Image

Ytterligare 110 miljoner läggs på skandalbygge

BOLAG Sveriges Bostadsrättscentrums projekt i Eolshäll i Mälarhöjden visar sig vara ett ännu värre katastrofbygge än man tidigare trott. Sammanlagt har nu 270 miljoner extrakronor pumpats in för att färdigställa projektet – 150 av miljonerna beror på konstaterade byggfel. De senaste; nio av tolv ytterväggar måste göras om på grund av fuktskador.
Publicerad den 9 Oktober 2008

Efter den granskning som SBC låtit genomföra av bostadsprojektet Eolshäll, Mälarhöjden, i Stockholm, tvingas SBC Mark AB, helägt dotterbolag till SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum att reservera ytterligare cirka 110 miljoner kronor. De ökade kostnaderna belastar resultatet för tredje kvartalet. SBC BostadsrättsCentrum AB har i samband med de konstaterade byggfelen försäkrat sig om finansiering som säkerställer en tillfredsställande likviditet.

Tekniska experter från konsultföretaget Grontmij, som anlitats av SBC, har i samband med undersökningar konstaterat bland annat fuktskador i ytterväggarna utöver tidigare rapporterade byggfel i golv. Detta innebär att nio av tolv ytterväggar måste rivas och återuppbyggas. För dessa och andra åtgärder för att slutföra projektet har ytterligare 110 miljoner kronor reserverats.

SBC blev i maj i år tvungna att ta över totalansvaret för projekt- och byggledning av projekt Eolshäll när det visat sig att den tidigare byggorganisationen misslyckats med projektstyrningen.

- Det som nu framkommit om bristerna i bostadsprojekt Eolshäll är upprörande och oacceptabelt för såväl aktieägare som boende, säger Helena Skåntorp, vd och koncernchef för SBC.

De boende har erbjudits ekonomisk kompensation för olägenheter de drabbas av.

För första och andra kvartalen har tidigare totalt 161 miljoner kronor reserverats till följd av oväntade och exceptionella kostnadsökningar i bostadsprojektet, personalavvecklings- och utredningskostnader samt kostnader för att åtgärda felbyggda golv. Med de nu aviserade 110 miljoner kronor i ökade kostnader för det tredje kvartalet har totalt cirka 270 miljoner kronor reserverats. Av dessa 270 miljonerna avser cirka 150 av dem ombyggnadskostnader till följd av konstaterade byggfel.

SBC har säkerställt sin finansiering vilket innebär att likviditeten är tillfredsställande, trots de tillkommande kostnaderna.

- SBC är i grunden ett sunt bolag med god intjäningsförmåga. Därför är det självklart för oss som huvudägare att säkerställa att bolaget även framgent har en behövlig likviditet. Det som inträffat i Eolshäll är en engångshändelse som inte kommer att tillåtas upprepas, säger Lennart Hedquist, styrelseordförande i SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum AB och även ägarrepresentant i styrelsen för bolagets huvudägare SBC ekonomisk förening.

Krav riktas mot ansvariga entreprenörer i projektet, vilket inte beaktats i den gjorda reserveringen.

Bostadsrättsföreningar som anlitar SBC för förvaltning berörs inte av dessa händelser.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige