Image

Tävling om exploatering i Alvesta

TÄVLING Sjöparken i Alvesta ska exploateras, och kommunen utlyser nu en tävling som ska få fram det bästa exploateringsförslaget. Senast den 16 maj ska de intresserade ha presenterat en idéskiss.
Publicerad den 19 Mars 2008

Markanvisningstävlingen avser förvärv av mark inom fastigheten Aringsås 19:1 med flera i Alvesta tätort för uppförande av bostäder samt handels- och kontorslokaler.
Fastigheten är belägen öster om bangården mittemot järnvägsstationen i Alvesta.

De exploatörer som är intresserade inbjuds att senast den 16 maj 2008 presentera en idéskiss med planer, fasader och situationsplan. Förslaget skall också innehålla en kort redogörelse för hur man tänker realisera förslaget.

Den fastighet som nu skall exploateras ligger i direkt anslutning till sjön Salen och stor vikt kommer att fästas vid hur den tänkta nybyggnationen anknyter till sjön, samt till hur kontakt skapas med den västra delen av Alvesta centrum.

För en framgångsrik exploatering bedöms det som nödvändigt att en gångbro över bangårdsområdet kommer till stånd. Denna ingår inte i själva tävlingen, men plantekniskt kan bron anslutas till någon av byggnaderna i Sjöparken.

Sjöparken planlades i början av förra seklet för bostäder och hantverk. En del avsattes till stadspark med utrymme för spel och lekar omgivet av serpentinformade grusgångar och sitt-platser utmed strandkanten. Området ligger centralt mellan tingshuset och kyrkan.

Från Sjöparken är det mindre än 100 meter till centrumkärnan och den planerade gångbron kommer att eliminera järnvägens barriäreffekter. De nya husen kommer att ligga fritt i en stadsparksmiljö och bli granne med sjön Salen. Ett tänkt vattentorg kommer att ge möjligheter till kafé- och restaurangverksamhet i en attraktiv miljö. Sjöparken kommer även fortsättningsvis ge utrymme för lek och spel, och i området kommer att anläggas trivsamma promenadvägar, här och var avbrutna av sittplatser under björkarnas eller tårpilarnas slöjor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige