Image
Annie Carlefred, hyresrättansvarig på Bonava och Lisa Hybbinette, partner på Roschier advokatbyrå, är kritiska till hovrättens beslut

"Ett märkligt beslut" – kritik mot hovrättens beslut om presumtionshyra

Juridik Att hovrätten i två olika fall tagit beslut om en beräkningsmodell för hyreshöjningar av presumtionshyror har upprört många känslor. I en debattartikel i Svenska Dagbladet förra veckan gick representanter från fastighetsbranschen ut och kritiserade vilka konsekvenserna kan bli både på kommande hyresförhandlingar – och på längre sikt i byggandet av hyresrätter. Fastighetssverige har djupdykt i de upprörda åsikterna om hovrättens agerande.


Bonava säljer 313 hyreslägenheter i Finland.

Bonava säljer 313 hyreslägenheter i Finland

Transaktioner Bonava säljer 313 hållbara hyreslägenheter i Helsingforsregionen, Finland, till investeraren Taaleri. Affären inkluderar tre hyresrättsprojekt och uppgår till 85 miljoner EUR. De första bostäderna förväntas färdigställas och överlämnas till kund under det fjärde kvartalet 2023. Projekten har en stark hållbarhetsprofil och kommer bland annat att uppföras för att uppfylla kraven för energiklass A.


Bonava förvärvar cirka 235 byggrätter i Oslo.

Bonava förvärvar cirka 235 byggrätter i Oslo

Transaktioner Bonava tecknar avtal om att förvärva cirka 12 000 kvadratmeter mark i Jessheim, Oslo, med planer på att utveckla cirka 235 svanenmärkta bostäder. Investeringen inkluderar också cirka 4 900 kvadratmeter avsedda för kommersiella lokaler. Säljaren är en privatägd bostadsutvecklare och transaktionen uppgår till 65 miljoner NOK.


Peter Wallin.

Bonava förbättrar bruttomarginal och ökar resultat före skatt

Bolag Fler resultatavräknade bostäder med högre marginaler för Bonava.


Bonava köper cirka 150 byggrätter i Haninge.

Bonava förvärvar cirka 150 byggrätter i Haninge

Transaktioner Bonava har tecknat avtal om förvärv av fyra fastigheter om 90 000 kvadratmeter i Haninge, där Bonava avser att uppföra cirka 150 svanenmärkta bostäder. Säljaren är en privat fastighetsutvecklare och affären uppgår till 153 miljoner kronor i underliggande fastighetsvärde. Tillträde till fastigheterna äger rum under det tredje kvartalet 2022 och produktion av de första bostäderna förväntas ske efter fastställd detaljplan, tidigast 2026.


Bonava säljer 123 hyreslägenheter i Finland.

Bonava säljer 123 hyreslägenheter i Finland

Transaktioner Bonava säljer 123 hyreslägenheter i Esbo, Finland, till investeraren Icecapital Housing Fund VI Ky. De första bostäderna förväntas färdigställas och överlämnas till kund under det tredje kvartalet 2024.


Bonava gör stort förvärv i Tyskland.

Bonava förvärvar 230 byggrätter i Göteborg

Transaktioner Bonava har tecknat avtal med Grandab Fastigheter Södra Centrum Holding AB, vilket ägs av Revcap och Grandab Invest, om förvärv av cirka 230 byggrätter i Göteborg. Affären uppgår till 312 miljoner kronor. Arbetet med detaljplanen förväntas påbörjas hösten 2022 och produktionen av de första bostäderna under 2025.


Bonava säljer 137 hyreslägenheter i Finland.

Bonava säljer 137 hyreslägenheter i Finland

Transaktioner Bonava säljer 76 hyreslägenheter i Åbo, Finland, till investeraren Taaleri och 61 hyreslägenheter i Tammerfors till investeraren eQ. Affärerna uppgår till cirka 270 miljoner kronor och de första bostäderna förväntas färdigställas och överlämnas till kund under det tredje kvartalet 2023.


Peter Wallin, vd för Bonava.

Här är Bonavas strategiska alternativ till ryska marknaden

Bolag I början av mars meddelade Bonava att verksamheten i S:t Petersburg kommer att avvecklas – men det närmaste året kommer man att färdigställa de 762 bostäder som för närvarande är under produktion. Bolaget tittar på strategiska alternativ till S:t Petersburg och här berättar Fastighetssverige hur bolaget resonerar i sin jakt på att ersätta det ryska tappet.


Bonava gör stort förvärv i Tyskland.

... Och förvärvar stort i Tyskland

Transaktioner Bonava har tecknat flera avtal om förvärv av cirka 560 byggrätter i Berlin och cirka 310 byggrätter i Leipzig. Affärerna uppgår till cirka 84 miljoner euro och omfattar både konsument- och hyresrättsprojekt. Den första produktionsstarten i projektet i Berlin planeras till 2023, och i Leipzig till det fjärde kvartalet 2022, med den större delen av produktionsvolymen planerad till 2024 och framåt.


Peter Wallin, vd för Bonava

Bonava vänder till vinst

Bolag Bonava ökade omsättningen med över 55 procent i det första kvartalet jämfört med året innan. Nettoresultatet vände till att bli positivt under perioden.


Peter Wallin, vd för Bonava

Rysslandskonsekvens för Bonava – drar tillbaka förslag om incitamentsprogram

Bolag Styrelsen för Bonava AB har beslutat att dra tillbaka det tidigare kommunicerade förslaget till årsstämman den 1 april avseende det långsiktiga prestationsbaserade incitamentsprogrammet.


Peter Wallin, vd för Bonava

Bonava stänger ner i S:t Petersburg

Bolag Bonava har fattat beslut om att stänga verksamheten i Ryssland.


Peter Wallin, vd för Bonava

Bonava om Rysslandsverksamheten

Bolag Verksamheten i S:t Petersburg uppgick till fem procent av Bonavas nettoomsättning 2021. Här ger bolaget sin syn på läget och påverkan på Bonava.


Peter Wallin, vd för Bonava.

Bonava köper 270 byggrätter i Västerås

Transaktioner Bonava har tecknat avtal med Bostads AB Mimer om förvärv av cirka 270 byggrätter i Västerås. Affären uppgår till 133 miljoner kronor. Tillträde till fastigheten och produktion av de första bostadsrätterna beräknas till 2024.


Peter Wallin, vd för Bonava.

Bonava förvärvar totalt 550 byggrätter i Leipzig och Berlin

Transaktioner Bonava har tecknat avtal med Reinbau GmbH och Baywobau Baubetreuung GmbH om förvärv av 300 byggrätter i Leipzig i den tyska delstaten Sachsen. Bonava har också tecknat avtal med Pöttinger Wildau GmbH & Co. Dev. I KG om förvärv av 250 byggrätter i Wildau, strax söder om Berlin.


Logementet.

Wästbygg bygger lägenheter åt Bonava

Bygg/Arkitektur Wästbygg har fått i uppdrag av Bonava att uppföra deras projekt Logementet i området Kviberg i Göteborg. Logementet omfattar två hus med sammanlagt 102 Svanenmärkta bostadsrätter samt ett underliggande garage. Ordervärdet uppgår till 115 miljoner kronor och exkluderar varor som tillhandahålls av Bonava.


Bonava säljer i Helsingfors

Transaktioner Bonava säljer 53 hyreslägenheter i Finlands huvudstad Helsingfors till investeraren Sirius Capital Partners. Affären uppgår till 16 miljoner euro och de första bostäderna förväntas färdigställas och överlämnas till kund under det andra kvartalet 2023.


Peter Wallin, vd för Bonava.

Förändringar i Bonavas ledning

Bolag Bonava har under föregående år, med Peter Wallin som ny vd i spetsen, genomfört en omfattande strategisk genomlysning i syfte att stärka lönsamheten och den finansiella positionen. Arbetet resulterade i en uppdaterad strategi som kommunicerades i slutet av förra året. En förutsättning för att lyckas med de högt uppsatta målsättningarna är att vässa Bonava med rätt kompetens för att ta Bonava vidare i nästa steg på resan. Därför genomförs nu ett antal förändringar i Bonavas koncernledning.


Visualisation Bonava Krefeld.

Bonava säljer i Tyskland för 29,5 miljoner euro

Bostäder Bonava säljer 80 hyreslägenheter i Krefeld, utanför Düsseldorf, till Industria Wohnen. Affären uppgår till 29,5 miljoner euro och de första bostäderna förväntas färdigställas och överlämnas till kund under det fjärde kvartalet 2023.