Image
Ola Serneke och Erik Selin tar första spadtaget för portföljen som Trenum, ägt av Balder och AP3, köpte från Serneke i december.
Ola Serneke och Erik Selin tar första spadtaget för portföljen som Trenum, ägt av Balder och AP3, köpte från Serneke i december. Bild: Serneke/Balder

Trenum igång med Sernekeportföljen

Bygg/Arkitektur På måndag tar Erik Selin och Ola Serneke ett officiellt första spadtag för projekt Kv. Björnflokan i centrala Borås. Spadtaget i Borås blir ett officiellt startskott för produktionen av den hyresrättsportfölj som Trenum, ägt av Balder och Tredje AP-fonden, förvärvade av Serneke i december.
Publicerad den 11 September 2020

Totalt ska 319 hyresrätter, varav en tredjedel studentlägenheter, en förskola och kommersiella lokaler byggas i Björnflokan.

Lägenheterna kommer att fördela sig på fyra huskroppar i olika storlekar. Det högsta huset kommer att ha 19 våningar och de fyra byggnaderna knyts ihop i bottenplan av de kommersiella lokalerna och förskolan där 120 barn kommer att gå. I kvarterets bottenplan ska en innergård anläggas som tillsammans med befintlig natur kommer att bilda förskolans lekplatser samt trivselytor för de boende. Bostäderna ska certifieras enligt Miljöbyggnad 3.1 nivå Silver vilket bland annat innebär att en solcellsanläggning på cirka 1 300 kvadratmeter ska byggas. Projektet planeras att vara klart i slutet av 2022.

Spadtaget i Borås blir samtidigt ett officiellt startskott för produktionen av den hyresrättsportfölj som Trenum, ägt av Balder och Tredje AP-fonden, förvärvade av Serneke i december förra året. I affären ingick sammanlagt fem markområden med tillhörande bostadsprojekt i Borås, Göteborg, Trollhättan, Vänersborg och Älvängen.

– Vi är oerhört glada över att ha förvärvat en så fin hyresrättsportfölj och det känns väldigt bra att, genom dessa fem bostadsprojekt, kunna bidra till utveckling lokalt men också i regionen i stort, säger Balders vd Erik Selin.

– Det känns fantastiskt kul att vi nu är igång med att bygga ett välbehövligt tillskott av bostäder runt om i Västra Götaland. Genom de olika projekten kommer vi tillsammans bidra till arbetsmarknad, tillväxt och en fortsatt positiv utveckling av regionen. Det är det som hela vår verksamhet syftar till, säger Ola Serneke, vd för Serneke.

Sedan tidigare har byggnation påbörjats på två av de totalt fem bostadsprojekten. I Nabbensberg i Vänersborg har arbetena med 72 lägenheter inletts och i Gårdsten i Göteborg har förberedande arbeten för drygt 300 lägenheter nyligen påbörjats. Kommande byggstarter för 71 lägenheter i Trollhättan samt cirka 140 lägenheter i Älvängen planeras till maj 2021 respektive mars 2021.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige