Image

Sweco och Vectura går samman

Bolag Sweco köper statliga Vectura med 1 200 anställda.
Publicerad den 18 Juni 2013
Tomas Carlsson. Bild: Stefan Berg
Tomas Carlsson.

Genom affären bildas den största teknikkonsulten på den nordiska marknaden med en omsättning på cirka 8 800 miljoner kronor och cirka 9 000 anställda.

Köpeskillingen uppgår till 927 miljoner kronor genom kontant vederlag (Equity value).
Vectura är Nordens ledande konsult inom transportinfrastruktur och har en särskilt stark position inom järnvägssektorn i Sverige. Företaget har verksamhet på ett 40-tal orter i Sverige, Norge och Danmark. Vectura bildades 2009 efter en sammanslagning och bolagisering av Vägverket Konsult och Banverket Projektering. Sedan dess har bolaget haft en genomsnittlig årlig tillväxt på sju procent.

Förvärvet ligger helt i linje med Swecos strategi att konsolidera sina ledande positioner i Norden och växa inom infrastruktur.

– Vi är oerhört glada över att kunna gå samman med Vectura och tillsammans skapa Nordens ledande teknikkonsult. Genom att kombinera Vecturas starka kompetens inom transportinfrastruktur med Swecos ledarposition inom hållbart samhällsbyggande skapar vi goda möjligheter för fortsatt tillväxt i Norden, framför allt i Sverige och på den snabbväxande norska marknaden, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef i Sweco.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige