Image

Uppsala får 104 miljoner i statlig byggbonus

Bygg/Arkitektur Bonusen ska stimulera ökat bostadsbyggande och infördes av regeringen i våras. Uppsala tilldelas nu 104 miljoner i bonus. Utöver Uppsala kommun tilldelas även Göteborg och Stockholm stora summor.
Publicerad den 23 November 2016

– Bonusen är ett välkommet tillskott i ett läge när vi bygger mycket och behöver bygga mer och billigare så att fler kan få en bostad i Uppsala. Vi vet att många vill bo och arbeta här, och de önskemålen vill vi förstås möta, säger Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

Regeringen fattade beslut om införandet av statsbidrag till kommuner för ökat bostadsbyggande den 21 april i år. Bidraget, som fördelas mellan de kommuner som ansöker och uppfyller villkoren, är på totalt 1,8 miljarder för 2016 och 2017 och därefter 1,3 miljarder årligen.

För att komma i fråga måste kommunen under en tolvmånadersperiod ha gett startbesked som möjliggör byggande av minst en bostad. I kommunen ska även finnas minst en nyanländ folkbokförd invandrare som fått uppehållstillstånd under en tolvmånadersperiod. Kommunen ska under innevarande eller föregående mandatperiod ha antagit riktlinjer för bostadsförsörjning enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar, samt under samma period ha antagit en ny översiktsplan eller gjort en översyn av planen.

– Vi uppfyller alla fyra kriterier, och att vi får en så pass stor del av den gemensamma kakan visar att vi gjort en bra ansökan och att vi fattat rätt beslut om takten i bostadsbyggandet. Det här tillskottet kommer att hjälpa oss att förverkliga målet om 3 000 bostäder och 2 000 nya arbetsplatser per år, säger Erik Pelling.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige