Image
Helena Bornevall, senior ekonom på Handelsbanken.

"En djup recession är oundviklig"

Ekonomi/Finansiering Coronapandemins påverkan har ställt det mesta i världen på ända. Helena Bornevall, senior ekonom på Handelsbanken, tror att en djup lågkonjunktur är oundviklig under det närmsta halvåret. Under Stora Bostadsdagen i Göteborg gav hon en bred analys av det makroekonomiska läget under coronakrisen.


Fredrik Angelin på Nordier Property Advisors.

Stor efterfrågan på hotellfastigheter trots corona

Ekonomi/Finansiering "Business as usual" – coronakrisen till trots är många bolag ändå på jakt efter bra hotellfastigheter att förvärva. Nordier Property Advisors tror på en bransch som snart kan vara på uppgång igen.


Richard Damberg, ekonom på UC, om hur konkurserna kommer öka i spåren av coronapandemin.

UC om dystra trenden – väntar sig konkursvåg

Ekonomi/Finansiering UC har aldrig tidigare gått ut med extra konkursstatistik mitt i en pågående månad – men det akuta läget inom hotell- och restaurangbranschen saknar också motstycke i historien. Branschens företag blöder och Richard Damberg, ekonom på UC, väntar sig en konkursvåg framöver. Fastighetssverige berättar mer om de dystra siffrorna och prognosen för de utsatta segmenten.


Restaurangkedjan O'Learys kämpar för att rädda jobb och franchisetagare under coronakrisen.

Restaurangkedjans kamp för att rädda jobb och företag

Ekonomi/Finansiering "Det går snabbt nu så det är viktigt med åtgärder innan det är för sent"
O'Learys vd Kenneth Lorentzen är väl införstådd i det akuta läget som många aktörer inom restaurangbranschen befinner sig i för tillfället. För Fastighetssverige berättar han om den kamp som bolaget utkämpar för att rädda jobb och franchisetagare i Sverige och övriga länder.


Lovisa Löwenborg och Ellie Elmondt är kvinnorna bakom WIRE Invest.

Nätverket WIRE avslutar projekt: "Vill inte blanda in gubbsens pengar"

Ekonomi/Finansiering Kvinnorna i nätverket WIRE Invest leds av Lovisa Löwenborg och Ellie Elmondt och båda håller hårt på sin filosofi "inga gubbs med cash". Nyligen avslutade nätverket ett lyckat investeringsprojekt, men det var nära att det inte blev av. Klarade man inte kapitalkravet så avstod man hellre affären än tog in pengar från män.


En och en halv månad efter öppning firade Kongahälla Center att man nått en miljon besökare.

Köpcentret skulle fira ettårsdag – har istället dragit ner på öppettiderna

Ekonomi/Finansiering Kongahälla center firar sin ettårsdag mitt under rådande världskris. Köpcentret öppnade den 28 mars 2019 och hade en miljon besökare redan efter en och en halv månad. Nu ser det annorlunda ut.
– Vi har ju inget år att jämföra med så det är först nästa månad som vi vet hur stort tappet är, säger Albert Aguilar, centrumchef på Kongahälla center.


Karin Johansson, vd på Svensk Handel, vill nu införa omsättningsbaserade hyror.

Svensk Handel: "Det är ett blodbad som pågår därute nu"

Ekonomi/Finansiering Handeln är mitt inne i den värsta krisen i modern tid. På branschorganisationen Svensk Handel är man djupt oroad över situationen som om bara några dagar eller veckor kan spåra ut fullständigt i massarbetslöshet och konkurser. Man behöver hjälp, av både regering och fastighetsägare, men många fastighetsägare verkar inte vilja hjälpa till. Nu föreslår Karin Johansson, vd för Svensk Handel, att man inför omsättningshyra omgående.


Hufvudstaden för dialog med drabbade hyresgäster.

Hyresgästerna har det svårt: "Tuff situation för många kunder"

Ekonomi/Finansiering Många tusen och åter tusen jobb är i fara. Restaurang- och hotellbranschen har redan varslat och avskedat större delen av de anställda och i flera verksamheter står produktionen stilla. Blir man som företag av med uppdrag kanske man inte kan betala lokalhyran, och blir man som privatperson av med jobbet kanske man inte har möjlighet att betala sin hyresbostad. Hur tänker fastighetsbolagen kring detta och finns det några rutiner?


Så högt belånade är de noterade bolagen

Ekonomi/Finansiering Många av de noterade fastighetsbolagen har tagit rejält med stryk i de senaste veckornas ras på börsen. Fastighetssverige har tittat närmare på hur högt belånade bolagen faktiskt är.


Life City.

Atrium Ljungberg lånar 920 miljoner av NIB till Life City

Ekonomi/Finansiering Atrium Ljungberg har tecknat ett grönt banklån med Nordiska Investeringsbanken om 920 miljoner kronor. Lånet är icke säkerställt med en löptid på sju år och är kopplat till projektet Life City i Hagastaden, Stockholm.


Vasakronans Nya Kronan i Sundbyberg.

Vasakronan tecknar sjuårigt grönt låneavtal med NIB

Ekonomi/Finansiering Vasakronan och Nordiska investeringsbanken (NIB) har avtalat om ett sjuårigt grönt lån på 750 miljoner kronor för uppförande av en grön kontorsfastighet i Stockholm.


Ilija Batljan har fyllt på överlägset mest under de senaste veckornas fall, men även andra branschtoppar har insynshandlat.

Branschtopparna fortsätter att fylla på i raset

Ekonomi/Finansiering Samtidigt som många branschbolags aktiekurser tar rejält med stryk i samband med coronafrossan duggar insynsköpen allt tätare.


Konkurserna inom fastighet- och finansbranschen ökar.

Fler konkurser inom fastighets- och finansbranschen

Ekonomi/Finansiering Corona kan leda till fler konkurser, men om det är viruset som ligger bakom februaris ökning är svårt att svara på. Antalet konkurser inom finans-, fastighets- och företagstjänster ökade nämligen med 20 procent i februari 2020 jämfört med samma månad 2019.


Från vänster: Lena Fahlén, global analyschef på Handelsbanken, och Joakim Båge, programledare EFN Ekonomikanalen.

Analyschefen: Coronakrisen bäddar för en frusen bostadsmarknad

Ekonomi/Finansiering Lena Fahlén, global analyschef på Handelsbanken, varnar för en rejäl avkylning av den svenska bostadsmarknaden om coronakrisen fortsätter. Det säger hon i EFN Ekonomikanalens bostadspodd Kvadrat.


Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg & Partners.

Analytikern: Tuff rapportflod att vänta

Ekonomi/Finansiering I princip allting faller på världens börser på grund av virusoro och helgens oljeprisras. De noterade fastighetsbolagen visade återigen upp idel röda siffror under måndagen och det barkar mot en dyster rapportflod i april spår analytikern Joakim Bornold. För Fastighetssverige berättar han mer om hur börsens turbulens kan komma att skaka om fastighetsbranschen.


Pontus Sundin, CEO på Brunswick Real Estate Debt.

Brunswick finansierar NREP:s och Grandholms närcentrum

Ekonomi/Finansiering Brunswick Real Estate har finansierat NREP och Grandholm Gruppen i förvärv av fem närcentrum i Stockholmsområdet – Viksjö Centrum, Ekerö Centrum, Näsbypark Centrum, Rondellen i Upplands Väsby och Saltsjöbaden Centrum. Finansieringen uppgår till 842 miljoner kronor och löptiden är sex år.


Jenny Ingelström, analytiker på Navet Analytics.

Negativt år trots att fler bygger

Ekonomi/Finansiering Husbyggnadsvolymerna för bostäder och lokaler dök kraftigt 2018. Förra året var också ett negativt år, men ändå bättre än väntat. Nu är bostadsbyggandet tillbaka på 2015 års nivå men det behöver växlas upp ytterligare.


Dan T Sehlberg och Anders Borg.

Sehlhall emitterar obligationslån om 175 miljoner

Ekonomi/Finansiering Sehlhall Fastigheter har via det helägda dotterbolaget Sehlhall Holding AB emitterat obligationer på den nordiska marknaden om 175 miljoner kronor, inom ett rambelopp om 250 miljoner kronor. Obligationslånet har en löptid om tre år med en fast ränta om 8 procent.


Richard Damberg, kreditexpert på UC.

Kreditexperten om konkurserna: "Då får fastighetsbolagen problem"

Ekonomi/Finansiering I takt med att allt fler butikslokaler står tomma är det bara en tidsfråga innan krisen i detaljhandeln når fastighetsbranschen, det tror Richard Damberg, ekonom och kreditexpert på UC. För Fastighetssverige berättar han mer om branschernas konkursproblematik och om coronavirusets eventuella påverkan den närmsta tiden.


…Och här är bolagen som pumpat in mest i egna bestånden

Ekonomi/Finansiering Under 2019 investerade Balder mer än dubbelt så mycket i det egna beståndet som närmsta konkurrent. Hur har övriga fastighetsbolag agerat? Här är hela listan.