Image
Karin Witalis, analyschef på Colliers och ansvarig för SEPREF:s konsensusprognos.

Seprefs prognos: Fortsatta förväntningar om stigande avkastningskrav

Bolag En stor majoritet av bedömare inom fastighetsbranschen är överens – direktavkastningskraven för prime office under det kommande året kommer att stiga. Siffran för Göteborg är hela 89 procent, medan den landar på omkring 80 procent i Stockholm och Malmö. En majoritet tror också på sjunkande eller oförändrade hyror under perioden. Det visar den senaste konsensusprognosen från Sepref som gäller det fjärde kvartalet 2022.


Colliers analyschef Karin Witalis berättar om de stora trenderna som påverkar framtiden för det ständigt växande logistiksegmentet.

Trenderna som ritar om logistikkartan

Bolag Colliers analyschef Karin Witalis berättar för Fastighetssverige om de megatrender som ritar om kartan för logistiksegmentet, det mest internationellt viktade segmentet i branschen som befinner sig i snabb förändring.


Karin Witalis, analyschef på Colliers.

Analyschefen: "De bästa affärerna görs i de sämsta av tider"

Bolag Tuffa tider väntar ekonomin. Köpare och säljare av fastigheter har svårt att mötas. När både hyror och räntor stiger kommer vi se fler stressade säljare, det och mer berättade Colliers analyschef Karin Witalis om under Fastighetssveriges event Fastighetskvinnan som hölls under torsdagen.


Karin Witalis, analyschef på Colliers och ansvarig för SEPREF:s konsensusprognos.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Sverige Fyra av fem branschbedömare tror på stigande direktavkastningskrav för prime office under det kommande året. Det är den högsta noteringen av alla mätningar som gjorts sedan 2011, visar den senaste konsensusprognosen från SEPREF och som gäller det tredje kvartalet 2022.


Colliers ser att kommersiella fastigheter visar motståndskraft i osäkra tider.

Colliers: Kommersiella fastigheter visar motståndskraft i osäkra tider

Bolag Rysslands invasion i Ukraina har inte nämnvärt påverkat marknaden för kommersiella fastigheter i Europa, även om framtiden är oviss. Detta skriver fastighetsrådgivaren Colliers i sin senaste rapport EMEA Capital Markets Snapshot Q1 2022.


Karin Witalis, analyschef, Colliers Sverige.

Colliers analyschef: Så skapar du det moderna vinnarkontoret

Bolag Colliers analyschef Karin Witalis bedömer att kontorssegmentet befinner sig i mitten av sin återhämtningskurva efter pandemin och att investerarna verkligen är på hugget. Under Fastighetssveriges senaste event berättade hon mer om kontorsmarknadens status och vad som krävs för att skapa dagens vinnarkontor.


Karin Witalis är Head of Research och författare till Colliers kontorsrapport "The office is dead, long live the office!".

Colliers: "Märker av ett växande intresse för kontor som investeringsobjekt"

Bolag I Colliers första kontorsmarknadsrapport, med fokus på Stockholms kontorsmarknad, avhandlas framtidens kontor både ur användarens och investerarens perspektiv. I rapporten, som fått titeln "The office is dead, long live the office!", konstateras att det finns ett behov av kontor även framöver, men att det kommer att ställas nya krav på framtidens kontor.


Karin Witalis.

Sepref: Fler tror på stigande kontorshyror

Sverige Allt fler branschbedömare tror på höjda kontorshyror i landets storstäder under det kommande året.
Avkastningskraven bedöms sjunka på kort sikt i Stockholm, Göteborg och Malmö, medan den långsiktiga yieldtrenden är mer svårtolkad.
Det visar Seprefs konsensusprognos för första kvartalet 2022.


Daniel Gorosch och Karin Witalis.

Colliers: ESG och begränsad tillgång intensifierar jakten på kvalitativa kontorsfastigheter

Bolag Investering med syfte blir en lika tydlig prioritering som finansiella resultat enligt Colliers 2022 Global Investor Outlook.


Fastighetskvinnan
Annika Winsth och Karin Witalis.

Fastighetskvinnan: Vart är världen på väg?

Fastighetskvinnan Den 2 september är det dags för seminariet Fastighetskvinnan – ett affärsseminarium som gör skillnad. Dagen inleds med analyser av världsekonomin och den svenska fastighetsmarknaden, med två av landets tyngsta analytiker: Annika Winsth och Karin Witalis.


Karin Witalis leder Colliers nya research-satsning.

Witalis till Colliers – startar researchavdelning

Bolag Colliers expanderar och anställer Karin Witalis som head of Research. Hon kommer att driva det nya affärsområdet Research och bolaget flyttar därmed fram sina positioner även inom analys. Karin Witalis är ytterligare en välkänd profil inom branschen som rekryterats till Colliers sedan Daniel Gorosch tog över posten som vd i början av april.


Karin Witalis menar att marknadssynen är mindre negativ i dag än för ett kvartal sedan.

Så mycket har kontorshyrorna fallit – utsikterna "något mindre negativa" i dag

Sverige Kontorshyrorna har fallit och ser ut att fortsatta falla på kort sikt. Samtidigt är branschaktörerna mer positiva om framtiden än i våras. Läs om de aktuella hyres- och yieldnivåerna här.


Analytikern och fastighetskonsulten Karin Witalis om hur kontorsanvändandet kan komma att utformas efter coronakrisen.

Kommentar: Så kan våra kontor utformas efter coronakrisen

Bolag Exklusivt för Fastighetssverige ger analytikern och fastighetskonsulten Karin Witalis sin syn på hur kontorsanvändandet kan komma att förändras efter coronakrisen.


DTZ: Viss risk för överhettning

Bolag Fastigheter är attraktiva investeringsobjekt och många marknader är heta, vissa har risk för överhettning konstateras i undersökningen Money into Property som nu publiceras av DTZ för 41:a gången.


2014 – nytt rekordår på fastighetsmarknaden

Transaktioner Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden 2014 uppgick, enligt DTZ, till hela 156 miljarder kronor, vilket är en miljard mer än under det tidigare rekordåret 2008.


Mikael Granath, Peter Strand, Karin Witalis och Ulf Nilsson.

Miljonprogramsinvesteringar
diskuteras på Fastighetsmarknadsdagen

Fastighetsmarknadsdagen Stockholm Flera bolag har den senaste tiden fått upp ögonen för investeringar i miljonprogramsfastigheter. På Fastighetsmarknadsdagen i Stockholm den 18 november träffar du flera av dem.


DTZ: Stark efterfrågan men begränsat utbud

Transaktioner Hittills i år är transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter i Sverige uppe i 91 miljarder kronor, 33 procent högre än motsvarande period förra året, enligt DTZ.
Samtidigt bromsas omsättningen av ett begränsat utbud.


DTZ: 166,5 miljarder kronor öronmärkta för Norden

Transaktioner Transaktionsvolymen i Norden steg till sammanlagt 32,4 miljarder kronor under andra kvartalet 2014, enligt DTZ:s senaste Researchrapport Investment Market Update Nordics Q2 2014. Detta är en ökning med sex procent jämfört med kvartalet innan. DTZ Research uppskattar i rapporten också att cirka 166,5 miljarder kronor har rests och öronmärkts för de nordiska marknaderna - kapital som ska investeras de närmaste två åren.


Transaktionsmarknaden i klass med 2007

Transaktioner Det handlades fastigheter för 65 miljarder kronor i Sverige under årets första halvår.
- Den omsatta volymen första halvåret 2014 är den högsta sedan 2007. Det året uppgick helårsvolymen till 140 miljarder kronor, säger Karin Witalis, research-chef på DTZ i Sverige.


DTZ: Paus i prisuppgången på fastigheter i Europa

Transaktioner Enligt DTZ Research har prisuppgången på fastigheter i Europa kommit in i ett pausläge.