Image
Vy från öster med den föreslagna påbyggnaden för studenthemmet.

Vill bygga ut med 200 studentlägenheter på höjden

Bygg/Arkitektur Ett studenthem i Norra Djurgården kan få en påbyggnad som ökar det totala antalet lägenheter i komplexet till 500. Förslaget har svällt i volym sedan arbetet startade 2018.


Göta hovrätt vid hovrättstorget i Jönköping. Efter 370 år i samma byggnad är hovrätten på väg till nya lokaler.

Tappar hyresgäst – efter 370 år

Bolag Byggnaden uppfördes under drottning Kristinas tid – fastighetsägaren om tankarna på framtida användning.


Britt Almqvist är en av fyra arkitekter som blir husarkitekter hos Statens fastighetsverk utland. På bilden till vänster: Svenska ambassaden i Alger, Algeriet.

De har utsetts till husarkitekter hos Statens fastighetsverk

Bygg/Arkitektur Statens fastighetsverk har utsett fyra husarkitekter som ska arbeta med Sveriges utländska fastigheter.


Sex personer åtalas för korruptionshärvan på SFV

Juridik Åklagaren har under tisdagen åtalat sex personer misstänkta för bland annat grovt tagande av muta, grovt givande av muta, grov trolöshet mot huvudman och tjänstefel i ett ärende där tre av de åtalade tidigare varit anställda på Statens fastighetsverk.


Boberghallen i Centralposthuset

SFV hyr ut 17 000 kvadratmeter i centrala Stockholm

Uthyrning Centralposthuset på Vasagatan i Stockholm får nya hyresgäster. Byggnaden omfattar 30 000 kvadratmeter, av dessa förhyr kontors- och konferensföretaget 7A 17 000 kvadratmeter, vilket gör detta till en av Sveriges största förhyrningar i år. Inflyttningen planeras till början av 2020.


SFV planerar för en ny opera i Operan.

Ny Opera i Operan – så ser planerna ut

Bygg/Arkitektur På torsdagen fick stadsbyggnadsnämnden i Stockholm förslaget till utformning av en Ny Opera i Operan (NOIO). Statens fastighetsverk redovisar i förslaget hur en Ny Opera i Operan kan genomföras bland annat genom att nya ytor skapas och operabyggnaden byggs till mot Kungsträdgården där det även blir en ny andra entré.


Solceller.

Här ska Statens fastighetsverk satsa på solceller

Energi/miljö Statens fastighetsverk (SFV) har en särskild uppgift från regeringen att öka användningen av solceller. På uppdrag av SFV kommer ÅF att genomföra en inventering av möjliga platser för solceller på ett antal fastigheter, däribland Varbergs fästning och Drottningholms slott.


Stockholm Lejonet 4 och Jonas Wiström.

Ratos halvmiljardsäljer till staten

Transaktioner Ratos säljer fastigheten Stockholm Lejonet 4, mer känt som Adelswärdska huset, till Statens Fastighetsverk för 550 miljoner kronor.


Göteborgs rådhus vinner Helgopriset 2018

Bygg/Arkitektur Göteborgs rådhus tilldelas Helgopriset 2018, ett arkitekturpris som ges för bästa restaurering eller komplettering av ett äldre byggnadsverk.


Hon tar plats som chef för SFV

Karriär I dag tillträder Ingrid Eiken Holmgren sin tjänst som generaldirektör och chef för Statens fastighetsverk. Hon kommer närmast från befattningen som vd för Mäklarsamfundet.


Kasper Salin-priset till Skissernas museum

Bygg/Arkitektur Om- och tillbyggnaden av Skissernas museum i Lund vinner årets Kasper Salin-pris. ”En till synes enkel lösning i en känslig och mångbottnad situation. Med ett skickligt grepp låter den nya tillbyggnaden besökaren förstå hela Skissernas museums sammansatta struktur”, så lyder delar av juryns motivering.


SFV söker anhöriga till omkomna i flodvågskatastrofen

Bygg/Arkitektur På Djurgården i Stockholm planeras en minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004. Som en del av minnesvården kommer namn på de 543 svenska personer som omkom att kunna finnas med, om de anhöriga önskar.


SFV:s generaldirektör får gå

Sverige Björn Anderson lämnar rollen som generaldirektör på Statens Fastighetsverk efter den senaste tidens härva – hon ersätter.


Fyra personer från SFV begärs häktade

Juridik Generaldirektören och de tre personer som suttit anhållna misstänkta för inblandning i korruptionshärvan på Statens fastighetsverk har begärts häktade.


Carolina Rediviva får ansiktslyftning

Bygg/Arkitektur Sveriges äldsta forskningsbibliotek, Carolina Rediviva i Uppsala, ska byggas om för att bättre anpassas till dagens behov. Genom ombyggnaden, som framförallt rör byggnadens entréplan, ska biblioteket förses med fler gruppstudieplatser och bättre service i form av ett större, publikt café.


Nya kulören för Härnösands residens vald

Bygg/Arkitektur Efter att åtta färgkombinationer testats har man hittat rätt färg till fasaden för Härnösands residens.


Start för 305 nya studentlägenheter vid KTH

Bygg/Arkitektur I veckan görs den första gjutningen i kvarteret Forskningen på KTH Campus.


Slussgården hyr ut till Statens fastighetsverk

Uthyrning Slussgården har tecknat ett femårigt hyresavtal med Statens fastighetsverk som flyttar sitt huvudkontor och utrikes förvaltningsområde till kvarteret Saturnus 20 på Södermalm.


Specialfastigheter köper anstalter

Transaktioner Specialfastigheter köper kriminalvårdsanstalterna Svartsjö och Färingsö på Ekerö av Statens Fastighetsverk. Köpeskillingen uppgår till 94,5 miljoner kronor.


Byggstart för nya Skissernas Museum i Lund

Bygg/Arkitektur Projekteringen är nu avklarad och i veckan startar schakt- och rivningsarbetena. Hösten 2016 nyöppnar Skissernas Museum i Lund.