Image
Bild: Plantagon

Världsunikt växthus byggs i Linköping

Bygg I veckan togs det första spadtaget för ett vertikalt växthus i Linköping.
Publicerad den 13 Februari 2012
Så här kan ett vertikalt växthus komma att se ut. Bild: Plantagon. Bild: Plantagon
Så här kan ett vertikalt växthus komma att se ut. Bild: Plantagon.

Landmärket byggs intill Tekniska verken i Linköping.

Plantagons anläggning består av ett nytt sorts växthus för att odla mat på höjden i storstäder, ett internationellt forskningscenter för stadsodling, en demo-anläggning för svensk miljöteknik och ett klimatsmart sätt att ta tillvara spillvärme och koldioxid från industrin.

Det återstår fortfarande en del planering men när väl byggprocessen startar beräknas det ta 12-16 månader innan växthuset står klart.

– Jag är både stolt och glad för att det är just i Linköping och Sverige som det första vertikala växthuset byggs. Vi blir först i världen med att pröva den nya tekniken och de system som krävs för att utveckla hållbara odlingslösningar för framtidens städer, säger Paul Lindvall, ordförande i kommunstyrelsen i Linköping.

– Från Tekniska Verkens sida lovprisar vi ett spännande projekt som Plantagon valt att förlägga till Linköping. Vår ambition är att stödja projektet med smarta idéer inom hållbara energisystem, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska Verken.

– Det här en är historisk dag för Plantagon. I och med det här första spadtaget realiseras visionen om att skapa fungerande hållbara lösningar för dagens och framtidens storstäder, där vi kan odla mat inne i städerna på ett resurssmart sätt, som drar nytta av stadens förutsättningar, säger Hans Hassle, vd för Plantagon.

Växthuset, som Plantagon har utvecklat tillsammans med Sweco, är anpassat för vertikal och utrymmesbesparande odling av livsmedel i stadsmiljö. I Linköping planerar man att tillsammans med olika partners utveckla integrerade lösningar för energi, spillvärme, avfall, koldioxid och vatten.

– Vi vill med växthuset i Linköping också kunna utveckla och finslipa de tekniska system som krävs för storstadsodling tillsammans med våra partners, ett antal välkända svenska företag. Vi vill samla specialistkompetens på området, och vårt långsiktiga mål är att skapa ett internationellt forskningsinstitut för Urban Agriculture, det vill säga industriell odling i städer, här i Linköping, säger Hans Hassle, vd Plantagon.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige