Image

White får uppdrag vid Karolinska

Bygg/Arkitektur White arkitekter har fått arkitektuppdraget att ansvara för om- och nybyggnad av operationsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Den nya avdelningen tas i drift 2018 och målet är att öka kapaciteten för operationer med 25 procent.
Publicerad den 28 Mars 2014

Whites arkitektuppdrag omfattar en ny byggnad med operationssalar och en sterilcentral.

I den nya byggnaden ska också finnas salar för intervention, enklare uttryckt titthålskirurgi. I huset intill byggs det om för pre- och postoperation samt förlossning. Kombinationen av att bygga om och nytt ska minimera genomförandetiden.

Totalt investerar Stockholms läns landsting 1,6 miljarder kronor i om- och nybyggnaden av operationsavdelningen i Huddinge som opererar cirka 18 000 patienter om året. Avdelningen har idag rikssjukvårdsuppdrag för levertransplantationer och är en av Europas största verksamheter inom cancerkirurgi. Investeringen ingår i landstingets Framtidsplan för Hälso- och sjukvården.

– Det är otroligt inspirerande att vi får formge byggnaden för Sveriges största samlade operationsverksamhet. Byggnaden är en viktig pusselbit för Karolinska Universitetssjukhuset och sjukvården i Stockholms län. Det är ett stort förtroende vi fått. Whites specialister på vårdlokaler i kombination med vår erfarenhet från n ågra av Sveriges största vårdbyggen gör att vi kan korta genomförandetiden väsentligt, säger Anna Montgomery, arkitekt för projektets förstudie och utvecklingsansvarig för vård på White.

White använder en metod som företaget utvecklade vid bygget av Nya Karolinska Solna. Metoden sparar tid genom att man bygger huset och utvecklar verksamheten parallellt. Vid bygget av det nya Universitetssjukhuset i Linköping kortades genomförandetiden med 3 år.

– Det nuvarande sjukhuset i Huddinge byggdes för 40 år sedan. Nu har sjukhuset nått den punkt där det krävs en ny byggnad för att verksamheten ska kunna utveckla nya arbetssätt, skapa bättre flöden, öka patientsäkerheten och inte minst förbättra arbetsmiljön, säger Anna Montgomery.

White har lång erfarenhet inom hälso- och sjukvård. Aktuella projekt är Nya Karolinska Solna, nya Odense Universitetssjukhus, nytt barnsjukhus på Östra sjukhuset i Göteborg, framtidens Universitetssjukhus i Linköping, framtidens Akademiska i Uppsala, ny akutvårdsbyggnad i Danderyd och ny operationsbyggnad i Gävle.
Som underkonsulter till White i uppdraget vid Karolinska i Huddinge är Cederwall arkitekter och konsultföretaget WSP för logistik och trafik.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige