Image
Per-Arne Sandegren
Per-Arne Sandegren Bild: Svensk Mäklarstatistik

Villapriserna fortsätter uppåt

Bostäder Under april steg villapriserna i riket med i genomsnitt två procent. Bostadsrättspriserna förblev oförändrade jämfört med föregående månad. På årsbasis har nu villorna ökat med 19 procent, den högsta siffran Svensk Mäklarstatistik hittills noterat. Motsvarande siffra för bostadsrätter är tio procent.
Publicerad den 7 Maj 2021

Bostadsrätter: Under april var priserna i Storstockholm oförändrade medan de ökade med en procent i Storgöteborg och två procent i Stormalmö. I centrala Stockholm och Göteborg steg priserna med en procent och i centrala Malmö med tre procent. Årstakten för bostadsrätter varierar mellan +8 och +10 procent i Stockholms- och Göteborgsområdet, medan de i Malmö ökat med 16 procent för såväl de centrala delarna som storstadsområdet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor: Villapriserna fortsatte öka kraftigt under april: +3 procent i Storstockholm, +2 procent Storgöteborg och +3 procent i Stormalmö. Samtliga årstakter för villor ligger på mycket höga nivåer, +18 procent i Storgöteborg, +22 procent i Storstockholm och +23 procent i Stormalmö. Omräknat till kronor innebär det värdeökningar runt en miljon kronor eller mer i storstadsområdena de sista tolv månaderna, säger Per-Arne Sandegren.
Även antalet sålda bostäder fortsätter öka, hittills i år har det sålts runt 62.100 villor och bostadsrätter. Det är en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året. Under april såldes 11 800 bostadsrätter och 5 300 villor, vilket är en ökning med 31 respektive två procent mot samma månad förra året, avslutar Per-Arne Sandegren.

Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet:
– Många förväntar sig nu att distansarbete under åtminstone delar av arbetsveckan kommer att bli norm för kontorsarbeten även efter pandemin. Villaköpare söker sig därför allt oftare från storstäderna till kranskommuner och grannlän. Mäklarsamfundets medlemmar rapporterar att inflödet av relativt kapitalstarka spekulanter från större städer till dessa områden ökat betydligt sedan pandemin bröt ut och det avspeglas även i prisutvecklingen på många orter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige