Image

Wingårdhs ritar World Ocean Headquarters

Bygg/Arkitektur Huset i Oslo ska bland annat kunna fungera som en hub för FN:s "Our Ocean, Our Future: Call for Action", det politiska momentum som byggts upp för att rädda världshaven. – Havet är en förutsättning för livet på jorden, säger Gert Wingårdh, ansvarig arkitekt för det blåskimrande huset.
Publicerad den 10 Oktober 2018
World Ocean Headquarters. Bild: Wingårdhs
World Ocean Headquarters.

Fornebu, strax utanför Oslo. Norska REV Ocean sökte efter en signalbyggnad och ett huvudkontor med plats för både arbetsplatser, forskning, undervisning och inte minst möten mellan människor.

Fyra kontor bjöds in att tävla om att få rita World Ocean Headquarters (WOH) – Snøhetta, 3XN Architects, Reiulf Ramstad Arkitekter och Wingårdhs. Det vinnande förslaget kännetecknas av dess skimrande blå yttre. Därför namngavs huset Det Store Blå.

– Hur himmelen speglas i fasadens glasvågor eller från vilken riktning byggnadens avtrappande volym betraktas kommer ge helt olika upplevelser av byggnaden, säger Fredrik Lyth, arkitekt på Wingårdhs.

Täckt i veckat glas är fasaden en direkt hälsning till havet. För precis som ytan döljer havets rikedomar är det innanför de blåa glasfasaderna som husets verkliga tillgångar finns. Forskning och kunskap.

REV Oceans nya huvudkontor kommer att bli en ungefär 60 våningar hög byggnad med plats för ett antal publika ytor på olika nivåer. Här kommer bland annat att finnas ett större mötescenter med konferenslokaler för omkring 900 personer. Plats för utställningar, hotell, kafé samt en takrestaurang med utsikt över Oslo och Oslofjorden.

Det Store Blå värnar om havet, samtidigt är huset ett projekt som i sig självt strävar efter att vara i framkant gällande hållbarhet, både när det kommer till konstruktion och energi. Målet med byggnaden är att den ska generera minst lika mycket energi som den förbrukar.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige