Image
Vernum Fastigheter satsar på innovativa bostäder i trä.
Vernum Fastigheter satsar på innovativa bostäder i trä. Bild: Vernum

Vernum – nytt bostadsbolag som storsatsar på innovativ nyproduktion i trä

Bolag Flera namnkunniga investerare ligger bakom Vernum Fastigheter – en långsiktig fastighetsägare med tydlig hållbarhetsprofil. Företaget har ambitionen att utöka sitt förvaltningsbestånd genom att årligen bygga cirka 500 klimatsmarta bostäder i trä enligt sin egenutvecklade och innovativa produktionsmetod.
Publicerad den 24 Juni 2021

Fastighetsinvesterarna Jan-Åke Glommen, Fredrik Lindberg, Anders von Scheele, Rolf Alexander och Anders Tengbom har tillsammans bildat Vernum Fastigheter AB, som fokuserar på långsiktig förvaltning av hållbara hyresbostäder och klimatsmart nyproduktion i trä. Planerna på ett gemensamt bolag har funnits i flera år och under den tiden har ett eget träbyggnadssystem utvecklats.

– Vår samlade erfarenhet av fastighetsutveckling, tillsammans med vår innovativa produktionsmetod och god kapitaltillgång, ger Vernum Fastigheter en fantastisk potential att växa. Förutom att bygga nya bostäder i trä ska vi även förvärva befintliga fastigheter med hållbar utvecklingspotential, säger Jan-Åke Glommen, styrelseordförande.

Bolaget har redan idag ett mindre fastighetsbestånd som tillskjutits av ägarna, med fastigheter och byggrätter i bland annat Stockholm, Nynäshamn, Norrtälje, Nyköping, Linköping och Enköping. Med hjälp av den egna produktionsmetoden är ambitionen att årligen färdigställa omkring 500 nya lägenheter på svenska tillväxtorter för egen förvaltning. Närmast i tid är 66 bostäder i projektet Telegrafen i Nynäshamn, med planerat tillträde hösten 2022.

Anders Tengbom är utvecklingschef och har under de senaste tre åren arbetat intensivt med att utveckla bolagets unika produktionsmetod:
– Vårt träbyggnadssystem är extremt effektivt och flexibelt. Istället för skrymmande rumsmoduler, prefabricerar vi våra byggelement på fabrik. Man kan jämföra lite med Ikea, där man köper maximalt slimmade förpackningar med delar som man sedan sätter ihop hemma. Vi är väldigt stolta över att ha utvecklat ett klimatsmart och cirkulärt byggsystem, som möjliggör effektiv produktion av moderna kvalitetsbostäder.

Metoden innebär färre och mindre skrymmande transporter. Byggelementen sätts ihop på plats i ett stort tält, som fungerar som en förlängning av fabriksmiljön, med travers istället för byggkran. Produktionstiden halveras jämfört med ett traditionellt betongbygge, samtidigt som påverkan på såväl klimat och miljö som på den aktuella platsen minimeras.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Marcus Widén

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige