Image

”Vi har ett starkt fokus på Sverige”

Expo Real Helaba har varit aktiva långivare på den svenska marknaden sedan 2006. I en intervju med Fastighetssverige berättade bankens Nordenchef Thomas Völker under tisdagen på Expo Real om sin syn på den svenska marknaden.
Publicerad den 8 Oktober 2013
Thomas Völker. Bild: Eddie Ekberg
Thomas Völker.

Helaba har fram till idag lånat ut nästan 20 miljarder kronor på den svenska marknaden och bara i år räknar man med en lånevolym om cirka sju miljarder kronor i Sverige. Men även om den tyska banken satsar stort på Norden i allmänhet och Sverige i synnerhet i nuläget tänker man accelerera ännu mer.

- Nästa år ska bli vårt bästa svenska år någonsin, säger Thomas Völker.

Trots att Helaba har stort fokus på Norden och Sverige har man valt att inte bygga upp något kontor här.

- Det är en medveten strategi. Jag reser till Stockholm minst en gång varannan vecka och vi bedömer det som betydligt smidigare att få igenom snabba, bra beslut med den direktkommunikationen inom banken, säger Thomas Völker.

I Norden är det främst Sverige och Finland man är intresserade av, och då framförallt Sverige. Och det är affärer med kontors-, handels- och logistikfastigheter man fokuserar på att finansiera.

- Det är det vi förstår oss på, säger han.

I år har man bland annat finansierat Sveafastigheters köp av en handelsfastighet i Birsta utanför Sundsvall, norska Paretos köp av två logistikfastigheter i Haninge och Jönköping, Sveafastigheters köp av Hansa City och refinansieringen, tillsammans med Swedbank, Sparbanken Öresund och Aareal Bank, av hela NLP:s (Tribonas) bestånd om drygt fyra miljarder kronor.

Sverige är Helabas yngsta marknad och också den där man växer starkast.
- Vi har ett väldigt stort fokus på Sverige och kommer att finnas på den marknaden under väldigt lång tid. Personligen hoppas jag få jobba på den svenska marknaden i många år till, jag tycker den är betydligt behagligare än till exempel marknaden i New York där jag också jobbat.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige