Image

Vinstlyft för Catella

Bolag Catellas resultat efter skatt för fjärde kvartalet förra året uppgick till 65 miljoner kronor, jämfört med 35 miljoner kronor för motsvarande period året före.
Publicerad den 24 Februari 2012
Johan Ericsson. Bild: Catella. Bild: Catella
Johan Ericsson. Bild: Catella.

* Nettoomsättningen under fjärde kvartalet uppgick till 306 miljoner kronor (308). Intäkter exklusive fakturering för uppdrags¬kostnader och provisioner uppgick till 263? miljoner kronor (273).
* Kvartalets resultat efter skatt uppgick till 65 miljoner kronor (35). Kvartalets resultat har belastats med förvärvs- och etableringskostnader om tre?miljoner kronor samt reservering om två?miljoner kronor för en ökad momskostnad. För kvartalet redovisas en positiv skatt om 32? miljoner kronor (-17) till följd av redovisning av uppskjutna skattefordringar på koncernens skattemässiga underskott.
* Kvartalets resultat per aktie för den totala verksam¬heten uppgick till 0,79?kronor (0,42).

- Ett stort antal fastighetsprojekt har avslutats inom verksamhetsgrenen Corporate Finance under fjärde kvartalet, vilket starkt bidragit till koncernens resultat. Samtidigt har verksamhetsgrenen Kapitalförvaltning ökat förvaltnings¬volymerna, främst i de tyska fastighetsfonderna, vilket också bidragit positivt till resultatet. Totalt sett har Kapitalförvaltningen dock inte nått sina resultatmål. Detta beror främst på minskande arvoden inom den svenska fondrörelsen, som en effekt av det allmänna börsklimatet. Vidare har Catellas resultat, liksom i tidigare kvartal 2011, belastats med etableringskostnader för nysatsningar.

- Det är en besvikelse att vi inte genomfört försäljningen av Banque Invik inom ramen för ursprunglig tidplan. Fördröjningen beror dels på omvärldsfaktorer och dels på de myndighetsprocesser som är tillämpliga vid överlåtelse av en bank. Försäljningsarbetet fortgår med oförändrad målsättning och förhandlingar förs med flera parter.
Catella är under fortsatt förändring, med målet att skapa ökad lönsamhet genom en specialiserad finansiell rådgivningsrörelse och en kapitalförvaltning med förmåga att leverera konkurrenskraftig avkastning. Under 2011 har flera initiativ tagits för att stärka Catellas två verksamhetsgrenar Corporate Finance och Kapitalförvaltning.
Inom Corporate Finance har enheten Nordic Fixed Income etablerats på marknaden för finansiering via ränte¬produkter, inklusive handel med ränteinstrument. Inom Kapitalförvaltning har en enhet för förmögenhetsförvaltning etablerats på den svenska marknaden. Parallellt med detta har en översyn av Catellas svenska fondrörelse påbörjats, syftande till att förnya fondutbud och arbetsformer. Inom den tyska fondrörelsen har ett antal nya fastighets¬fonder lanserats framgångsrikt. Därutöver har Catella under fjärde kvartalet inträtt som en mindre delägare i IPM (Informed Portfolio Management) med avsikt att tillsammans med IPM utforska förutsättningarna för ett djupare engagemang.
- Catella har goda förutsättningar att utvecklas till en större finansiell koncern med god intjäning, utgående från en god finansiell ställning och en stark marknadsposition, säger Catellas vd Johan Ericsson.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige