Image
Peter Wiman, analyschef på Savills.
Peter Wiman, analyschef på Savills. Bild: Savills

Transaktionsvolymen 42 miljarder under första kvartalet

Transaktioner Transaktionsvolymen under det första kvartalet blev rekordstarkt och fastigheter till ett värde om 42 miljarder omsattes, enligt Savills. Det innebär att de senaste tolv månaderna har affärer till ett värde om lite drygt 175 miljarder genomförts, vilket är en indikator på att marknadsläget och intresset för fastighetsinvesteringar är fortsatt mycket starkt.
Publicerad den 11 April 2019

Transaktionstempot, mätt som antal affärer, var dock något lugnare och var cirka tio procent lägre än det historiska genomsnittet för det första kvartalet. Kvartalet dominerades istället av större stycke- och portföljaffärer och den genomsnittliga affärsvolymen uppgick till cirka 385 miljoner, vilket ligger nästan i nivå med tidigare toppnoteringar och kan jämföras med fjolårets genomsnittliga affärsvolym som uppgick till 260 miljoner.

Under det första kvartalet var 44 procent (18 miljarder) av transaktionsvolymen crossborderaffärer, vilket tyder på ett fortsatt starkt intresse från utländska investerare. De utländska aktörerna har varit aktiva inom samtliga segment.

– Många internationella investerare tilltalas av den goda ekonomiska utvecklingen i den svenska ekonomin, en av Europas mest likvida fastighetsmarknader och osäkerheterna kring Brexit har sannolikt lett till att Sverige och Norden har blivit ett ännu mer intressant investeringsalternativ, kommenterar Peter Wiman, analyschef på Savills.

Årets första kvartal dominerades av två av de traditionella kommersiella segmenten, där transaktioner avseende kontorsfastigheter svarade för 29 procent av volymen tätt följt av lager- och industrifastigheter som svarade för 28 procent. Bostäder som tidigare varit det största segmentet svarade för strax under en fjärdedel av transaktionsvolymen, men noterbart är att hela två tredjedelar av bostadsvolymen avsåg forwardaffärer – det vill säga transaktioner avseende ej färdigställda fastigheter.

– Vi förväntar oss att 2019 kommer att bli ett bra år ur transaktionshänseende baserat på positiva fundamenta i de flesta segment och en mycket god tillgång på kapital. Det starka intresset för logistikfastigheter kombinerat med den höga volymen under det första kvartalet pekar på att det inte är osannolikt att 2019 kan bli ett rekordår för lager- och logistikfastigheter, säger Niklas Zuckerman, transaktionschef på Savills.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige