Image

Wallenstam gör nedskrivning för vindkraftverk med 350 miljoner

Bolag Wallenstam skriver ner värdet på sina vindkraftverk med 350 miljoner kronor. Tillsammans med orealiserade värdeförändringar på derivatinstrument landar bolaget på ett minusresultat på 167 miljoner kronor efter skatt för årets tredje kvartal. Förvaltningsresultatet är fortsatt stigande.
Publicerad den 5 November 2014
Hans Wallenstam. Bild: Wallenstam
Hans Wallenstam.

Hyresintäkterna för tredje kvartalet 2014 uppgår till 393 miljoner kronor (396).

Förvaltningsresultat fastigheter uppgår till 173 miljoner kronor (145).

Orealiserade värdeförändringar på förvaltningsfastigheter uppgår till 105 miljoner kronor (36), derivatinstrument till -168 miljoner kronor (35) och nedskrivning vindkraftverk till 350 miljoner kronor (-).

Resultat efter skatt uppgår till -167 miljoner kronor (312) och resultat per aktie till -1,0 kronor (1,8).

- Vi har en stark tillväxt i vårt driftnetto och förvaltningsresultat. Fastigheternas förvaltningsresultat ökade med hela 30 procent jämfört med samma period föregående år. Resultat före orealiserade värdeförändringar och nedskrivningar ökar med 75 procent. Jag är nöjd med verksamheten och de försäljningar vi genomfört, de ligger både i linje med vår strategi och väl över vår värdering, säger vd Hans Wallenstam.

- Sveriges tillväxt är och kommer vara väldigt begränsad en tid framöver, vilket i sin tur gör att räntorna faller. Våra finansiella kostnader sjunker rejält i och med detta, samtidigt som derivaten utvecklas negativt i resultaträkningen. Det är beklagligt med derivatvärdeförändringarna, men de är fiktiva och nollas ut när derivaten löper ut, kassaflödet påverkas således inte. Konjunkturläget medför också att efterfrågan på el är väldigt låg, vilket i sin tur har resulterat i att elpriset sjunkit markant. Detta sammantaget gör att vi nu i samband med rapporten gör en rejäl nedskrivning på vår vindkraftsinvestering.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige