägenheten i sin dator eller mobil och uppleva känslan att bo på 245 meters höjd.


Michael Berglin, vd Serneke.

Karlatornet växer – precis som hela Serneke

Bolag Sernekes prestigeprojekt Karlatornet växer nu med en våning i veckan och även i Karlastaden som helhet gör bolaget framsteg med flera av husen. Samtidigt vittnar vd:n Michael Berglin om en positivt trend för bolagets lönsamhet – och den trenden ska nu speedas upp med hjälp av flera nyrekryteringar till ledningen. För Fastighetssverige berättar han mer om Sernekes förändringsresa.


Trots coronapandemins kraftiga påverkan under första halvan av året kan Pangeas analyschef Mikael Söderlundh sammanfatta ett starkt transaktionsår på den svenska och nordiska fastighetsmarknaden.

Trots pandemin – näst bästa transaktionsåret någonsin: "Pangavslutning"

Bolag Ketchupeffekten har slagit till på transaktionsmarknaden i december med flertalet mångmiljardaffärer – faktum är att årets sju största transaktioner på marknaden har skett under andra halvan av 2020. För Fastighetssverige berättar Pangeas analyschef Mikael Söderlundh mer om vad som utmärkt transaktionsåret, vad som förändrats i marknaden under Q4 och vad det innebär för utvecklingen under 2021.


Ola Serneke och Erik Selin deltog i ett gemensamt spadtag vid Karltornets byggarbetsplats för att markera att bygget återigen kunde återupptas. De båda parterna slöt ett avtal under torsdagen som möjliggör ett fortsatt förverkligande av Göteborgs prestigeskrapa som ska bli 245 meter hög.

"Nu är det jätteviktigt att det rullar på där ute"

Bolag Efter affären mellan Balder och Serneke kan nu byggnationen av det som ska bli det 245 meter höga Karlatornet återupptas. För Fastighetssverige berättar Erik Selin om känslorna och bakgrunden till affären och han kommenterar samtidigt Balders fortsatta köp av aktier i det hett eftertraktade norska fastighetsbolaget Entra.


Karlatornet.

Balder köper 50 procent av Karlatornet

Transaktioner Balder förvärvar 50 procent av aktierna i Karlatornet AB, blir aktieägare i Serneke Group samt avtalar om förvärv av knappt 1 400 hyresrätter samt drygt 12 000 kvadratmeter kommersiella lokaler.


Ola Serneke.

Här är Sernekes nya strategi för Karla-projektet

Bolag Under bolagets kapitalmarknadsdag berättade vd:n Ola Serneke hur man jobbar med försäljningen av prestigeskrapan Karlatornet och vilken roll hela Karlastaden får i processen. Samtal förs fortfarande med olika aktörer och alltjämt är beskedet att man hoppas kunna slutföra affären inom kort.


Serneke är i diskussioner med flera intressenter för att få till finansieringen av Karlatornet. Bygget på platsen har nu stått still i över fyra månader.

Då kan bygget av Karlatornet återupptas

Bolag Serneke är fortfarande i dialog med Oaktree om finansieringen av Karlatornet – men även andra intressenter är aktuella. Ola Serneke själv är så pass optimistisk kring diskussionerna att han tror på en snar återstart på byggandet av den 245 meter höga skrapan.


Ola Serneke.

I väntan på Oaktree – så hanterar Serneke Karlatornet

Bolag Orderingången ökade kraftigt och orderstocken är historiskt stor, men ändå blev det förlust för Serneke under det första kvartalet. Den minskade byggtakten för Karlatornet ökade på kostnaderna, men enligt Ola Serneke har inte det pausade avtalet med köparen Oaktree påverkat intresset för lägenheterna i prestigeskrapan. För Fastighetssverige berättar han mer om detta och bolagets framtida vision.


Karlatornsaffären mellan Serneke och Oaktree skjuts upp på grund av rådande omständigheter.

Ola Serneke om Karlatornsaffären: "Förståelse för att det blir ’hold’ på investeringar"

Bygg/Arkitektur Oaktree Capital har meddelat Serneke att man vill vänta med att teckna avtalet om affären som rör Karlatornet, det blev känt under onsdagen. Att skjuta upp avtalet gör nu Karlatornet till en finansiell belastning för Serneke och man tar därför till omgående åtgärder för att dra ner tempot på arbetsplatsen.


Försäljningen av Karlatornet skjuts upp.

Sernekes försäljning av Karlatornet skjuts på framtiden

Transaktioner Genomförandet av försäljningen av Karlatornet, som skulle ha skett i dagarna, skjuts på framtiden. Anledningen är det osäkra läget på den globala finansmarknaden orsakat av coronapandemin. Som en konsekvens minimerar Serneke aktiviteten i bygget av Nordens högsta hus.