Image

”Nedjustering på priserna på B- och C-fastigheter”

Transaktioner Vid Forum Fastighetsekonomis senaste uppdatering av databasen FMI konstaterar man att priserna för B- och C-fastigheter faller. - Säljare på B- och C- marknaderna bör nog inte ha för höga förväntningar om att prisnivåerna som gällde för cirka ett år tillbaka fortfarande kan vara gångbara. En mindre nedjustering är i de flesta fallen tämligen sannolik, säger P-O Skoog, värderingschef på Forum Fastighetsekonomi.
Publicerad den 24 Maj 2012
P-O Skoog. Foto: Nicklas Tollesson. Bild: Nicklas Tollesson
P-O Skoog. Foto: Nicklas Tollesson.

Fallet gäller oavsett fastighetskategori. Men Forum menar att då omsättningen är förhållandevis låg bygger denna slutsats också på en del teoretiska resonemang och även utifrån den för närvarande restriktiva hållning som bankerna har till utlåning på dessa marknader.

I övrigt ligger marknadens avkastningskrav på en stabil nivå – framförallt i de större städerna och de mer attraktiva områdena. Det har under den senaste sexmånadersperioden inte skett några signifikanta värdeförändringar på bostadshyres- och kommersiella fastigheter. Denna generella uppfattning förstärks också av att marknadshyresnivåerna också legat stilla. För de mest attraktiva delmarknaderna, för främst kontor, kan till och med en viss hyresuppgång indikeras (möjligen har trenden vänt i Malmö). Inte heller vakansgraden (andelen tomma lokaler) har förändrats på något markant sätt – dock med några få undantag.

Bortsett från B- och C-marknaderna ser Forum positivt på den svenska fastighetsmarknaden.

- Den ekonomiska och finansiella oron i såväl Sverige som internationellt har under det senaste halvåret inte, i någon större omfattning, gjort negativa avtryck på de svenska fastighetsmarknaderna, säger P-O Skoog värderingschef på Forum Fastighetsekonomi.

FAKTA/ Forum Fastighetsekonomi AB bevakar kontinuerligt de kommersiella fastighetsmarknaderna i 115 av landets kommuner. Resultaten av analyserna samlas i Forums databas FMI (Fastighetsmarknadsinformation). FMI har funnits i över tio år och det är fastighetskategorierna hyresbostäder, kontor, butiker och industrier som studeras. De insamlade uppgifterna används bland annat i Forums egna löpande värderingsarbete men kan även av utomstående erhållas via webbaserade tjänster som exempelvis Datscha.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige