Image
Lundellska skolan i Uppsala.
Lundellska skolan i Uppsala.

Zengun och Hemsö bygger om tidigare universitetslokaler till gymnasieskola i Uppsala

Bygg/Arkitektur Zengun och Hemsö har skrivit totalentreprenadskontrakt i samverkan för ombyggnation av det kommunala gymnasiet Lundellska skolan i Uppsala. Projektet ska ligga i framkant gällande hållbarhet, med minimalt koldioxidavtryck och där återbruk i högsta grad ska tillämpas.
Publicerad den 16 Mars 2022

Kronåsen 1:15 är ett ombyggnadsprojekt på Polacksbacken, där Uppsala universitets tidigare lokaler ska uppföras till en modern gymnasieskola för 1 400 elever.

Projektet ligger i anslutning till Lundellska skolans befintliga lokaler, och omfattar fyra byggnader om sammanlagt 20 000 kvadratmeter BTA samt en skolgård om drygt 10 000 kvadratmeter. Projektet lämnas över etappvis där etapp 1, med inflyttning sommaren 2023, innefattar en av kasernbyggnaderna som ska inrymma klassrum och gym i källaren, en byggnad för administrativa delar och bibliotek samt Hus 6 vilket innehåller matsal, ett nytt storkök samt en aula. Etapp två, som färdigställs till höstterminen 2024, omfattar den andra större kasernbyggnaden. Framför allt i den administrativa byggnaden är målsättningen att renovera den anrika byggnaden varsamt, där de många vackra originaldetaljerna kommer att bibehållas.

– Vi ska utveckla 1 400 gymnasieplatser till ett rekordlågt klimatavtryck. Det är målet både för Hemsö och Uppsala kommun. Zengun sticker ut med sina höga ambitioner vad gäller återbruk och att de redan i anbudet kartlagt en mängd CO2-besparingar genom mindre justeringar i materialval. Hemsö har tidigare samarbetat med Zengun, då med Zengun Redo AB vid uppförandet av Bagartorpsskolan, och vi ser mycket fram emot att fortsätta samverka och tillsammans med Zengun utveckla Uppsalas mest klimateffektiva och moderna gymnasieskola, säger Åsa Östman, projektchef på Hemsö.

– Vi är mycket hedrade över detta uppdrag. Tillsammans med den ansvarstagande byggherren Hemsö kommer vi särskilt lyfta återbruket samt digitaliseringen i projektet. Att få vara med och utveckla Polacksbackens vackra byggnader känns extra inspirerande, där alla i teamet är taggade att anta utmaningen. Att flera nu ser fördelar med ett samverkansupplägg i genomförandet av projektet är en av anledningarna till att vi breddar oss geografiskt, och det är med Zenguns starka samverkanskultur vi erbjuder marknaden något mer. Zengun tar nu ännu ett steg framåt inom det expansiva geografiska området Uppsala, säger Per Wall, arbets- och marknadschef på Zengun.

Entreprenaden är upphandlad som en totalentreprenad i samverkan. Vid anbudsförfarandet lades stor vikt vid digitaliseringsmognad och återbruksupplägg, områden där Zengun idag är en väletablerad aktör.

Ombyggnationen kommer att ske med intilliggande verksamheter i drift, varför hänsyn till omgivningen är central.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige